Για κοινό υποψήφιο των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την Προεδρία της Δημοκρατίας έκανε λόγο ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Η πρότασή του απευθύνεται κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά. Υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουν τα τρία κόμματα; Η Νέα Αριστερά δεν έχει πρόβλημα να εμπλακεί σε μια τέτοιου τύπου διαδικασία. Αλλωστε αυτή ήταν που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα καταθέτοντας την πρόταση για τον Χρήστο Ράμμο.
Και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγαν να τοποθετηθούν επί της ουσίας θεωρώντας ότι ήταν μια βιαστική κίνηση από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, αν και παράγοντες των δύο κομμάτων εκφράστηκαν θετικά για την περίπτωση Ράμμου. Η ηγεσία της Νέας Αριστεράς αποδοκίμασε τη στάση τους και ο Αλ. Χαρίτσης άφησε αιχμές για τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η πρότασή μας ξεβολεύει τις δυνάμεις της δημοκρατικής, προοδευτικής αντιπολίτευσης. Είναι μια πρόταση η οποία σπάει μια παραλυτική συναίνεση που είναι επικίνδυνη για τους θεσμούς και τη δημοκρατία». Στη συνέχεια ο κ. Ράμμος δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται.
Το πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί από την επιλογή που θα κάνει ο πρωθυπουργός. Του έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα του «πρώτου χτυπήματος». Αν καταλήξει σε υποψήφιο (α) που προέρχεται από τη λεγόμενη προοδευτική παράταξη ή, για να το πούμε συγκεκριμένα, σε υποψήφιο (α) που έχει γράψει χιλιόμετρα στο ΠΑΣΟΚ και δεν έχει διαρρήξει τις σχέσεις του (της) με το κόμμα, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μη στηρίξει. Θα είναι ανακόλουθο γιατί και ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης και τα κορυφαία στελέχη του έχουν δηλώσει ότι τώρα είναι σειρά της Κεντροαριστεράς. Αν πρόκειται για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι υποχρεωμένο το ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει. Είναι ο πρώην αρχηγός του, έχει καλές σχέσεις με τον σημερινό αρχηγό και θεωρείται δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θα τον ψηφίσει. Κάτι που δεν θα κάνουν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Νέα Αριστερά για ευνόητους λόγους.
Αν ο πρωθυπουργός επιλέξει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου (τον προτρέπουν να το πράξει και η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης), το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα των δηλώσεων που έχουν κάνει στελέχη του, θα το σκεφτεί, αλλά υπάρχουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του κόμματος που λένε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ψηφίσει την κ. Σακελλαροπούλου και πιστεύουν ότι ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο. Αν όμως ο κ. Μητσοτάκης πάει σε υποψήφιο (α) που ανήκει σήμερα στη συντηρητική παράταξη, ασχέτως του κομματικού παρελθόντος του (της), αν δηλαδή κάποτε ήταν στο ΠΑΣΟΚ ή στην ευρύτερη Αριστερά, η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα συναινέσει.
Σ’ αυτήν την περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για μια συζήτηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς. Μπορούν να συμφωνήσουν; Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Κάποιος εκ των ηγετών πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να ζητήσει συναντήσεις. Ποια θα είναι τα κριτήρια, εκτός από την προέλευση; Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο υποψήφιος (α) πρέπει να έχει θεσμικό και πολιτικό κύρος και να έχει υπερασπιστεί το κράτος δικαίου. Πολύ ευρύχωρη περιγραφή. Πρόσωπα με τέτοια προσόντα υπάρχουν αρκετά στη λεγόμενη δημοκρατική παράταξη. Ενδεχομένως να χαλάσει η δουλειά στις λεπτομέρειες ή εξαιτίας μικροηγεμονισμών. Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ θα δυσκολευτεί να υιοθετήσει πρόταση που θα καταθέσουν είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Νέα Αριστερά. Είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω από καραμπόλες, και θέλει να δώσει αυτόν τον τόνο, να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος, με άλλα λόγια να γίνει δεκτή από τα άλλα κόμματα η δική του πρόταση. Η φημολογία επιμένει ότι ο Μητσοτάκης συνομίλησε με το μαξιλάρι του και φλερτάρει με μια μεγάλη έκπληξη. Το θέμα δεν είναι αν θα εκπλαγεί η αντιπολίτευση, το θέμα είναι μήπως εκπλαγούν, και μάλιστα δυσάρεστα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Τάσος Παππάς
Εφημερίδα των Συντακτών (9.1.2025)