Επανεκκίνηση, συλλογικότητα, ενότητα. Αυτές τις τρεις λέξεις χρησιμοποιεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και προσπαθεί να τις κάνει πράξη. Δύσκολη αποστολή γιατί παραλαμβάνει ένα κόμμα που επί πολλούς μήνες ταλαιπωρήθηκε από εμφύλιο και απασχόλησε αρνητικά τη δημόσια ζωή. Πρώτη φορά την περίοδο της Μεταπολίτευσης είχαμε σ’ ένα κόμμα τέτοιας έκτασης και διάρκειας εκφυλιστικά φαινόμενα. Δεν έμοιαζε με κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Εφερνε περισσότερο σε διαλυμένη οικογένεια όπου τα μέλη της τσακώνονται για να πάρουν το μεγαλύτερο μερίδιο από την κοινή περιουσία ή σε γκρουπούσκουλο παλιάς κοπής όπου οι μέτοχοι αγωνίζονται για τη σφραγίδα κι ας μην έχει αυτή καμιά επιρροή στην κοινωνία.
Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ θύμωσε με αυτά που έβλεπε και εξοργίστηκε από τη στάση κορυφαίων στελεχών του, μερικά εκ των οποίων συμπεριφέρθηκαν με ανάρμοστο τρόπο απέναντι στην ιστορία του κόμματος, στις παραδόσεις του και έδωσαν την εντύπωση ότι το μόνο που τους ένοιαζε ήταν η προσωπική επιβίωσή τους. Επιθετική ασχήμια, πρησμένα και αξιοθρήνητα εγώ, στομφώδη τίποτα, μεγάλα λόγια για να κρυφτούν οι σκοτεινές προθέσεις, μνησικακίες, προσκλητήρια για εξόντωση των αντιπάλων. Η απάντηση που έδωσαν πολλά μέλη και πολλοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αποστασιοποίηση. Η καθίζησή του στις δημοσκοπήσεις είναι η απόδειξη. Οι 70.000 που προσήλθαν στις κομματικές κάλπες είναι μια αξιοπρεπής επίδοση, αλλά δεν είναι για θριαμβολογίες. Ηταν μια αναλαμπή. Χρειάζονται πείσμα, υπομονή και κυρίως πολιτικές. Τι μπορεί να πετύχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Ασφαλής πρόβλεψη δεν υπάρχει. Η απόσταση από το θέλω μέχρι το καταφέρνω δεν είναι μικρή. Πλήθος τα παραδείγματα από την ιστορία της Αριστεράς. Μερικές φορές η επιθυμία σκοντάφτει στην αδυσώπητη πραγματικότητα.
Τι σημαίνει επανεκκίνηση; Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σοβαρό κόμμα με απόψεις, με όργανα που θα λειτουργούν κανονικά. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο κ. Φάμελλος. Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η συλλογικότητα. Το τελευταίο διάστημα με ευθύνη όχι μόνο του Στέφανου Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σκορποχώρι. Λαμβάνονταν αποφάσεις στο παρασκήνιο και επιβάλλονταν ανάλογα με τις συμμαχίες. Στελέχη άλλαζαν στρατόπεδο από τη μια μέρα στην άλλη και συμφωνίες ακυρώνονταν. Πλεόνασμα φραξιονισμών, έλλειμμα σοβαρότητας. Η φράση του Κασσελάκη ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σοβαρό κόμμα εγώ δεν θα ήμουν πρόεδρός του είναι σωστή. Τότε όλοι -και αυτοί που έφυγαν και αυτοί που έμειναν- επέλεξαν να γίνει πρώτα η εκλογή προέδρου και μετά συνέδριο. Πήγαν ανάποδα και τους ήρθαν τα πράγματα ανάποδα. Προφανώς δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Προφανώς επίσης πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να ξανασκεφτούν τη διαδικασία για την ανάδειξη του προέδρου. Δηλαδή να μην ψηφίζει ο κάθε πικραμένος, να μην μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος όποιος γράφεται μέλος του κόμματος μία μέρα πριν από την ψηφοφορία. Προτάσεις για αλλαγές στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουν κατατεθεί. Θα συζητηθούν κατά πάσα πιθανότητα στο συνέδριο που θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2025. Ο Σωκράτης Φάμελλος ούτε θέλει ούτε μπορεί να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ αρχηγικό κόμμα. Πρέπει να τον κάνει πιο συλλογικό απ’ αυτό που ήταν την εποχή του Αλέξη Τσίπρα. Κάθε απόπειρα για συγκέντρωση εξουσιών θα αποτύχει παταγωδώς. Κάθε προσπάθεια να προωθήσει τους δικούς του στα κρίσιμα πόστα θα συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις. Οφείλει να μοιράσει ρόλους με πολιτική ευρυχωρία και ιδεολογική πολυσημία.
Η ενότητα είναι βαριά λέξη. Αφορά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά όμως και την προοδευτική παράταξη. Πρώτος στόχος του κ. Φάμελλου, να μην επιτρέψει στο κόμμα Κασσελάκη να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα (10 βουλευτές). Δεν είναι σίγουρο ότι θα τον πετύχει. Το Κίνημα Δημοκρατίας πιστεύει ότι σύντομα θα έχει τον απαιτούμενο αριθμό. Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν βέβαιο ότι θα πάνε στο Κίνημα Δημοκρατίας το ξανασκέφτονται. Δίνουν στον κ. Φάμελλο περίοδο χάριτος μέχρι το συνέδριο. Ο δεύτερος στόχος του κ. Φάμελλου είναι να πείσει τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που είτε αποστασιοποιήθηκαν είτε μετακινήθηκαν στη Νέα Αριστερά και στο Κίνημα Δημοκρατίας να επιστρέψουν και να δώσουν στο κόμμα άλλη μία ευκαιρία.
Για να συμβεί αυτό δεν αρκούν εκκλήσεις για επιστροφή, απαιτείται σχέδιο που θα πείσει τους φευγάτους και τους απογοητευμένους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ξανά υπολογίσιμη πολιτική δύναμη με κυβερνητική προοπτική. Κι εδώ είναι τα δύσκολα. Μόνος του δεν μπορεί να αμφισβητήσει το καθεστώς Μητσοτάκη και την κάστα που κυβερνά. Με πολιτικές συμμαχίες, ναι. Με ποιους; Βγάζουμε για ευνόητους λόγους από την ομάδα των υποψήφιων συνομιλητών το Κίνημα Δημοκρατίας. Με τη Νέα Αριστερά; Αν το θέλει, ο κ. Φάμελλος πρέπει να καταλάβει ότι με φρασεολογία περί αποστασίας και κλοπής των εδρών δεν χτίζονται γέφυρες. Με το ΠΑΣΟΚ; Είναι στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο κόμμα του χώρου. Χωρίς αυτό δεν γίνεται να δημιουργηθεί αντικυβερνητικό μέτωπο που θα απειλήσει την κυριαρχία της Δεξιάς.
Τάσος Παππάς
Εφημερίδα των Συντακτών (7.12.2024)
Εφημερίδα των Συντακτών (7.12.2024)