ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Εμβληματική δικαστική απόφαση κατά SLAPPs


Υπέρ της ελευθεροτυπίας και της απρόσκοπτης δημοσιογραφικής έρευνας είναι η πρόσφατη απόφαση 2833/2024 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας. Το Δικαστήριο απέρριψε, κατά πλειοψηφία, για λόγους ουσίας, την πρώτη, δεκάδων άλλων αγωγών, τύπου SLAPPs που έχει καταθέσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης κατά της Εφημερίδας των Συντακτών, των Reporters United και του παρακολουθούμενου -μέσω του παράνομου λογισμικού Predator- δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη (επειδή έκανε ένα tweet στο δημοσίευμα των ανωτέρω). Μεταξύ των αγωγών τύπου SLAPPs που εκκρεμούν, για την υπόθεση των υποκλοπών, από τον ίδιο ενάγοντα, περιλαμβάνονται «Το Βήμα» και «Τα Νέα» .

Η απόφαση υπερασπίζεται τα δύο βασικά νομικά θεμέλια για την ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης, το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, επιβεβαιώνοντας το δικαίωμα των λειτουργών του Τύπου να ενημερώνουν την κοινωνία για θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος, διατυπώνοντας κρίσεις και κριτική, ακόμη και δριμεία, κατά δημόσιων προσώπων.

Το Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ εκτιμά ότι η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση η οποία ελήφθη χωρίς να έχει, ακόμη, θεσπιστεί στη χώρα νομοθεσία για τις «στρατηγικές αγωγές» κάνει ακόμη πιο αναγκαία την υιοθέτηση αντιSLAPP νόμου και καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της χωρίς άλλες καθυστερήσεις.