ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Το «Μέτωπο για την Ανατροπή στα ΜΜΕ» και η συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ


Ανακοίνωση του «Μετώπου για την Ανατροπή στα ΜΜΕ»:
"Ηλεκτρονική συνέλευση – παρωδία, μια διοίκηση κλίκα που αποφασίζει, διατάσσει, δεν λογοδοτεί
Η σημερινή Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ έχει καταφέρει κάτι που λίγοι το έχουν πετύχει ακόμα και με τα μνημόνια: Έχει μετατρέψει το τελευταίο Αυτό-διαχειριζόμενο και Ανεξάρτητο από το κράτος Ασφαλιστικό Οργανισμό, τον ΕΔΟΕΑΠ σε ένα «Ταμείο» με Διοίκηση απολύτως ανεξάρτητη από κάθε έλεγχο των ασφαλισμένων του και στον απόλυτο έλεγχο των κυβερνητικών εντεταλμένων της ιερής συμμαχίας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Μέσα σ’ αυτό το νέο περιβάλλον λειτουργίας, το Ταμείο λειτουργεί σαν περιουσιακό στοιχείο των ημετέρων της Διοίκησης χωρίς οι ασφαλισμένοι να έχουν κανένα μέσο ελέγχου των οικονομικών αλλά και της πολιτικής του.

Έτσι μετά από σημαντικές περικοπές στις παροχές Υγείας και Περίθαλψης που “εμπειρικά” μάθαμε, στο πάλαι ποτέ “ευγενές ταμείο” του ΕΔΟΕΑΠ, η διοίκηση ξαφνικά λίγο πριν την Συνέλευση και τις εκλογές, ανακοίνωσε χωρίς να δώσει καμία εξήγηση, ότι έχει “θετική εικόνα” των οικονομικών και γι αυτό θα προχωρήσει σε απόδοση του εφάπαξ σε λιγότερες (έξι) και μεγαλύτερες δόσεις, αντί των μέχρι σήμερα εννέα δόσεων.

Η «θετική εικόνα» προέκυψε ένα μήνα πριν τις εκλογές για το νέο Δ.Σ. εντελώς συμπτωματικά όπως είχε συμβεί και τον Νοέμβριο του 2021 όταν η Διοίκηση πριν από εκλογές μείωσε πάλι τις δόσεις εφάπαξ, από δώδεκα σε εννέα…

Όμως μετά τις εκλογές, επιβεβαιώνοντας το λαϊκό γνωμικό “μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται”, προχώρησε σε γενναίες περικοπές στις δαπάνες περίθαλψης γιατί τα οικονομικά …δεν έβγαιναν. Μείωσε την αποζημίωση για επίσκεψη σε εξωτερικούς γιατρούς, όταν δεν υπάρχει δίκτυο συμβεβλημένων που να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες και με τα ραντεβού στον ΕΔΟΕΑΠ να ξεπερνάνε πλέον τους χρόνους αναμονής στον ΕΟΠΠΥ. Έκοψε σημαντικά επιδόματα για ανάγκες ασφαλισμένων, έκοψε συνεργασίες με θεραπευτήρια στα οποία βαριά ασθενούντες συνάδελφοι είχαν για χρόνια τους γιατρούς που τους φρόντιζαν. Όλα, υποτίθεται για την επιβίωση του ταμείου το οποίο ξαφνικά, λίγο πριν τις εκλογές, αποκτά “θετική εικόνα”.

Συνάδελφοι/σες,

Τρία χρόνια μετά την εκλογή στο ΔΣ των συνδικαλιστών στο “ενιαίο ψηφοδέλτιο”, εκπροσώπων του συμμαχικού προεδρείου της ΕΣΗΕΑ, καλούμαστε σε μια ηλεκτρονική γενική συνέλευση -παρωδία για να ακούσουμε από τις οθόνες υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων τις ανακοινώσεις προϋπολογισμών και ισολογισμών. Πέρα από το γεγονός ότι η διενέργεια μόνο ηλεκτρονικής γενικής συνέλευσης είναι παράνομη και αντικαταστατική απόφαση, είναι φανερό πως στοχεύουν να μην υπάρχει οποιαδήποτε επαφή με τον “κλειστό κύκλο” των διοικούντων συνδικαλιστών, καμία δυνατότητα να γίνει διάλογος, να μπουν στο τραπέζι οι κρίσιμες ερωτήσεις, να έρθουν σε γνώση των συναδέλφων άγνωστα στοιχεία για το πως λειτουργεί με τους ημέτερους το Ταμείο. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει καν το πρόσχημα της πανδημικής κρίσης, είναι απόλυτα συνειδητή επιλογή της διοίκησης των “10” να κρατάει στο σκοτάδι, χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία για τα πεπραγμένα της, όλους τους ασφαλισμένους. Σε αυτούς απευθύνονται έως “καταναλωτικό κοινό” πίσω από κουμπάκια του “Ναι” ή “Οχι”, ως “πελάτες -ψηφοφόρους” και όχι ως μέλη με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Μέσα σε έξι χρόνια ο ΕΔΟΕΑΠ, το “σπίτι και αποκούμπι” των σκληρά εργαζόμενων στον απαιτητικό κλάδο των ΜΜΕ, μετατράπηκε από οργανισμός “ασφάλισης, επικούρησης και αλληλεγγύης” σε ένα υβρίδιο επαγγελματικού Ταμείου. Ένα ταμείο στο οποίο η διοίκησή του καλεί τους ασφαλισμένους να “συμπληρώσουν” την υγειονομική περίθαλψη τους με προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης. Μια διοίκηση που διαβουλεύεται και -κυρίως- συνεργάζεται με την εργοδοσία των ΜΜΕ μέσα στο ΔΣ τη στιγμή που αυτή αμφισβητεί δικαστικά την εισφορά του 2%.

Ο ΕΔΟΕΑΠ διοικείται με πλήρη αδιαφάνεια από ένα κλειστό κύκλο συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ημετέρων, που δεν θέλει να δώσει λογαριασμό στους ασφαλισμένους-μέλη του. Γι αυτό επιλέχθηκε η διενέργεια ηλεκτρονικής γενικής συνέλευσης, γι αυτό αποφασίστηκαν πάλι ηλεκτρονικές εκλογές στο τέλος Νοεμβρίου, γι αυτό τίθεται σε ηλεκτρονική ετοιμότητα το “πελατολόγιο” των δυο παρατάξεων.

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ επιμένει στο αντιδημοκρατικό μοντέλο, αυτό που επέβαλε με αλλεπάλληλα πραξικοπήματα η συμμαχία των παρατάξεων προσκείμενων σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για να απομακρύνει τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων από τις συμμετοχικές διαδικασίες και να διατηρήσει τον έλεγχο της σε όλους τους μηχανισμούς διοίκησης και συνδικαλισμού στα ΜΜΕ.

Συνάδελφοι/σες,

Παρόλη την επικυριαρχία του γραφειοκρατικού πελατειακού συνδικαλισμού στον ασφαλιστικό οργανισμό χιλιάδων ασφαλισμένων στα ΜΜΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ παραμένει -ακόμη- ένα από τα ελάχιστα ταμεία με περιθώρια αυτοδιαχείρισης από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση των ασφαλισμένων να απαιτήσουν διαφάνεια στις ενέργειες της διοίκησης, λογοδοσία για τα πεπραγμένα της, συμμετοχή στο διάλογο, έλεγχο στις αποφάσεις της.

Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” καταγγέλλει τη διενέργεια της ηλεκτρονικής γενικής συνέλευσης την οποία αποφάσισε και διέταξε το συμμαχικό “ενιαίο ψηφοδέλτιο των 10”.
Καλεί τους ασφαλισμένους να απαιτήσουν διαφάνεια σε όλα και στα πάντα του ταμείου.

Να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω συρρίκνωση της υγειονομικής περίθαλψης και τη μετατροπή του οργανισμού σε “υπηρεσία” της ιδιωτικοποιημένης υγείας, όπως την προωθεί η κυβέρνηση και αποδέχεται η συνδικαλιστική ηγεσία ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ".

** Στο Μέτωπο για την Ανατροπή στα ΜΜΕ μετέχουν οι: Πρωτοβουλία για την Ανατροπή
στα ΜΜΕ, Ασύνταχτος Τύπος και αγωνιστές από τις συνδικαλιστικές ενώσεις στην
Περιφέρεια