Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Κάμερες παντού! Ή μήπως, όχι;


Έχει εκπομπή ο θείος Τάκης προχτές στο ΟΝΕ channel, με καλεί, εννοείται ότι απαντάω “ναι” (δεν απαντάς “όχι” στον θείο Τάκη!), πηγαίνω στούντιο, στρώνομαι βλάχα παινεμένη στην πολυθρόνα, σούπερ αναπαυτική δε λέω.
Ξεκινάει η κουβέντα, δύο εκπρόσωποι της συντηρητικής παρατάξεως από τη μία, δύο εκπρόσωποι της προοδευτικής παρατάξεως από την άλλη, βάλε και τον ρεπόρτερ Ξανθάκη να ‘ναι κι ένας απ’ την πλέμπα.
Πρώτο θέμα ΣΥΡΙΖΑ και λέγε λέγε ο Χριστιανός μπερδεύτηκα, δεύτερο θέμα κινητά στα σχολεία μόνο να επιστρέψουν οι ποδιές και η βίτσα δεν ακούσαμε από τους γαλάζιους, τρίτο θέμα κάμερες στους δρόμους, ώπα εδώ έχει ψωμί η φάση: Ασφάλεια εναντίον Ελευθερίας!

Νταξ, δεν χρειάζεται να διαθέτεις το κληρονομικό χάρισμα για να προβλέψεις ότι η εκπρόσωποι της συντηρητικής παρατάξεως τάχθηκαν αναφανδόν με την Ασφάλεια εις βάρος της Ελευθερίας, Νόμος και Τάξις υπεράνω όλων, προτεραιότης η πάταξις του Εγκλήματος, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους Κακοποιούς και βάλε και πάρε και δώσε. Ως και για το φωτεινό μονοπάτι της πλημμυρισμένης από κάμερες Βρετανίας ακούσαμε, ενώ είναι γνωστό σε όλη την υφήλιο ότι χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα στο νησί, το ταβάνι έχει τρυπήσει η αιματηρή παραβατικότητα. Και για τα ναρκωτικά ξεχάστε το καλύτερα, όσα σνιφάρουν και κουμπώνουν οι Βρετανοί δεν τα σνιφάρει και δεν τα κουμπώνει στο σύνολό της η γηραιά ήπειρος…

Μπατ λετς μουβ ον, που λένε και στο Μπάκιγχαμ. Να πάμε να δούμε λίγο απ’ την αρχή και στις λεπτομέρειές του το στόρι με τις κάμερες παντού. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, γιατί ήμουνα παιδί του γυμνασίου τότε, ο πρώτος που προσπάθησε να μας τις φορέσει ήταν ο Βουλγαράκης ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως, αλλά προέκυψαν τα νόμιμα και τα ηθικά, μαζί με κάτι ομορφιές στη λεβεντομάνα, μπήκε στο χρονοντούλαπο η πρόθεσίς του. Ύστερα το ακούσαμε από τον δήμαρχο Μπακογιάννη, που ήθελε να παραγγείλει 700 κάμερες και να τις φυτέψει ανά το δήμο Αθηναίων, βγήκε ο Δούκας πήγε κόντρα, εξελέγη κατόπιν, είπε “να το ξαναδούμε το θέμα υπό αυστηρές προϋποθέσεις” (πραγματικό ΠΑΣΟΚ ο Χάρης!), κάπου κόλλησε η φασούλα, φτάσαμε στη ΔΕΘ, ανεβαίνει στο βήμα ο πρωθυπουργό εξηγεί το έργο. Με δικά του λόγια:
“Έχω ζητήσει από το Προστασίας του Πολίτη και από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρόταση για το πώς θα βάλουμε 1.000 κάμερες στην Αθήνα για τον έλεγχο της παραβατικής συμπεριφοράς στο δρόμο. Αναφέρομαι σε κράνη, ζώνες ασφάλειας, ταχύτητα κ.α. Η κλήση θα πηγαίνει απευθείας στον παραβάτη και αν οι πολίτες αισθανθούν ότι μπαίνει τάξη τότε θα μειωθούν αισθητά και οι παραβατικές συμπεριφορές”.
Αρχή με την άσφαλτο δηλαδή κι άμα πάει καλά το στόρι (από τώρα έτοιμες είναι οι “στατιστικές”!), θα επεκταθεί και γενικότερα, κάθε γωνίτσα και φακός, κάθε σοκάκι και επιτήρηση. Το οποίον θυμίζει ολίγον Μεγάλο Αδερφό και “1984”, αλλά η Σοβιετία ψόφησε κύριε Όργουελ, μην αγχώνεστε σας παρακαλώ. Άλλωστε θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, τσεκς εντ μπάλανσες που λένε και στην πραγματική πατρίδα του Κασσελάκη, Εισαγγελείς από δώθε, Ανακριτές από κείθε, ποιος θα σε πειράξει ρε φίλε, στο κάτω κάτω της γραφής δεν έχεις και τίποτε να κρύψεις; Ή μήπως έχεις, που θα ρώταγε και ο Δικαστής Ντρεντ;

Προσωπικώς αγχώνομαι, γιατί όταν ήμουνα μικρούλης στη Χούντα είχα γνωρίσει τον χαφιέ της γειτονιάς και δεν μου έκανε καθόλου καλή εντύπωση. Αλλά πες ότι ως νομοταγής πολίτης θα μπορούσα να δεχθώ κάποιες κάμερες, υπό εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις, που θα βοηθούσαν το έργο της πάντα συμπαθούς Τροχαίας. Θέλω, όμως, και κάτι ακόμη για να αισθάνομαι πιο ήσυχος. Ζητάω ή μάλλον απαιτώ να υλοποιηθεί εκείνο το παρφουμέ σχέδιο για την ύπαρξη του οποίου είχαμε μάθει πέρυσι το Νοέμβριο από την “Καθημερινή”:
“Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την προμήθεια και λειτουργία 2.400 καμερών στις στολές και τα οχήματα των αστυνομικών πρώτης γραμμής. Τις λεπτομέρειες του έργου, που έχουν αποτυπωθεί σε έγγραφο 109 σελίδων και βρίσκεται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα σε διαβούλευση, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ».
Προβλέπει συγκεκριμένα την αγορά 2.000 καμερών σώματος (body cam), που θα ενσωματωθούν στις στολές των αστυνομικών, καθώς και 400 καμερών οχημάτων, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε περιπολικά και μοτοσικλέτες της ΕΛ.ΑΣ.”.
Φέρτε τες, λοιπόν, μαζί τις κάμερες των δρόμων και τις κάμερες της ΕΛ.ΑΣ, βάλτε τες αντάμα σε λειτουργία, κανονικά, όχι αλλού να δουλεύουν οι μπαταρίες και αλλού να παραντουράνε, και πάμε παρεάκι στο φωτεινό μέλλον της Ελλάδας 2.0. Ειδάλλως, αφήστε λουλούδια στον τάφο του Μπέρια και μην παριστάνετε τους φιλελεύθερους…

Υ.Γ.: Προχωράει η υπόθεση. Όπως μάθαμε χθες:
Το ελεγκτικό συνέδριο ενέκρινε την τοποθέτηση – σε πρώτη φάση – των 388 καμερών σε διάφορα σημεία της Αττικής για την παρακολούθηση της τήρησης του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Βάσει σχεδιασμού, οι κάμερες θα εντοπίζουν αυτόματα τους παραβάτες οδηγούς, οι οποίοι θα λαμβάνουν αυτόματα την κλήση στο σπίτι τους.