Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

«Πάνο, γιατί ο Βαγγέλης Μαρινάκης και όχι εμείς;»


Γιατί Βαγγέλης Μαρινάκης και Γιάννης Βαρδινογιάννης θέλουν να απλώσουν τους μηντιακούς τους βραχίονες στο «ναό του χρήματος;» Οι λόγοι δεν είναι απαραίτητα κοινοί. Άλλη εταιρεία η Alter Ego Media (Mega + εφημερίδες, στούντιο κλπ), άλλη …ιστορία η Alpha TV και η Νέα Τηλεόραση (Star). Η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη δουλεύει το σχέδιο, το επεξεργάζεται εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο και σίγουρα στοχεύει εκεί που ποντάρουν όλες οι κερδοφόρες εταιρείες που θέλουν να βάλουν τη μετοχή τους στο ταμπλό του Χ.Α.: 
Πρόσβαση σε κεφάλαια, ενίσχυση της εταιρικής διαφάνειας και εικόνας, αύξηση της εμπορικής αξίας και αναγνωρισιμότητας, στρατηγική ανάπτυξης και επέκτασης… Καθώς η εγχώρια αγορά έχει συντονιστεί εν μέρει με το ράλι των διεθνών χρηματιστηρίων με 1.420 μονάδες περίπου την περασμένη εβδομάδα, η μικρή και ευέλικτη ομάδα πέριξ του Β. Μαρινάκη συνιστά στον επενδυτή άμεση και με συνοπτικές διαδικασίες είσοδο στο Χ.Α., ει δυνατόν και μέσα στον Δεκέμβριο!

Το προφίλ του οικοδομήματος του ομίλου χτίζεται «δωμάτιο – δωμάτιο» με σοβαρή επένδυση στις παραγωγές και τη μετατροπή της Red Productions σε Alter Ego Studios που βρίσκεται σε αναζήτηση CEO τώρα που η Εύη Κουτσαυτάκη που προαλείφετο για τη θέση κάθισε στην κόκκινη καρέκλα της CEO της ΠΑΕ ΟΣΦΠ. Σημαντική επένδυση δρομολογείται για hybrid κανάλι ενώ η Alter Ego Ventures συνιστά new entry επενδυτική εταιρεία της Alter Ego Media με αρχικό προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ, που θα επενδύσει σε εταιρείες με έμφαση στην τεχνολογία. Η Alter Ego Ventures σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Στρατηγικής, Ανάπτυξης & Τεχνολογίας της Alter Ego Media, Γιώργο Σαλιάρη-Φασσέα θα διαθέτει, πέρα από επενδυτικά κεφάλαια, προώθηση από τα μέσα της Alter Ego Media αλλά και τεχνογνωσία στην επιχειρηματικότητα.

Στο «μέτωπο» των επιχειρήσεων του Γιάννη Βαρδινογιάννη λιγότερη σημασία έχει το οικονομικό στάτους των επιχειρήσεων ενώ βαρύνοντα ρόλο για την απόφαση εισόδου στο Χ.Α. έχει το powergame. 
«Γιατί ο Βαγγέλης Μαρινάκης και όχι εμείς», φαίνεται να είναι το απλό ερώτημα στη μίνιμαλ εκδοχή του, που έθεσε ο Γ. Βαρδινογιάννης στον εξ απορρήτων του Πάνο Κυριακόπουλο που παρά το γεγονός ότι αποχώρησε τυπικά από τα ΜΜΕ του ομίλου τον Αύγουστο του 2023 για να αναλάβει θέση ευθύνης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ πάντα έχει στραμμένες τις κεραίες του στα ΜΜΕ της οικογένειας. Η Alpha Δορυφορική Τηλεόραση δηλώνει τζίρο το 2023 περί τα 77,5 εκατ. ευρώ έναντι 72,2 εκατ. ευρώ το 2023. Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις αγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 24,2 εκατ. ευρώ το 2022. Το μικτό κέρδος ανέρχεται σε 16,4 εκατ. ευρώ έναντι 13,9 εκατ. ευρώ το 2022. Οι ζημίες του σταθμού από 3,1 εκατ. ευρώ το 2022 έφτασαν τα 7,8 εκατ. ευρώ το 2023. Τον περασμένο Ιούνιο η Νέα Τηλεόραση (Star) προέβη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 εκατ. ευρώ.

- από ρεπορτάζ της Σόνιας Χαϊμαντά στο mononews