Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Οταν δικαιώνονται λαθρέμποροι καυσίμων - Πρατήρια που είχαν σφραγιστεί ανοίγουν με την έγκριση δικαστηρίων


Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής»


Η ΑΑΔΕ «κλείδωσε» βενζινάδικο που πουλούσε νοθευμένα καύσιμα και δικαστήριο ανέστειλε την απόφαση της Αρχής μέχρι την τακτική δικάσιμο. Και αυτό, παρά τα αδιάσειστα στοιχεία για τη νοθεία και την ενοχική συμπεριφορά των ανθρώπων της επιχείρησης που προσπάθησαν να εμποδίσουν το έργο των ελεγκτών «σπρώχνοντάς τους, αποσπώντας και απορρίπτοντας μέρος των δειγμάτων που ελήφθησαν από τις αντλίες του πρατηρίου». Ακόμα δεν επέτρεψαν στο κλιμάκιο των ελεγκτών να σφραγίσει τα υπόλοιπα δείγματα καυσίμων, όπως γράφει στο εκτενές ρεπορτάζ τής έντυπης Καθημερινής ο Προκόπης Χατζηνικολάου.

Οπως γράφει το Harddog, η εφημερίδα αποκαλύπτει το θέμα και δίνει πολλά στοιχεία στο οικονομικό της ένθετο. Το πρατήριο που ελέγχθηκε, ενοχοποιήθηκε αλλά λειτουργεί. «Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2024. Έπειτα από πληροφορίες που έλαβαν οι Αρχές, ειδικό κλιμάκιο πραγματοποίησε δειγματοληψία σε πρατήριο στην Ανατολική Αττική» γράφει η εφημερίδα. Ο έλεγχος των δειγμάτων από τη Χημική Υπηρεσία της ΑΑΔΕ έδειξε ότι «το δείγμα πετρελαίου κίνησης ήταν νοθευμένο με πετρέλαιο ναυτιλίας σε ποσοστό 95%».

Το ξεσφράγισαν μόνοι τους

Μετά από αυτό το 4ο τελωνείο Πειραιά προχώρησε στη σφράγιση του πρατηρίου για δύο χρόνια, αλλά δύο ημέρες μετά η επιχείρηση παραβίασε τη σφράγιση, με αποτέλεσμα οι τελωνειακοί, μαζί με αστυνομικούς, να επιστρέψουν για να το σφραγίσουν ξανά.

Τελικά, μετά από προσφυγή του ιδιοκτήτη το Τριμελές Πρωτοδικείο Πειραιά ανέστειλε τις αποφάσεις των ελεγκτικών αρχών (που δεν περιορίζονταν μόνο στη σφράγιση). Στο ρεπορτάζ διαβάζουμε: «Όπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, πρόκειται για μια συνήθη πρακτική των Πρωτοδικείων να "νίπτουν τας χείρας των" μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής εκτέλεσης». Έτσι, επιτρέπει τη λειτουργία του πρατηρίου που έχει παρανομήσει για διάστημα 2-3 μηνών, ανάλογα με το φόρτο των υποθέσεων του δικαστηρίου.

Το θέμα είναι το βασικό πρωτοσέλιδο της Καθημερινής σήμερα. Στην πρώτη σελίδα έχει τίτλο «Το έκλεισε η ΑΑΔΕ, το άνοιξε το δικαστήριο» και στην εσωτερική σελίδα, την 23η, «Όταν δικαιώνονται οι λαθρέμποροι καυσίμων».