ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Μονομαχία στον πράσινο ήλιο...


Μετά από μια βαριά συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που σε καμία περίπτωση δεν πήγε όπως θα ήθελε ο Νίκος Ανδρουλάκης, το τελικό ραντεβού για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στην ηγεσία και σε όσους την αμφισβητούν δόθηκε για την επόμενη Κυριακή. 
Στις εφτά ημέρες που απομένουν έως την 30ή Ιουνίου οι αντίπαλες πλευρές θα παίξουν τα ρέστα τους για την πολιτική και την οργανωτική προετοιμασία τους στη σκακιέρα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ). Εκεί θα κριθούν όλα. Εκεί θα αποφασιστεί ο χρόνος που θα στηθεί η κάλπη, την οποία επέβαλαν κορυφαία στελέχη του κόμματος, αφού δεν έδωσαν κανένα ελαφρυντικό στον Ν. Ανδρουλάκη για την αποτυχία να κατακτήσει τη δεύτερη θέση.

Τρία σενάρια για κάλπες

Ο χρόνος των εκλογών είναι κομβικός για το προβάδισμα που μπορεί να έχουν ή όχι οι υποψήφιοι, αλλά και για τα περιθώρια παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων για τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν γύρω από τους κεντρικούς πόλους της εκλογικής μάχης. Ακόμα και οι αντίπαλοι του Ν. Ανδρουλάκη θεωρούν ότι αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχωρήσει σε εκλογές μέσα στον Ιούλιο, η συμμετοχή της βάσης θα είναι ισχνή, δεν θα υπάρχει χρόνος να προετοιμαστεί η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα και, με δυο λόγια, θα επανεκλεγεί εύκολα ο νυν πρόεδρος. Όμως κάτι τέτοιο μόνο περισσότερη εσωστρέφεια θα επέφερε, αφού, αφενός, δεν θα γινόταν «ηθικά» αποδεκτό από την αντιπολίτευση και, αφετέρου, θα προκαλούσε περισσότερες ρωγμές στο προφίλ ενός επανεκλεγέντος προέδρου και περιθώρια αμφισβήτησης της νομιμοποίησής του από μια βιαστική, περιορισμένη, θερινή βάση εκλογέων.

Πέραν του σεναρίου της θερινής κάλπης, το δεύτερο σενάριο αφορά τις εκλογές μετά το καλοκαίρι, έως το τέλος του 2024, και το τρίτο σενάριο, να έχει προηγηθεί είτε συνδιάσκεψη είτε Συνέδριο (έκτακτο ή διαρκές) και εν συνεχεία εκλογές, πάλι με ορίζοντα εξαμήνου. Πάντως στη δευτερολογία του την περασμένη Τετάρτη, μετά το σφυροκόπημα που δεχόταν από τη 1 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ. στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στο ισόγειο της Χαριλάου Τρικούπη, ο Ν. Ανδρουλάκης άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε αιφνιδιασμό, αλλά ούτε και θα επιμείνει στην «κατά γράμμα τήρηση» του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται από το Καταστατικό για εκλογές το φθινόπωρο του 2025. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα προσπαθήσει «η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε. Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης».

Βάσει των παραπάνω, είναι πολύ πιθανό ο Ν. Ανδρουλάκης να θέσει έναν εκλογικό ορίζοντα έως τις αρχές του 2025. Παρότι θα συνιστά σημαντική υποχώρησή του από την αρχική επιμονή του για το φθινόπωρο του 2025, η πλευρά που ζητά κάλπες θα επιμείνει για εκλογές από τον Οκτώβριο.
- απόσπασμα από κείμενο του Νίκου Λιονάκη στην Αυγή