ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Ξηλώνεται το γαλάζιο πουλόβερ (θα φανεί στις εκλογές;)


Συχνά πυκνά, όταν γράφω ένα κομμάτι εδώ στο Newpost, ψάχνομαι να το συνοδεύσω με στίχους τραγουδιών. Απ’ αυτά τα δικά μου, τα όλντιζ, μπούμερ είμαι (ευφημισμός για το παλιόγερος!) που λένε και οι πιτσιρικάδες.
Για το σημερινό, λοιπόν, θυμήθηκα εκείνο το γαμάτο των Cream, το «We ‘re going wrong”, πήγα στο Google να βρω όλους τους στίχους, μου ‘βγαλε κάτι του Moby, τέλος πάντων, μια, δυο, τρεις τα κατάφερα. Ορίστε σε απόδοση δική μου, φροντιστήρια Στρατηγάκη τύπου:
Άνοιξ’ τα μάτια σου σε παρακαλώ,
προσπάθησε να καταλάβεις
σήμερα κατάλαβα ότι δεν πάμε καλά
Άνοιξ’ το μυαλό σου σε παρακαλώ
ψάξε και θα βρεις
γιατί εγώ βρήκα σήμερα ότι δεν πάμε καλά


Αυτά με την Ελλάδα 2.0, αυτά για την Ελλάδα που ηγείται της τέταρτης βιομηχανικής επαναστάσεως. Με το γαλάζιο πουλόβερ να ξηλώνεται μέρα με τη μέρα, για να μην πω ώρα με την ώρα. Κοιτάς γύρω σου, τα βλέπεις τα ξέφτια με γυμνό μάτι:
  • Δεύτεροι στην ακρίβεια σε όλη την Ευρώπη, για έκτο συνεχόμενο μήνα.
  • Επίδομα Πάσχα μηδέν για συνταξιούχους και αναξιοπαθούντες.
  • Αμέσως μετά απ’ τις ευρωεκλογές έρχονται αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα (το σουβλάκι να δείτε που θα πάει…) και περικοπές σε επιδόματα και παροχές.
  • Το ΕΣΥ δεν κλυδωνίζεται απλώς, ο διάολος το έχει πάρει. Και ακολουθούν λουκέτα σε νοσοκομεία.
  • Τα λεφτά που φτάνανε ως τις είκοσι του μηνός τώρα φτάνουν ως τις δεκαπέντε

Ακόμη κι ο γίγαντας ο Στουρνάρας δεν άντεξε να μην την πετάξει τη μπηχτή του, σημειώνοντας προχτές ότι οι αποταμιεύσεις ακολουθούν την μοίρα του Τιτανικού, Θεός σχωρέστες. Αλλά πώς να αποταμιεύσεις κύριέ μου, όταν πρέπει να πληρώνεις τη φέτα δεκαπέντε ευρώ το κιλό; Και να σε προσβάλλουν κιόλας λέγοντας στα μούτρα σου ο ένας ότι έχει έξι ευρώ και η άλλη ότι έχει τέσσερα…

Οπότε δεν πάμε καλά, δίκιο είχαν οι Cream. Κι επειδή, ακριβώς, δεν πάμε καλά, κάτι θα γίνει, κάτι θα συμβεί στις ευρωεκλογές. Εντάξει, μην αρχίσουμε τώρα τα περί γαλάζιας συντριβής και τιμωρίας και θείας δίκης, να χαρείτε σας παρακαλώ, δεν αντέχω. Άλλωστε οι κεντρώοι και οι φιλελέδες δεν πρόκειται να πατήσουν τον όρκο τους προς τον Κυριάκο και κόβω το σβέρκο μου ότι θα τον στηρίξουν για μία ακόμη φορά. Ο άνθρωπός τους είναι, τώρα θα τον εγκαταλείψουν δηλαδή;

Οι δεξιοί, όμως; Αυτό το όχι και τόσο ευκαταφρόνητο πλήθος, που ενίοτε στριτζώνει και κακιώνει και μουτρώνει; ΟΚ, ΟΚ, γνωρίζω πολύ καλά ότι από το δημοψήφισμα του 2015 έχουν να γυρίσουν την πλάτη στην παράταξη και να το ρίξουν αλλού στην κάλπη, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πότε θα ξυπνήσει ο Γκοτζίλας. Είναι κι αυτό το «ύποπτο» στοιχείο στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega που λέει ότι εξι στους δέκα ψηφοφόρους διακατέχονται από διάθεση τιμωρητική προς την κυβέρνηση θυμίζοντας μέρες του 2019, πως το ‘χε τραγουδήσει ο Jack Bruce, α μάλιστα:
Δεν πάμε καλά!

Οπότε μην αποκλείσετε να επαναληφθούν φαινόμενα τύπου διεκδίκηση δήμου Αθηναίων το περασμένο φθινόπωρο, όταν οι δεξιοί και οι δεξιές δεν έκαναν τον κόπο να τρουπώσουν στο παραβάν. Παίζει πολύ να συμβεί το ίδιο και τώρα, ενώ οι κεντροαριστεροί που απείχαν μαζικά το 2023 ενδέχεται να ξαραχνιάσουν το εκλογικό βιβλιάριο. Βάλτε να πάνε, πήγανε, κυρίες και κύριοι, προλαβαίνετε ακόμη να κονομήσετε απ’ το στοίχημα!

Χρήστος Ξανθάκης
Voices / Newpost (30.5.2024)