ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Μεγάλες νίκες, κυκλοφοριακά άλματα


Πότε οι πωλήσεις των εφημερίδων αυξήθηκαν κατά 131% 

Τα αθλητικά γεγονότα των τελευταίων ημερών και εβδομάδων έδωσαν βαθιές κυκλοφοριακές ανάσες στις αθλητικές εφημερίδες, αλλά όχι τόσο δυνατές και με τέτοια διάρκεια που θα τις βοηθήσει να βγουν από την μεγάλη κρίση που ταλαιπωρεί τον Τύπο. Η κατάκτηση του Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ και οι καθοριστικές νίκες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στο δρόμο προς τον φάιναλ φορ του μπάσκετ ανέβασαν τα ποσοστά των πωλήσεων, τα οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερα όταν θα γίνουν γνωστές οι κυκλοφορίες των φύλλων που αναφέρονται στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας από τον Παναθηναϊκό και του Κόνφερενς Λιγκ από τον Ολυμπιακό. Βέβαια πλήρη εικόνα δεν μπορούμε να έχουμε αφού μετά τη Live Sport έπαψε να αναφέρεται από τις 8 Μαΐου στα δελτία κυκλοφοριών και η Sport Day. Πιο κάτω οι κυκλοφορίες μετά από αγώνες με μεγάλο ενδιαφέρον:

■ Την Παρασκευή 3 Μαΐου για τα αθλητικά φύλλα υπήρχαν τρεις επιτυχίες. Ήταν το εκπληκτικό 4-2 του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα στην Αγγλία, η νίκη του Παναθηναϊκού στο Βελιγράδι επί της Μακαμπί με την οποία επανέκτησε το πλεονέκτημα έδρας (95-98) και η συντριπτική νίκη του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ επί της Μπαρτσελόνα (92-58) με την οποία έφερε τη σειρά στο 2-2. Στο σύνολο των τεσσάρων αθλητικών εφημερίδων που αναφέρονταν τότε στα δελτία κυκλοφορίας, σημειώθηκε συνολική αύξηση 131% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη Παρασκευή. Επιμέρους, το Φως των Σπορ πούλησε 4.800 φύλλα, δηλαδή 3.090 περισσότερα (ποσοστό 181%), ο Κόκκινος Πρωταθλητής 3.970, δηλαδή 2.520 περισσότερα (174%) και η Sport Day 2.340, δηλαδή 1.190 περισσότερα (103%). Η ενωσίτικη Ώρα των Σπορ, που δεν είχε κάποιο ενδιαφέρον γεγονός για το κοινό της, πούλησε 680 φύλλα.

■ Στις 8 Μαΐου, ημέρα Τετάρτη, μετά τη νίκη-πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Μακαμπί (81-72 στο ΟΑΚΑ) το Φως και ο Κόκκινος Πρωταθλητής δεν είχαν υψηλή κυκλοφορία (1.860 και 1.450 φύλλα αντίστοιχα), αλλά την επομένη, 9 Μαΐου, με τη νίκη-πρόκριση του Ολυμπιακού στη Βαρκελώνη επί της Μπαρτσελόνα (63-59) είχαν πωλήσεις το Φως 2.860 και ο Κόκκινος Πρωταθλητής 2.110, ενώ είχε σταματήσει η ανακοίνωση των κυκλοφοριών της Sportday.

■ Την Παρασκευή 10 Μαΐου, την επόμενη της δεύτερης νίκης του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα, αυτή τη φορά στο Καραϊσκάκη με 2-0, το Φως πούλησε 5.460 φύλλα και ο Κόκκινος Πρωταθλητής 4.400.

■ Τη Δευτέρα 13 Μαΐου, με τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στην Τούμπα 2-0 και το άλμα προς τον τίτλο, το Φως είχε 2.240 φύλλα και ο Κόκκινος Πρωταθλητής 1.340.

■ Στην έκδοση της Πέμπτης, 16 Μαΐου, οι εφημερίδες βγήκαν με το 2-0 του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ και το 4-1 του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού. Το Φως είχε 2.730 φύλλα, ο Κόκκινος Πρωταθλητής 2.100 και η Ώρα των Σπορ μόλις 880 «πληρώνοντας» την απώλεια της πρώτης θέσης για την ΑΕΚ.

Απογείωση στη Θεσσαλονίκη

■ Τη Δευτέρα 20 Μαΐου, κυκλοφοριακό άλμα πραγματοποίησε η μοναδική βορειοελλαδίτικη ημερήσια αθλητική εφημερίδα, η MetroSport, που βγήκε με την κατάκτηση του τίτλου από τον ΠΑΟΚ ύστερα από τη νίκη 2-1 επί του Άρηστο Κλεάνθης Βικελίδης. Αν και δεν ανακοινώνονται οι πωλήσεις της εφημερίδας από το πρακτορείο διανομής Τύπου, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η MtroSport πολλαπλασίασε την κυκλοφορία της τη συγκεκριμένη μέρα πουλώντας αρκετές εκατοντάδες πάνω από τα 2.000 φύλλα, αριθμός εντυπωσιακός αν υπολογίσουμε την τεράστια πτώση της κυκλοφορίας των αθλητικών εφημερίδων και, κυρίως, το γεγονός ότι η αθλητική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης κυκλοφορεί στη Βόρεια Ελλάδα το μεσημέρι, γύρω, στις 12:30, καθώς τυπώνεται στην Αθήνα ελλείψει κυλινδρικών πιεστηρίων εκεί και φτάνει στην πόλη μαζί με τον αθηναϊκό Τύπο.

Τη ίδια ημέρα το Φως των Σπορ και ο Κόκκινος Πρωταθλητής, που βγήκαν με βασικό θέμα το 2-2 του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, είχαν 2.940 και 2.000 φύλλα αντίστοιχα, ενώ η Ώρα των Σπορ έφτασε τα 990 φύλλα.

Οι κυκλοφορίες που έχουν ανακοινωθεί φτάνουν είναι έως την 21η Μαΐου και έτσι δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσες εφημερίδες πουλήθηκαν με την κατάκτηση των ευρωπαϊκών τίτλων από τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ και τον Ολυμπιακό στο ποδόσφαιρο.

- από το Harddog