Τετάρτη 30 Απριλίου 2025

Γιατί η Ευρώπη «επενδύει» στον πόλεμο


Εκεχειρία τριών ημερών, ενός μηνός ή χωρίς χρονικό όριο; Ο πρόεδρος Τραμπ, η Μόσχα και το Κίεβο προτείνουν τρεις διαφορετικές εκδοχές για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επειδή δεν θέλει πλέον να ακούει για έναν πόλεμο που τον αποσπά την προσοχή από άλλες, πιο σημαντικές και κερδοφόρες προοπτικές.
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θέλει να γιορτάσει την 9η Μαίου -την Ημέρα της Νίκης κατά των Ναζί πριν 80 χρόνια – ως νικητής, στην καθιερωμένη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.
Και ο δύσμοιρος Ζελένσκι για να δώσει μια ανάσα σε έναν αποδεκατισμένο και εξαντλημένο στρατό.
Είναι καλό που οι άνθρωποι μιλούν για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, όσο και αν φαίνεται ότι απέχουμε ακόμη πολύ από την ειρήνη στην Ουκρανία.
Μέχρι οι Ουκρανοί να μιλήσουν με τους Ρώσους, θα είναι δύσκολο να επιλυθεί η κατάσταση. Μέχρι στιγμής αυτό έχει γίνει μέσω μεσαζόντων, με τους Αμερικανούς να μιλούν πρώτα στη μία πλευρά και μετά στην άλλη.
Το ζήτημα δεν είναι βέβαια μόνο αν η Κριμαία θα αναγνωριστεί διεθνώς ως ρωσικό έδαφος.
Αλλά η παντελής απουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση,κάθε σκέψης έστω, για μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική ασφαλείας. Ο Πούτιν θέλει μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που να λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες της Ρωσίας.
Δεν είναι μόνο για το αν η Ουκρανία πρέπει να ανήκει στο ΝΑΤΟ ή όχι, κάτι που η Μόσχα δεν θα αποδεχτεί ποτέ. Αλλά για εγγυήσεις ασφαλείας σε όλη τη Γηραιά ήπειρο.
Κάτι που η Ρωσία ζητά εδώ και πολύ καιρό και η οποία-για να είμαστε ειλικρινείς -στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να επιτευχθεί επειδή η Ευρώπη θεωρεί ότι ο Πούτιν θέλει να εισβάλει ακόμη και στο…Βερολίνο.

Στη γραμμή… Μπάιντεν

Δυστυχώς, η Ευρώπη έχει υιοθετήσει πλήρως τις απαιτήσεις της φιλοπόλεμης πτέρυγας της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, αλλά και των Βρετανών και αρνείται να κάνει πίσω.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επενδύσει πάρα πολλά σε αυτόν τον πόλεμο – σε όπλα που έχουν δώσει στο Κίεβο, αλλά και σε οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Με σαφή στόχο -για να μην έχουμε αυταπάτες-να ελέγξουν μεταπολεμικά το πλούσιο υπέδαφος της Ουκρανίας και να αναλάβουν την ανοικοδόμηση της χώρας, μαζί με τα κέρδη που θα προκύψουν. Ο,τι και ας λένε δήθεν για αλληλεγγύη, διεθνές δίκαιο και άλλα κουραφέξαλα. Είδαμε που «βάζουν» το διεθνές δίκαιο στην περίπτωση των συνεχιζόμενων απειλών της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Που είναι και μέλη της ΕΕ.
Αυτοί οι ηγέτες αρνούνται να μιλήσουν για ειρήνη στην Ουκρανία γιατί βλέπουν ότι η ήττα του Ζελένσκι θα ήταν και δική τους ήττα.
Αφήστε που έχουν επενδύσει και στο λεγόμενο «στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα», μήπως και με την παραγωγή τανκς, ανορθωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία!
Αλλωστε, αυτοί που πανηγυρίζουν για τον πόλεμο είναι οι ευρωπαϊκοί αμυντικοί κολοσσοί. Η γερμανική εταιρεία όπλων Rheinmetall είδε τη μετοχή της να φτάνει στα 1.414 ευρώ, από τα 500 ευρώ, πριν από έξι μήνες.

Έμποροι των όπλων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Άρμιν Πάπεργκερ δήλωσε ότι ο όμιλος οποίος παράγει επίσης εξαρτήματα για την αυτοκινητοβιομηχανία, αύξησε τις πωλήσεις κατά περίπου 46% στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας σημαντικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 1,95 δισεκατομμύρια. Μόνο στον στρατιωτικό τομέα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 73%.
Η Rheinmetall είχε προβλέψει πρόσφατα μια άνευ προηγουμένου άνθηση των παραγγελιών λόγω της προγραμματισμένης σημαντικής αύξησης των αμυντικών δαπανών στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Βλέπουμε δυναμικό παραγγελιών έως και 300 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030», είπε ο Πάπεργκερ , χαιρετίζοντας την «εποχή του επανεξοπλισμού». Η είδηση ​​έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους επενδυτές.
Τι δεν καταλαβαίνετε;

Μιχάλης Ψύλος/ Ναυτεμπορική, 30-4-2025