ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025

Συγκάλυψη α λα εξεταστική επιδιώκει η κυβέρνηση με την προανακριτική για τα Τέμπη


Οι παραδοχές που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του αμέσως μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για τα Τέμπη αποδεικνύονται σιγά σιγά λόγια του αέρα και με μοναδικό στόχο την προσωρινή εκτόνωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η εξεταστική επιτροπή δεν ήταν η καλύτερη στιγμή του κοινοβουλίου – αυτοκριτική δηλαδή για το πώς χειρίστηκε η κυβερνητική πλειοψηφία την υπόθεση τότε – και ότι πιθανόν να έγιναν λάθη στο θέμα με τα μπάζωμα του χώρου.
Αυτό πρακτικά και εφόσον είναι ειλικρινές σημαίνει ότι στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και όπου εμπλέκεται η Βουλή, θα υπάρξει πραγματικά μία διαδικασία διαλεύκανσης και απόδοσης ευθυνών (ποινικών και πολιτικών), εφόσον προκύπτουν τέτοιες.

Κι όμως.
Πριν περάσουν λίγες μέρες από εκείνη τη συνέντευξη, όλα δείχνουν ότι η κυβερνητική παράταξη σχεδιάζει να συνεχίσει την ίδια τακτική της συγκάλυψης και άρνησης των όποιων ευθυνών.
Στελέχη της ΝΔ και της κυβέρνησης συνεχίζουν την ίδια ρητορική άρνησης κριτικής για τα όσα έκανε (και δεν έκανε) η εξεταστική. Σαν να μην πέρασε μία μέρα από εκείνες τις σκηνές ντροπής στην εξεταστική, με τις επιθέσεις σε ενοχλητικούς μάρτυρες και τη μη κλήση ουσιωδών μαρτύρων (Τριαντόπουλος, Γενηδούνιας, Τσαλίδης, Σπηλιόπουλος κ.α.).
Αν αυτό κατάλαβαν τα στελέχη αυτά τότε ή πρόβλημα αντίληψης υπάρχει ή εσκεμμένη τακτική αδιαφορίας για την κοινωνική κατακραυγή.
Αλλά το χειρότερο έρχεται με τα όσα ισχυρίζονται τα γαλάζια στελέχη για την προανακριτική επιτροπή, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου.

Για την ιστορία, έχουν ασκηθεί ήδη διώξεις από τον εφέτη ανακριτή σε επτά μη υπουργικά πρόσωπα για το μπάζωμα. Αλλά επειδή είναι δύσκολο έως απίθανο να πήραν μόνοι τους αποφάσεις, που αλλοιώνουν θεαματικά το χώρο του δυστυχήματος – εξαφανίζοντας στοιχεία και πειστήρια – παρουσία μάλιστα του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, η Βουλή οφείλει να πράξει τα δέοντα για τον Τριαντόπουλο. Να δει δηλαδή και τις δικές του ευθύνες και την εμπλοκή.

Το να ισχυρίζεται ο Τριαντόπουλος ότι είναι αθώος και απλά βρέθηκε εκεί περαστικός και από περιέργεια, μπορείς να το πεις και αγωνιώδη (αν και γελοία ουσιαστικά) υπερασπιστική γραμμή. Αλλά ως άνθρωπος υπό κατηγορία, μπορεί να λέει ό,τι νομίζει.

Το να ακούς όμως από σειρά κυβερνητικών και γαλάζιων κομματικών στελεχών και προς υποστήριξη του Τριαντόπουλου, επιχειρήματα που δεν στέκονται σε καμία λογική, απίστευτες δικαιολογίες και φθηνά δικολαβικά κόλπα, μάλλον προϊδεάζει για ένα έργο από το παρελθόν: Η κυβέρνηση «δίνει» μεν αυτή την ώρα – αναγκαστικά, καθότι δεν γίνεται να κατηγορούνται άλλοι συμμετέχοντες στις κρίσιμες συσκέψεις για το μπάζωμα, αλλά όχι ο κορυφαίος παραβρισκόμενος κυβερνητικός παράγοντας – τον Τριαντόπουλο, αλλά θα επιχειρήσει να τον «σώσει» στη διαδικασία της προανακριτικής.

Η ΝΔ ως πλειοψηφία στη Βουλή, θα έχει και την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής. Όπερ σημαίνει ότι εάν νιώσει «πολιτική και κοινωνική ασφάλεια», θα προσπαθήσει να τον βγάλει λάδι.
Να κάνει δηλαδή ό,τι έκανε και στην εξεταστική επιτροπή, όπου κορόιδευε συγγενείς θυμάτων και ολόκληρη την κοινωνία και στην υπόθεση της προανακριτικής.
Στην πραγματικότητα δηλαδή δεν έχει κανένα ειλικρινές ενδιαφέρον για να αναδειχθεί η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες. Αλλά πώς θα κάνει «διαχείριση πολιτικής κρίσης» και θα περιορίσει το «πολιτικό κόστος».
Καλύπτοντας βέβαια στα στελέχη της που φέρουν βαρύτατες ευθύνες και για το μπάζωμα, αλλά κυρίως για τις αιτίες και τις βαριές ευθύνες, που οδήγησαν στο έγκλημα με τους 57 νεκρούς ανθρώπους.
Τα ερωτήματα είναι δύο:
  • Θα βρεθούν αυτή τη φορά πρόθυμοι βουλευτές να ξεπλύνουν τις ευθύνες κυβερνητικών; Και να αναλάβουν αυτή τη βρώμικη δουλειά με κίνδυνο βέβαια κάποια στιγμή να «αδειαστούν» κι αυτοί από την ηγεσία του κόμματος τους;
  • Θα τους αφήσει η κοινωνία να κάνουν αυτή τη φορά ό,τι θέλουν σε μία τόσο κρίσιμη προανακριτική διαδικασία; Και με δεδομένο μάλλον πως αν «γλιτώσουν» τον Τριαντόπουλο, θα επιχειρήσουν στη συνέχεια να «απαλλάξουν» και οποιονδήποτε άλλο υπεύθυνο για το δυστύχημα.