Το τρίτο κρατικό κανάλι, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το μόνο εθνικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου, ενημερωτικού χαρακτήρα της Βόρειας Ελλάδας προκαλεί ανησυχία– από καιρό, όχι τώρα- στον κόσμο της, την ΕΣΗΕΜ-Θ, πολιτικούς, φορείς και οργανισμούς όχι μόνον της πόλης και της ευρύτερης περιοχής αλλά μιας μεγάλης γεωγραφικής περιφέρειας, αναφέρει μεταξύ άλλων η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης η οποία έγινε κοινωνός αυτού που βιώνουν εδώ και περίπου δύο χρόνια οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 και (επανα)διαπιστώθηκε σε συνέλευση τους: η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ρόλου, της αποστολής και του ενημερωτικού έργου του σταθμού (ιδίως του καναλιού).
Το ζήτημα απασχόλησε, μεταξύ άλλων και τη συνάντηση που είχε χθες το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στ. Αγγελούδη, ο οποίος εκδήλωσε την πρόθεσή του να υποστηρίξει σχετικές πρωτοβουλίες της Ένωσης, υπογραμμίζει η Ένωση Συντακτών της Βόρειας Ελλάδας.
Η συνθήκη που επικρατεί στην ΕΡΤ3, υπογραμμίστηκε και από την πρόσφατη κάλυψη των διαδηλώσεων για τα Τέμπη, την οποία η ΕΣΗΕΜ-Θ χαρακτηρίζει προβληματική καθώς «δείχνει ότι η υπερσυγκέντρωση του ενημερωτικού έργου γύρω από το κέντρο και ο παραγκωνισμός του περιφερειακού δημοσιογραφικού δυναμικού περιορίζουν το δικαίωμα του κοινού στην άρτια ενημέρωση».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ θα ζητήσει να συναντηθεί με τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ για να διατυπώσει εκ νέου τις διεκδικήσεις του ραδιοτηλεοπτικού «κύτταρου» της ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα:
- Διοικητική, οικονομική και προγραμματισμένη αυτοτέλεια της ΕΡΤ3, με αξιοποίηση και εφαρμογή της σχετικής διαθέσιμης νομοθεσίας (ν. 5324/2015 όπως τροποποιήθηκε το 2017).
- Ενδυνάμωση της φυσιογνωμίας της τηλεόρασης με πολυθεματικό περιεχόμενο (ενημερωτικό, μορφωτικό, ψυχαγωγικό).
- Ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών, έναντι του μισθωμένου προγράμματος.
- Αύξηση του ενημερωτικού περιεχομένου της τηλεόρασης.
- Υποστήριξη και παραγωγή αθλητικού και πολιτιστικού προγράμματος.
- Αξιοποίηση του συνόλου του προσωπικού.
- Ενίσχυση των δύο ραδιοφωνικών σταθμών 102FΜ και 95,8FΜ.