Κατά του «νόμου Κεραμέως» η Σύγκλητος του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας
Νομοθετική ρύθμιση για κατ’ εξαίρεσιν μη διαγραφή των φοιτητών, που έχουν ξεπεράσει το όριο φοίτησης ν+2, ζητά η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που εκφράζεται κατά του «νόμου Κεραμέως» του 2022.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η Σύγκλητος του μεγαλύτερου ΑΕΙ της χώρας αποφάσισε ομόφωνα ότι θα πρέπει η αίτηση κάθε φοιτητή για να μην διαγραφεί να αξιολογείται από τα αρμόδια όργανα του πανεπιστημίου.
Η Σύγκλητος ζητά να ορίσει το ίδιο το ίδρυμα τους όρους και τις προϋποθέσεις της υπαγωγής της μη διαγραφής των φοιτητών, με βάση τον εσωτερικό κανονισμό. Στην πρόταση για «τη διεύρυνση της δυνατότητας της κατ’ εξαίρεση υπέρβασης της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για λόγους ανωτέρας βίας ή αιτιολογημένης αδυναμίας υποβολής δήλωσης μαθημάτων ή συμμετοχής στις εξετάσεις» σημειώνονται, μεταξύ άλλων:
«Η εξομοίωση των φοιτητών που για πολλά χρόνια παραμένουν ανενεργοί (δεν υποβάλλουν δήλωση μαθημάτων και δεν συμμετέχουν σε εξετάσεις) και φοιτητών, οι οποίοι είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις αυτές (υποβάλλουν τη σχετική δήλωση μαθημάτων και συμμετέχουν στις εξετάσεις) και ενδεχομένως απαιτείται μικρός αριθμός μαθημάτων για να περατώσουν τις σπουδές τους, καθιστά την οριζόντια απόφαση διαγραφής άδικη και σε κάθε περίπτωση αναποτελεσματική όσον αφορά τον επιδιωκόμενο σκοπό.
Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε στην εφημερίδα πως «η πρόταση του ΕΚΠΑ συνιστά μη εφαρμογή του νόμου, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό».
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε επιφυλαχθεί μιλώντας στην Συνόδου Πρυτάνεων του Δεκεμβρίου για το αίτημά τους να επανεξεταστεί κατά περίπτωση και κατά πανεπιστήμιο το ζήτημα των διαγραφών.