Λίγες μέρες μόνο μετά από ακόμα μία απογοητευτική έκθεση της Eurostat που κατατάσσει στον πάτο της Ε.Ε. την αγοραστική δύναμη του μέσου ετήσιου μισθού στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει μια κάπως «μαγική» εικόνα για την Ελλάδα του 2024 στην τελευταία του ανασκόπηση για το έτος, στην οποία επέλεξε να αναφερθεί σε μερικά από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την πλειοψηφία της κοινωνίας.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στην υγεία, στην εργασία, στην παιδεία, στην οικονομία, στους νέους, στη Δικαιοσύνη και στη στήριξη, λέγοντας πως αυτές οι λέξεις «αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητές μας και τα βήματα που κάναμε και κάνουμε προς μια ισχυρή οικονομία, μια κοινωνία με περισσότερες ευκαιρίες και μια χώρα που προχωρά μπροστά με αυτοπεποίθηση». «Προχωράμε στο νέο έτος με την ίδια δέσμευση: να δουλεύουμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, ώστε αυτές οι λέξεις να γίνονται πράξεις που κάνουν τη ζωή όλων καλύτερη» είναι το μήνυμά του.
Προκάλεσε πάντως αντιδράσεις από την αντιπολίτευση καθώς επέλεξε αυτές τις λέξεις επειδή, όπως ανέφερε, διαπίστωσαν μέσω τεχνολογίας πως αυτές εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις ανασκοπήσεις του έτους. Και επιπλέον γιατί απουσιάζει η αναφορά στην ακρίβεια, το μεγαλύτερο κατά γενική ομολογία κοινό πρόβλημα για τους πολίτες.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και σε άρθρο του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», στο οποίο σημειώνει ότι «το 2025 θα είναι μία χρονιά περαιτέρω σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και το προοίμιο για τα επόμενα δύο έτη». Μια αναφορά που σχετίζεται με την προσδοκία που έχει ήδη εκφράσει για μια τρίτη θητεία, στηριγμένη στο επίσης γνωστό αφήγημα πως οι δύο τελευταίες χρονιές της τρέχουσας θητείας θα φέρουν ακόμα περισσότερα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνει τις γνωστές προβλέψεις του προϋπολογισμού και τη δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ, ενώ αντιλαμβανόμενος τη δυσαρέσκεια του κόσμου σημειώνει πως «κεντρικός μας στόχος παραμένει η καλή πορεία της οικονομίας να μετουσιώνεται σε θετικές εξελίξεις για την κοινωνία».
- απόσπασμα από κείμενο της Γεωργίας Σάκκουλα στην ΕφΣυν (ΕΔΩ)