Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Πώς ο Παπαχελάς έστειλε… ταμείο τον Αλαφούζο


Για την προσωπική δικαίωση του Γιάννη Αλαφούζου αναφορικά με τη σειρά ντοκιμαντέρ «Σκοτεινή Δεκαετία 1964-1974» τα είχα αποκαλύψει και έγραφα από τούτη εδώ τη γωνιά καιρό πριν. Διότι ήταν προσωπική του επιλογή και πρωτοβουλία ο ΣΚΑΪ, στην prime time της Δευτέρας, ενώ άλλοι δείχνουν ελληνική μυθοπλασία και σειρές ή ριάλιτι, να επενδύσει ο ΣΚΑΪ σε κάτι διαφορετικό.
Εξ ου και, σε άλλη μια αποκάλυψη του Μιντιάρχη, σχεδιάζεται από το κανάλι να επιστρέψει μια εκπομπή που θα θυμίζει τις «Ιστορίες» που είχε προβάλλει προ ετών ο ΣΚΑΪ.


Η (πραγματικά και αντικειμενικά εξαιρετική) σειρά ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά ολοκληρώθηκε και σε έξι επεισόδια οι τηλεθεατές παρακολούθησαν τα συγκλονιστικά γεγονότα που καθόρισαν τη μοίρα της Κύπρου και άλλαξαν την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Με αποδείξεις και ντοκουμέντα.
Η θετική ανταπόκριση του κοινού αποτυπώθηκε στους 3.110.675 θεατές της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ που παρακολούθησαν για τουλάχιστον 1’ λεπτό ένα από τα έξι επεισόδια της σειράς, στους χρήστες του ΣΚΑΪ HYBRID και στους διαδικτυακούς επισκέπτες του skai.gr/tv, που είδαν και μπορούν να παρακολουθήσουν video on demand τα επεισόδια της σειράς στον χρόνο που εκείνοι επιθυμούν.
Από τα κορυφαία; Ο αόρατος δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης λέει στο Πολεμικό Συμβούλιο ενώ οι Τούρκοι κάνουν απόβαση στην Κύπρο: «Να τους αφήσουμε να μπούνε στην Κυρήνεια και μετά να επέμβουμε!». Μιλάμε για μυαλό, όχι αστεία…

Για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση

Η ακριβής καταγραφή των γεγονότων βασίστηκε σε δημοσιογραφική έρευνα ετών, με σπάνιο αρχειακό υλικό βασισμένο σε περισσότερες από 40 ελληνικές και διεθνείς πηγές -φορείς, μουσεία, ιδρύματα, βιβλιοθήκες, ειδησεογραφικά και φωτογραφικά πρακτορεία, τηλεοπτικά κανάλια, ιδιώτες- και σε συνεντεύξεις με πρόσωπα από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ήταν πρωταγωνιστές και μάρτυρες της κρίσιμης δεκαετίας 1964-1974.
Ιστορικοί, καθηγητές Πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, πολιτικοί, διπλωμάτες, στρατιωτικοί διατύπωσαν την εμπεριστατωμένη άποψή τους για την εξέλιξη των γεγονότων, πολίτες που έζησαν την έντονη κατάσταση από κοντά κατέθεσαν τη δική τους δραματική ιστορία, ενώ σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα, όπως το κρίσιμο Πολεμικό Συμβούλιο του 1974 και η καταγραφή της Ελένης Βλάχου (της τότε διευθύντριας της εφημερίδας «Η Καθημερινή) το 1967 ήρθαν στο φως και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση.
Η υλοποίηση της παραγωγής πραγματοποιήθηκε με γυρίσματα σε Ελλάδα και Κύπρο σε καίρια σημεία που καθόρισαν την εξέλιξη των γεγονότων και με δραματοποιημένες αναπαραστάσεις που «ζωντάνεψαν» στην οθόνη του ΣΚΑΪ τα όσα συγκλονιστικά συνέβαιναν τις κρίσιμες ώρες. όπως η στιγμή της εισβολής του τανκ στο Πολυτεχνείο…