Σε απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα προχωρούν την Τετάρτη (20/11) ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Την Τρίτη θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Σημειώνεται πως αρχικά η ΑΔΕΔΥ είχε ανακοινώσει απεργία για τις 13 Νοεμβρίου 2024. Στη συνέχεια η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε απεργία για τις 20 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα η ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει σε μετάθεση της ημερομηνίας, ώστε οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να απεργήσουν την ίδια μέρα.
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τις νέες και τους νέους, να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη γενική απεργία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024, αλλά και στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την ίδια μέρα, στις 11:00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Το ΠΑΜΕ με όλα τα συνδικάτα που πρόσκεινται σε αυτό θα κάνουν συγκέντρωση στις 10:30 στα Προπύλαια και προσυγκεντρώσεις στις 09:30 σε πλατεία Κάννιγος, Ομόνοια και Προπύλαια.
Συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην απεργία
Τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 20 Νοεμβρίου δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), εξηγεί τους λόγους που οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν. Σημειώνει ότι, το 49% των ασθενών δεν βρίσκει γιατρό και το 24% δεν μπορεί να κάνει αναγκαίες εξετάσεις. «Οι δημόσιες δομές υγείας έχουν συρρικνωθεί κατά 40% συγκριτικά με το 2009 και το προσωπικό τους έχει απομείνει μισό, γερασμένο και εξουθενωμένο, ενώ από την άλλη οι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας κάνουν “τρελό” πάρτι κερδών».
Επίσης, στην απεργία αναμένεται να συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί, καθώς ΔΟΕ και ΟΛΜΕ έχουν ήδη προαναγγείλει τη συμμετοχή τους με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να κλείσουν και να γίνουν αλλαγές στα μαθήματα. Σχετική ανακοίνωση έχει εκδώσει και η ΟΙΕΛΕ για τα ιδιωτικά σχολεία.
Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ
Δείτε την επίσημη ανακοίνωση για το πώς θα λειτουργήσουν οι γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό και το Τραμ:
«Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024, λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση, η Γραμμή 1 του Μετρό (Κηφισιά – Πειραιάς) θα λειτουργήσει από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα και το Τραμ από τις 9 το πρωί ως τις 8μιση το βράδυ.
Αναλυτικά:
– ΓΡΑΜΜΗ 1 ΜΕΤΡΟ (ΗΣΑΠ, Κηφισιά – Πειραιάς): οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 9 το πρωί και οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
από Κηφισιά και Πειραιά στις 20:35,
από Μοναστηράκι προς Κηφισιά στις 20:51 και προς Πειραιά στις 21:09,
από Ομόνοια προς Κηφισιά στις 20:54 και προς Πειραιά στις 21:07,
από Αττική προς Κηφισιά στις 20:59 και προς Πειραιά στις 21:02
– ΓΡΑΜΜΕΣ 2 & 3 ΜΕΤΡΟ: οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 9 το πρωί και οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
από Σύνταγμα προς όλες τις κατευθύνσεις στις 17:10,
από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 16:51,
από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 16:48,
από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 16:44,
από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 16:47.
Ειδικότερα για τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο:
– οι πρώτοι συρμοί θα αναχωρήσουν από Δημοτικό Θέατρο στις 09:06 και από Αεροδρόμιο στις 09:10
– οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν από Δημοτικό Θέατρο στις 16:18 και από Αεροδρόμιο στις 16:22
– ΤΡΑΜ:
Γραμμή 7 ( ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ – ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ):
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ στις 9:07 και ο τελευταίος στις 18:55,
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ στις 9:07 και ο τελευταίος στις 19:07
Στη Γραμμή 6 (ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ):
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ στις 8:12 και ο τελευταίος στις 18:58,
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 9:02 και ο τελευταίος στις 19:42
Γραμμές 6 & 7 (με ανταπόκριση στην ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ):
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΣΥΝΤΑΓΜΑ προς ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ στις 9:43 και ο τελευταίος στις 18:56,
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ προς ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 9:33 και ο τελευταίος στις 18:31,
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ προς ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 9:33 και ο τελευταίος στις 18:31,
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΣΥΝΤΑΓΜΑ προς ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ στις 9:44 και ο τελευταίος στις 18:47.»
–Λεωφορεία και Τρόλεϊ: Κανονική λειτουργία μεταξύ 9:00 π.μ. και 21:00
Στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 και από τις 21:00 μέχρι την λήξη της βάρδιας, ανακοίνωσαν το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και το ΔΣ της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ασφαλείς, σύγχρονες, αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τόσο των ίδιων όσο και του επιβατικού κοινού, προσλήψεις προσωπικού, ανανέωση στόλου και άμεσα μέτρα για την οριστική εξάλειψη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.
Κανονικά αναμένεται να κυκλοφορήσουν όλη την ημέρα οι αστικές λεωφορειακές γραμμές, τις οποίες έχουν αναλάβει η Κοινοπραξία Συγκοινωνιών Αττικής και τα ΚΤΕΛ (αναμένεται ανακοίνωση από τον ΟΑΣΑ).
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ
Η Συνομοσπονδία όλο το προηγούμενο διάστημα και, με στόχο τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, προχώρησε σε δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενημερώνοντας τους πολίτες για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Τη στήριξή της στην απεργία της ΓΣΕΕ εκφράζει και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, με την επικεφαλής, Esther Lynch, να βρίσκεται σήμερα στη χώρα μας. Η κα Lynch μετέφερε τη στήριξη εκατομμυρίων εργαζομένων από όλη την Ευρώπη, συνομίλησε με Έλληνες εργαζόμενους, ενώ μοίρασε και έντυπο ενημερωτικό υλικό μαζί με άλλα συνδικαλιστικά στελέχη στην Πλατεία Συντάγματος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η απεργία της 20ής Νοεμβρίου είναι η απάντηση της ΓΣΕΕ στην κυβερνητική άρνηση να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση στους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει επιτέλους ότι η ευημερία της κοινωνίας συνολικά εξαρτάται από την ευημερία του κόσμου της εργασίας».
Σε δηλώσεις της, η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Esther Lynch, αναφέρει τα εξής: «Βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας και όλους τους εργαζόμενους της Ελλάδας, που συμμετέχουν σε αυτή την κρίσιμη γενική απεργία.
Το μήνυμά μας προς την ελληνική κυβέρνηση είναι το δικό σας μήνυμα και είναι ηχηρό και ξεκάθαρο. Απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της αλματώδους αύξησης των τιμών, της μη προσιτής στέγασης και των σταθερά χαμηλών μισθών. Η συνέχιση της διάβρωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα είναι μη βιώσιμη και άδικη.
Οι πολιτικές, οι οποίες επιτρέπουν τη συσσώρευση πόρων στα χέρια λίγων “στραγγαλίζουν” την οικονομία και προκαλούν αναίτια πόνο στις οικογένειες των εργαζομένων, πρέπει να αλλάξουν. Οι εργαζόμενοι έχουν πλέον κουραστεί.
Καλούμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα δίκαιο μερίδιο από την ευημερία που οι ίδιοι δημιουργούν. Ακόμα και η ΕΕ το αναγνωρίζει πλέον αυτό και απαιτεί από τις χώρες να αναλάβουν δράση για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να φτάσουν στην επίτευξη ποσοστού 80% των εργαζομένων που καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις.
Συμπαραστεκόμαστε ενωμένοι στη ΓΣΕΕ και απαιτούμε ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, της καθολικής επέκτασης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις μισθών, καλύτερες συνθήκες εργασίας και μέτρα για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Ζητάμε επίσης οικονομική ελάφρυνση για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, δίκαιη φορολογία και ισχυρές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας στις τιμές και τη διασφάλιση προσιτής στέγασης για όλους. Αυτά δεν είναι απλά αιτήματα, είναι τα θεμέλια μιας δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας.
Ο κόσμος παρακολουθεί. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πράξει το σωστό για τους εργαζόμενους».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, επισημαίνει τα ακόλουθα: «Με τη Γενική μας Απεργία στις 20 Νοέμβρη και τη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί, θέλουμε να αναδείξουμε την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας για αυτά που συμβαίνουν με το εισόδημά τους.
Όταν η ακρίβεια είναι στον Θεό και οι μισθοί μας στα Τάρταρα, όταν η απόκτηση στέγης και το πανάκριβο ενοίκιο οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις τους νέους ανθρώπους, η κυβέρνηση κωφεύει.
Εμείς δεν έχουμε άλλο τρόπο, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ακρίβεια, παρά μόνο να αυξηθούν τα εισοδήματά μας. Όμως, τα εισοδήματα τα δικά μας παραμένουν παγωμένα στην εποχή των μνημονίων. Δεν είμαστε κρατικοδίαιτοι, δεν μας δίνει τις αυξήσεις η κυβέρνηση, δεν ζητάμε ούτε μια δεκάρα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε πίσω τα εργαλεία, τα “όπλα” μας, προκειμένου να πετύχουμε ικανοποιητικές αυξήσεις.
Το εργαλείο κυρίως που έχουμε είναι οι Συλλογικές μας Συμβάσεις. Θέλουμε τις Συλλογικές μας Συμβάσεις πίσω, θέλουμε πραγματικές αυξήσεις και τις θέλουμε τώρα».
Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ
Την ημέρα της απεργίας οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας. Το «ραντεβού» στην πρωτεύουσα έχει οριστεί στις 13:00 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Με την απεργία οι δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν:
- Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς άμεσα
- Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
- Συλλογικές συμβάσεις εργασίας
- Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
- Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 2017
- Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
- Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας χωρίς καμία περικοπή του.
- Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.
- Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.
- Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15 και τέλος στις συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων.
- Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση – Επαναφορά του Ν. 1264/82.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι λένε «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.