ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Η σφαίρα έφυγε: Ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει κόμμα - Πότε και με ποιους


Ο Αλέξης Τσίπρας έριξε τη βόμβα: Στην εκδήλωση του Ινστιτούτου του, την περασμένη Τρίτη, άφησε ορθάνοιχτο -σχεδόν προανήγγειλε- τη δημιουργία ενός νέου φορέα στον οποίο φυσικά θα ηγηθεί ο ίδιος. Αυτό αναφέρει ο Βασίλης Σκουρής σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Στο Καρφί” που κυκλοφορεί από το Σάββατο.
Ο Βασίλης Σκουρής θέτει  έξι ερωτήματα και επισημαίνει ότι ανεξαρτήτως αν ο ίδιος ο Τσιπρας και οι συνεργάτες του υποβαθμίζουν το θέμα, η σφαίρα έφυγε. Αλλά πότε, με ποιους και σε ποιο πολιτικό χώρο θα είναι το κόμμα που θα ιδρύσει;

Ερώτημα πρώτο: Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσουν την απόφασή του για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα; Αναμφίβολα ναι. Αν βγει ο Κασσελάκης πρόεδρος θα πρόκειται για μια ακόμα ήττα του πρώην πρωθυπουργού, οπότε η ίδρυση κόμματος θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Αν βγει ο Σωκράτης Φάμελλος θα υπάρχει μια σημαντική βάση πάνω στην οποία θα πατήσει για τη δημιουργία νέου πολιτικού υποκειμένου.

Ερώτημα δεύτερο: Η επικράτηση και επανεκλογή Ανδρουλάκη θα δυσκολεύσει ή θα διευκολύνει την ίδρυση του νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα; Εξαρτάται από την πορεία του Νίκου Ανδρουλάκη. Αν οι δημοσκοπήσεις φέρουν το ΠΑΣΟΚ να πλησιάζει και κυρίως να ξεπερνά το 20% (και βεβαίως να το κρατάει ως βάση και όχι αυτό στη συνέχεια να εξανεμίζεται) ο χώρος για ένα νέο πολιτικό υποκείμενο στο χώρο της κεντροαριστεράς είναι αρκετά περιορισμένος έως και ανύπαρκτος. Αν το ΠΑΣΟΚ όμως διατηρηθεί στη ζώνη του …τσούκου- τσούκου, τότε ο νέος φορέας θα αποτελέσει αίτημα μεγάλης μερίδας της βάσης της κεντροαριστεράς.

Ερώτημα τρίτο: Πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος; Όχι πριν το Πάσχα, ούτε ίσως πριν το καλοκαίρι-αλλά μέχρι τότε οι διεργασίες θα είναι μεγάλες. Ήδη μεγάλο μέρος στελεχών των “87” υποστηρίζουν το αίτημα της δημιουργίας νέου κόμματος και πιέζουν τον Αλέξη Τσίπρα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ίδιος θέτει ως προϋπόθεση τη δημιουργία κοινωνικών κινημάτων που περιέγραψε με την ομιλία του και τα οποία θα τροφοδοτήσουν το νέο κόμμα. Σήμερα, πάντως, τέτοια κινήματα δεν υπάρχουν και όπου υπάρχουν ελέγχονται σχεδόν απολύτως από το ΚΚΕ που τα οργανώνει- και που αποτελούν σε μεγάλο βαθμό τον αιμοδότη του, τροφοδοτώντας το με νέα στελέχη και ψηφοφόρους.

Ερώτημα τέταρτο: Με ποια στελέχη θα προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας; Σαφώς με πολλά νέα, από τους μαζικούς χώρους. Ήδη έδωσε το στίγμα των προθέσεών του με το πάνελ για την οικονομία: Οργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ στο πάνελ παραβρέθηκαν τρία στελέχη που διατέλεσαν υπουργοί Οικονομικών αφήνοντας το στίγμα και το αποτύπωμά τους στον τομέα τους. Ο λόγος για τον Γιάννη Δραγασάκη, τη Λούκα Κατσέλη και τον Νίκο Χριστοδουλάκη. Ο Γιάννης Δραγασάκης, ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τασσόμενος υπέρ της ίδρυσης νέου κόμματος, η Λούκα Καστέλη, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, επιμένει στην ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλάκης προερχόμενος από την ανανεωτική Αριστερά και εν συνεχεία από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, είναι τα τελευταία χρόνια “εξ απορρήτων” του Νίκου Ανδρουλάκη και βλέπει θετικά τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Υπάρχουν βεβαίως και στελέχη που σήμερα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ και που αποτελούν στενοί του συνεργάτες, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Ερώτημα πέμπτο: Θα κινείται ο Αλέξης Τσίπρας στον λεγόμενο “αντισυστημικό χώρο”; Όχι. Όσο και αν μέσα του δυσκολεύεται να το δεχτεί, είναι σαφές πως δεν ανήκει στον αντισυστημικό χώρο εδώ και πάρα πολύ καιρό και κάθε χρόνος που περνάει αυτό γίνεται όλο και πιο καθαρό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τον αντισυστημικό χώρο διεκδικούν κάποια ακροδεξιά κόμμα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Στέφανος Κασσελάκης αν ιδρύσει τελικά κόμμα και ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ερώτημα έκτο:
Αν συγκροτήσει νέο πολιτικό υποκείμενο ο Αλέξης Τσίπρας τι θα κάνει η Νέα Αριστερά; Η Νέα Αριστερά, όπως θα αποφασίσει στο Συνέδριό της, θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, ενώ θεωρείται απολύτως βέβαιον πως δεν πρόκειται αν διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπορευτεί με τους “87”. Σε ευρύτερες διεργασίες ωστόσο μόνο ανεπηρέαστη δεν θα μείνει, ενώ θα περάσει από αναταράξεις, ενδεχομένως και από διασπάσεις.

Φράσεις- κλειδιά του Τσίπρα για την ίδρυση νέου κόμματος

ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΚΕΙ ΠΙΑ Η ΠΡΟΣΘΕΣΗ
«Στην προηγούμενη εναρκτήρια εκδήλωσή μας τον Ιούνιο, είχα μιλήσει για την ανάγκη να δώσουμε οι προοδευτικές δυνάμεις και οι προοδευτικοί πολίτες περισσότερο χώρο στο «μαζί». Να μάθουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση. Φοβάμαι ότι τους μήνες που πέρασαν συνέβη το αντίθετο. Αλλά και ταυτόχρονα οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δε μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά. Ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση».

ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ
«Έτσι κι εδώ κανένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ρήξεων δε θα υλοποιηθεί αν πρώτα δεν εκφράσει και κινητοποιήσει τη πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Τις δυνάμεις της παραγωγής και της δημιουργίας. Της υγειούς επιχειρηματικότητας που ασφυκτιά μέσα στο πλαίσιο της διαφθοράς. Των νέων επιστημόνων μας, που συνεχίζουν να μεταναστεύουν από τη χώρα. Των σύγχρονων μη προνομιούχων που αρχίζουν σταδιακά να συνειδητοποιούν ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Της μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα δηλώνει ότι δε τα βγάζει πέρα. Και που αργά ή γρήγορα θα απαιτήσει και θα αποκτήσει την πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει».