ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Πόσο άλλο πλιάτσικο;


Τα σημαντικότερα φιλέτα του κράτους έχουν ήδη πουληθεί. Οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, τα λιμάνια, ο σιδηρόδρομος. Φυσικά, μπορούν να πουληθούν κι άλλα. Μέχρι μυελού των οστέων. Να μη μείνει ούτε κοκαλάκι.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κρύψει ούτε λεπτό την απέχθειά της για τον δημόσιο έλεγχο στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων, ούτε την πρόθεσή της να τα διαθέσει σε ιδιώτες «επενδυτές», τους οποίους θεωρεί εξ ορισμού αποδοτικότερους. 
Από το 2019 έχει μεθοδεύσει το μεγάλο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αλλά η λέξη «μεγάλο» ίσως αδικεί την πραγματική διάσταση των προθέσεων της κυβέρνησης. Οφείλουμε στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, άλλως επονομαζόμενο και «Σούπερμαν» των ιδιωτικοποιήσεων, έχοντας στο ενεργητικό του το ξεπάστρεμα της Ολυμπιακής, του ΟΣΕ, της ΔΕΗ, τη μετάβαση στην επόμενη «πίστα» των ιδιωτικοποιήσεων.

Τα μεγάλα «κομμάτια» ξεπαστρεύονται και τρώγονται εύκολα. Πουλάς σε ιδιώτες επενδυτές ένα ποσοστό των μετοχών του Δημοσίου σε μια κρατική επιχείρηση και... ξεμπερδεύεις. Ομως, το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας περιουσίας δεν αποτελείται από μεγάλα φιλέτα, αλλά από χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες, μικρά, μεσαία και μεγάλα ακίνητα, που μένουν αδιάθετα και αναξιοποίητα.

Η ομπρέλα της ΕΤΑΔ, της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, είχε προβληθεί ως το ιδεώδες σχήμα αποδοτικής διαχείρισης χιλιάδων ακινήτων που περιέρχονται στη διάθεση του κράτους. Οι εταίροι-δανειστές είχαν υπολογίσει όλη την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου σε πάνω από 100 δισ. ευρώ, εκτιμώντας πως η πώλησή της μπορεί να ελάφραινε ένα μέρος του κρατικού χρέους. Η στρατηγική αυτή κατέληξε σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο!

Αλλά, επειδή πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι, ο «Σούπερμαν» των ιδιωτικοποιήσεων Κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε χθες μια νέα φάση στο μεγάλο πλιάτσικο: δεκάδες χιλιάδες ακίνητα του Δημοσίου θα ομαδοποιηθούν, θα ενταχθούν σε ειδικές εταιρείες συμμετοχών και θα οδηγηθούν σε ένα ακόμη μεγάλο πλιάτσικο, με την πλειοψηφική συμμετοχή ιδιωτών στο κεφάλαιό τους.

Πολύ απλό, πολύ συνοπτικό, πολύ γρήγορο! Σκεφτείτε, χιλιάδες ακίνητα, από φιλέτα χιλιάδων στρεμμάτων μέχρι ασήμαντα οικόπεδα 200 τετραγωνικών να έβγαιναν ένα προς ένα σε πλειστηριασμό. Πολύς κόπος, πολλή γραφειοκρατία, πολλή σπατάλη χρόνου.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κάνει το μεγάλο πλιάτσικο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου απλό, γρήγορο και φτηνό. Εκπλήσσεται άραγε κανείς;