Βαρβαρότητα λέξεων σε πρωινές ραδιοφωνικές εκπομπές
Η ελευθερία λόγου συνεπάγεται και ελευθερία στην αθυροστομία; Προφανώς κάποιοι των ηλεκτρονικών Μέσων ενημέρωσης και διασκέδασης αυτό πιστεύουν. Ας αφήσουμε στην άκρη ορισμένα σίριαλ, γύρω στα μεσάνυχτα, από τα οποία εκτοξεύονται βωμολοχίες («του δρόμου» κατά το κοινώς λεγόμενο) που ξαφνιάζουν, αν όχι σοκάρουν. Και σε κάποιες σειρές τα «βρωμόλογα» πέφτουν βροχή, όπως για παράδειγμα (υπάρχουν και άλλα) στο «Αυτή η νύχτα μένει» της περασμένης τηλεοπτικής περιόδου, όπου στο όνομα της λαϊκότητας και του γλωσσικού ρεαλισμού ακούστηκαν απίθανες λέξεις εκφραστικής βαρβαρότητας, μερικές φορές σε καταιγιστικό ρυθμό.
Εντάξει λες, σίριαλ είναι, βραδινά, όταν «τα παιδιά κοιμούνται», και τέλος πάντων πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό προϊόν με ανοχές στα περιθώρια έκφρασης. Αλλά σε πρωινές ραδιοφωνικές ενημερωτικές εκπομπές –έστω και αν θέλουν να ελαφρύνουν το ύφος τους και να μην έχουν μόνο πληροφορίες, σχόλια, συνεντεύξεις– είναι δυνατόν να ακούγονται λέξεις όπως «μ@λακία» και «τους ξέχεσα»; Το άλλο, το πιο σιχασιάρικο που ακούσαμε σε ειδησεογραφικό σταθμό την περασμένη εβδομάδα, το «κλ@νίδι» («που έπεσε σύννεφο» ή κάτι τέτοιο), πώς να το δικαιολογήσεις;
Αυτά στην ιδιωτική ραδιοφωνία χωράνε, επιτρέπονται και δεν ελέγχονται. Αλλά στη δημόσια οι επικεφαλής είναι άτεγκτοι, μόνο για το ραδιόφωνο, όχι για την τηλεόραση. Έτσι, ραδιοφωνικός παραγωγός της ΕΡΤ που χρησιμοποίησε σε πρωινή εκπομπή ρήμα σχετικό με την ούρηση κλήθηκε στο πειθαρχικό, με κίνδυνο να τιμωρηθεί με στέρηση μισθού ή ό,τι άλλο. Και αυτό για λέξη ασύγκριτα ηπιότερη από τη λέξη του οργανικού… εξαερισμού που χρησιμοποίησε ο παραγωγός του ιδιωτικού σταθμού.
- από το Harddog