Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Μόνο χρήμα και κέρδος, καμία Τέχνη


Μπορεί να μας διαβεβαίωνε, ως απάντηση μάλιστα σε ερώτημά μας για τον Ενιαίο Φορέα, ο Λεωνίδας Χριστόπουλος πως δεν πρόκειται ούτε για συγχώνευση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) με τον ΕΚΟΜΕ ούτε για ουσιαστική κατάργησή του, αλλά δύο μόλις μέρες μετά ήρθε η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ και απέδειξε του λόγου το αληθές: «Ο νέος φορέας προκύπτει από τη συγχώνευση του ΕΚΚ και του ΕΚΟΜΕ και θα τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου».
Ο κ. Χριστόπουλος έγινε διευθύνων σύμβουλος, δηλαδή ο άνθρωπος που θα παίρνει όλες τις αποφάσεις κατ’ ουσίαν, και ορίστηκε ένα διοικητικό συμβούλιο μόνο από τεχνοκράτες. Μόνο! Αλήθεια, πώς θα συμβεί αυτό που μας είπε ο ίδιος, ότι η επιλογή των ελληνικών ταινιών προς χρηματοδότηση (όχι των τηλεοπτικών σειρών ή των φεστιβάλ όλων των ειδών, ακόμη και γαστρονομίας όπως είπε) θα γίνεται με ποιοτικά κριτήρια αν όλα γίνουν ψηφιακά, όπως επίσης είπε, και το Δ.Σ. αποτελείται μόνο από τεχνοκράτες;
Μήπως τελικά ο σκοπός αυτού του «τεχνοκρατικού» φορέα είναι ο τεχνικός ολοκληρωτισμός, όπως γράφαμε σε ρεπορτάζ πριν από λίγες μέρες; Αρα η νεοφιλελεύθερη πολιτική ανάδυση ενάντια σε κάθε τι αμιγώς καλλιτεχνικό; Μόνο χρήμα και κέρδος. Καμία Τέχνη. Καλώς ορίσατε στον ελληνικό Σύγχρονο Πολιτισμό.