Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Αγονη χώρα


Κοτζάμ 600 ευρώ σου δώσαμε. Ένα κίνητρο να, με το συμπάθειο, να πάς να υπηρετήσεις στις άγονες περιοχές. Μπορεί να ξεχάσαμε για 40 χρόνια (από το 1983) να αλλάξουμε σε ευρώ το επίδομα που ήδη ισχύει, μπορεί να γλιτώνουμε μπόλικα περιορίζοντας τις ειδικότητες, περιορίζοντας τις περιοχές που το δίνουμε, αλλά και κόβοντας την πρόβλεψη για αύξηση του επιδόματος αν μείνεις πάνω από τρία χρόνια, αλλά δε βαριέσαι, κάτι είναι και αυτό.
Μείνε στη χώρα να τραβήξεις κουπί. Κι ας είναι ολόκληρη «άγονη». Εσύ θα πάρεις μερικά ψιχουλάκια για να κάνεις τη δουλειά μας.
Και μη τυχόν σε ακούσουμε να διαμαρτύρεσαι… Ολόκληρος επιστήμονας έγινες, δεν μπορεί να μιλάς σα να είσαι… κουκουές!
Μάριος Διονέλλης /  Πίσω Σελίδες 

******
Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:
Αφροδίτη Ρέντζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: «ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΝΕΣ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1983»
Η Αφροδίτη Ρέντζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, μιλά για τα κίνητρα που υποστηρίζει ότι έδωσε η κυβέρνηση, για να ενισχύσει με γιατρούς τα νησιά και τις απομονωμένες περιοχές, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στις μονάδες υγείας.
Η ίδια επισημαίνει ότι υπάρχει ήδη ένας νόμος εδώ και 40 χρόνια που προέβλεπε προσαυξήσεις στους γιατρούς που πηγαίνουν σε αυτές τις περιοχές, ωστόσο όπως λέει, από την είσοδο της χώρας στο Ευρώ, δεν αναπροσαρμόστηκε ποτέ το ύψος των προσαυξήσεων.
Όπως υποστηρίζει, αντί η κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτόν τον νόμο, φέρνει νέα «οικονομικά κίνητρα» τα οποία όμως είναι με χειρότερους όρους, ενώ παράλληλα εξαιρεί, τόσο ειδικότητες γιατρών, όσο και περιοχές που πληρούν τα κριτήρια.
Παράλληλα επισημαίνει ότι οι ανάγκες δεν περιορίζονται μόνο σε γιατρούς, αλλά και σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμούς ενώ υπογραμμίζει το γεγονός ότι και μόνο η τραγική κατάσταση στο ΕΣΥ, λειτουργεί αποτρεπτικά για γιατρούς που όντως επιθυμούν να εργαστούν σε αυτές τις περιοχές.
Τέλος, αναφέρεται στον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, και στις φαιδρές, όπως τις αποκαλεί, αντιδράσεις του στις παρεμβάσεις των υγειονομικών και τονίζει ότι οι γιατροί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.