Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Υπηρέτης πολλών αφεντάδων


Κανείς δεν είναι άγιος στο γαϊτανάκι που στήθηκε γύρω από τη σύλληψη στη Γαλλία του Πάβελ Ντούροφ, ιδιοκτήτη της πλατφόρμας Telegram, και την αποφυλάκισή του με εγγύηση πέντε εκατομμυρίων ευρώ (ψίχουλα, η περιουσία του ξεπερνάει τα 14 δισ.), απαγόρευση εξόδου από τη χώρα (ζόρικο) και υποχρεωτική παρουσία σε γαλλικό αστυνομικό τμήμα δύο φορές την εβδομάδα (απλά ταπεινωτικό).
Ο 39χρονος Ρώσος μεγιστάνας της διαδικτύωσης ακούγεται σαν ιεραπόστολος της ψηφιακής εποχής. «Αποστολή της ζωής μου ήταν να δώσω σε άλλους ανθρώπους τη δυνατότητα να γίνουν κι αυτοί ελεύθεροι. Ηλπιζα ότι αν χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες που εμείς δημιουργήσαμε, που εγώ δημιούργησα, οι άνθρωποι θα ασκήσουν στην πράξη την ελευθερία τους» κηρύσσει.
Αμφιλεγόμενη ελευθερία. Στην άυλη αρένα του Telegram αλωνίζουν ταυτόχρονα γύρω στο ένα δισεκατομμύριο χρήστες. Στρατοκράτες και πασιφιστές, φασίστες και ελευθεριακοί, ναρκέμποροι και σελέμπριτις του... ελαφρού ρεπερτορίου, διακινητές παιδικής πορνογραφίας, πολιτικοί, δημοσιογράφοι αλλά και -απλά- ιδιώτες που επιτέλους δεν γουστάρουνε να ελέγχει τα μηνύματά τους κανένας Μεγάλος Αδελφός.
Ο Ντούροφ είναι υπηρέτης πολλών αφεντάδων. Με το αζημίωτο προσφέρει από το 2013 δυνατότητα αποστολής και λήψης κωδικοποιημένων μηνυμάτων, ώστε κανείς, ούτε οι δικοί του υπάλληλοι όπως ισχυρίζεται, να μην μπορεί να τα «σπάσει». Σε όσους λένε ότι σφυρίζει κλέφτικα για τους κάθε λογής μαφιόζους, απαντάει ότι «η επικοινωνία ή θα είναι ασφαλής για όλους ή δεν θα είναι ασφαλής» και ότι «κατεβάζει» εκατομμύρια επίμαχες αναρτήσεις.
- περισσότερα στο κείμενο που υπογράφει ο Γιώργος Ι. Αλλαμανής στην ΕφΣυν ΕΔΩ