ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Ο κρυφός πόλεμος του ΣΥΡΙΖΑ για το ταμείο


Ταυτόχρονα με τον εμφανή πόλεμο των στρατοπέδων-υποψηφιοτήτων, σε εξέλιξη είναι ένας άλλος πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπόγειος αυτός, και ο οποίος αφορά την οικονομική κατάσταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Χθες, συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κόμμα. Τα στελέχη που δεν πρόσκεινται στον αποπεμφθέντα πρόεδρο κατηγορούν την κασσελακική πλευρά ότι προσπαθεί να βάλει τρικλοποδιές στα οικονομικά, ως εκ τούτου και στην εν γένει λειτουργία του κόμματος. Επιπλέον (τους κατηγορούν) ότι η προκληθείσα οικονομική ασφυξία ήταν τεχνητή.
Η συνεδρίαση ήλθε, άλλωστε, σε συνέχεια της επιστολής τεσσάρων μελών της επιτροπής προς τον οικονομικό διευθυντή του κόμματος, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, με την οποία του ζητούσαν την οικονομική… ακτινογραφία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μία ημέρα πριν από τη σαββατιάτικη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Τα τέσσερα μέλη, που ανήκουν στην ομάδα Κασσελάκη, είναι η Νίνα Κασιμάτη, η Γιώτα Πούλου, ο Βαγγέλης Σκούφας και η Ραλλία Χρηστίδου (στο θέμα επανήλθε, ωστόσο, η κ. Κασιμάτη διευκρινίζοντας ότι δεν έχει συνυπογράψει την επιστολή, μολονότι δεν διαφωνεί με την ουσία, όπως έλεγε).

Πολλά από τα ερωτήματα που έθεταν απαντήθηκαν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής από τον Χρ. Μαυροκεφαλίδη. Η βασική είδηση ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναμένει, εντός των ημερών, την τακτική επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών (3η και 4η δόση). Βάσει της απόφασης, με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου, το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης έχει λαμβάνειν 2.216.308,57 από την τακτική επιχορήγηση και 443.261,71 για επιμορφωτικούς σκοπούς, άρα συνολικά 2.659.570,28. Το ποσό αυτό θα δώσει μια γερή οικονομική ανάσα που φτάνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως εκτιμάται.

Με τα χρήματα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διασφαλίζει, έτσι, και τη διεξαγωγή του συνεδρίου και την προεδρική εκλογή. Ενώ στο τραπέζι έπεσε και η ιδέα εξεύρεσης επιπλέον πόρων μέσω της καθιέρωσης κάρτας μέλους. Στην Κουμουνδούρου εκφράζουν την εκτίμηση ότι θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον λόγω της επικείμενης προεδρικής εκλογής και της προσυνεδριακής διαδικασίας και εκτιμούν ότι τα έσοδα από την κάρτα μπορούν να ξεπεράσουν το 1 εκατ. ευρώ.

Συγχρόνως, ο οικονομικός διευθυντής διαλεύκανε και τον… μύθο του κόστους όσον αφορά την επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το κόστος ήταν περί τα 20.000 ευρώ, απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες.

Για το «Κόκκινο»

Το τελευταίο -ένατο- ερώτημα της κασσελακικής ομάδας ήταν αυτό που προκάλεσε, όμως, τις μεγαλύτερες αντιδράσεις. «Με ποιον τρόπο, ποιες πηγές χρηματοδότησης, πληρώθηκε μέρος της μισθοδοσίας Ιουλίου των εργαζομένων στο Κόκκινο 105,5;» ζητούσαν να μάθουν τα συγκεκριμένα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά κάποιοι αντέδρασαν σε αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καβγάς μεταφέρθηκε και στην Κ.Ε. Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, που είναι και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, εξανέστη λέγοντας: «Ερχονται αριστερά στελέχη και βάζουν το ζήτημα “πού βρήκατε τα χρήματα;” για να πληρωθούν εργαζόμενοι. Τα... κλέψαμε, τα πήραμε από εκεί που δεν έπρεπε να τα πάρουμε, (αλλά) πληρώσαμε εργαζόμενους!» τους απάντησε. Μέλος των «τεσσάρων» διευκρίνιζε, πάντως, «απαντήσεις ζητάμε, αν είναι δυνατόν να είμαστε κατά της καταβολής μισθοδοσίας εργαζομένων».

- από ρεπορτάζ του Νίκου Παπαδημητρίου στην Εφημερίδα των Συντακτών (ΕΔΩ)