ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Απεγνωσμένοι αυτοσχεδιασμοί


Σταθερότητα, συνέπεια. Δύο λέξεις με τις οποίες δεν έχει καλές σχέσεις ο Στέφανος Κασσελάκης. Από τη μέρα που ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος βρέθηκε σε πρώτη φάση απέναντι σε οργανωμένη και φανερή αμφισβήτηση, σε υπόγεια με πρακτικές αντάρτικου μετά τη σε δύο δόσεις διάσπαση. Ακουσε πολλά, υπέστη πολλά και προσπάθησε να τα αντιμετωπίσει με συνεχείς αλλαγές γραμμής και προσανατολισμού.

Απειρος είναι, μπορεί κανείς να εξηγήσει, γιατί όχι και να δικαιολογήσει σ’ έναν βαθμό, αυτές τις μεταπτώσεις του. Η μετακίνηση όμως από τη μία θέση στην άλλη, συνήθως στην ακριβώς αντίθετη, οι υπαναχωρήσεις, οι εκπτώσεις, οι στροφές και σε απόψεις και για πρόσωπα έχουν γίνει κανόνας και προκαλούν σύγχυση στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, στα στελέχη και στα μέλη του.

Οι συζητήσεις στα μέσα ενημέρωσης, στα καφενεία (τα κλασικά και του διαδικτύου) και στις παρέες δεν αφορούν το πρόγραμμα του κόμματος, την κριτική του στις επιλογές της κάστας που κυβερνά τον τόπο, αλλά ασχολούνται με τις κόντρες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόστος μεγάλο. Φαίνεται από τις πρώτες δημοσκοπήσεις όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στην τρίτη θέση και απειλείται από το ΚΚΕ και την «Ελληνική Λύση» του κ. Βελόπουλου.

Οι επόμενες σίγουρα δεν θα είναι καλύτερες αφού, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν πρόκειται να υπάρξει εκεχειρία ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές. Το ανάποδο θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα. Το χάσμα μοιάζει και μάλλον είναι αγεφύρωτο. Η συνύπαρξη είναι αδύνατη. Ακόμη και η μαχητική. Εχει ευθύνη γι’ αυτό ο κ. Κασσελάκης; Προφανώς. Δεν είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος, ωστόσο είναι ο επικεφαλής του κόμματος και με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες του δίνει τον τόνο.

Οταν πηδάς από το ένα θέμα στο άλλο μέσα σ’ ένα 24ωρο, όταν αλλάζεις θέση δύο και τρεις φορές την εβδομάδα, όταν τη μια αποδοκιμάζεις στελέχη για τη συμπεριφορά τους και την άλλη τα αποθεώνεις χωρίς αυτά να έχουν κάνει αυτοκριτική, δίνεις την εντύπωση ότι πορεύεσαι εική και ως έτυχεν (στα κουτουρού). Παραδείγματα; Πολλά. Μακρύς ο κατάλογος.
  •  Εκβιαζόμενος και συστημικός ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Υστερα από λίγο, συγγνώμη, γράψτε λάθος.
  •  Μίλησε για μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ. Εγινε ο κακός χαμός. Υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί. Τα μαύρα ταμεία εξαφανίστηκαν με απόφαση του καθοδηγητικού οργάνου.
  •  Είπε στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία Συντάγματος για τις ευρωεκλογές ότι ο Τσίπρας είναι η καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ. Προ ημερών τον κάλεσε να μη λειτουργεί σαν αρχηγός παρέας.
  • Είχε δηλώσει ότι είναι υπερήφανος για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Αργότερα είπε ότι αυτός δεν θέλει να αλλάξει το όνομα. Στη συνέχεια ανέφερε ότι αυτός δεν προτίθεται να προτείνει αλλαγή του ονόματος, αλλά αν θέσουν το θέμα στελέχη στο καταστατικό συνέδριο πρέπει να συζητηθεί. Χτες κατέθεσε την πρότασή του για το νέο όνομα.
  • Αντικατέστησε στα ξαφνικά αιφνιδιάζοντας τους πάντες τον Σωκράτη Φάμελλο, για τον οποίο έλεγε στους συνομιλητές του τα καλύτερα λόγια. Είπε ότι τον είχε ενημερώσει από καιρό, ο ίδιος ο κ. Φάμελλος τον διέψευσε.
  • Απέπεμψε τον Παύλο Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα, όχι όμως από το κόμμα, για απρεπή συμπεριφορά στη Βουλή. Ο κ. Πολάκης κατήγγειλε την κ. Λινού για διαφθορά. Τα στοιχεία που έδωσε στην Κουμουνδούρου η κ. Λινού δεν έπεισαν τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος έδιωξε την κ. Λινού από το κόμμα και επανέφερε τον κ. Πολάκη στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας.
● Οι αλλεπάλληλοι αντιπερισπασμοί ζαλίζουν το σύμπαν. Και τους οπαδούς σου. Οι απεγνωσμένοι αυτοσχεδιασμοί αποκαλύπτουν την ανασφάλεια και τον παρορμητισμό σου. Δεν μπορείς όμως με αυτές τις τακτικές να διοικήσεις ένα κόμμα. Ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον Συνασπισμό της Σύγχρονης Αριστεράς.

Τάσος Παππάς
Εφημερίδα των Συντακτών (5.9.2024)