Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Aλλού ο Παπαθανάσης, αλλού ο Μαρκόπουλος


Με διαφορά λίγης ώρας εμφανίστηκαν μέσα στην εβδομάδα σε έναν τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Μαρκόπουλος. Το ενδιαφέρον ήταν πως τα δύο «γαλάζια» στελέχη είχαν διαφορετικές γραμμές ενόψει ΔΕΘ, με τον υπουργό να υποστηρίζει πιο «σφιχτές» παροχές και από την άλλη τον βουλευτή να ζητάει περισσότερα μέτρα υπέρ συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως για παράδειγμα των ελεύθερων επαγγελματιών. Μάλιστα, όταν του βουλευτή της Ν.Δ. του επισημάνθηκε η διαφορετική οπτική, η απάντηση ήταν σαφής: «Ο υπουργός εκφράζει τη θέση της κυβέρνησης και εγώ των πολιτών της περιφέρειάς μου», είπε.

****
Δεν ενδιαφέρονται
Αν αυτό γινόταν πριν από περίπου έναν χρόνο, είναι βέβαιο πως ο –οποιοσδήποτε– βουλευτής θα είχε… κοκκινήσει και θα προσπαθούσε να μαζέψει τη φανερή διάσταση που είχε με τον υπουργό. Αυτή τη φορά, όμως, δεν έγινε κάτι τέτοιο. Το περιστατικό που σας περιέγραψα, απλώς μου επιβεβαίωσε αυτό που μου έλεγε ένας –δυσαρεστημένος– βουλευτής που περίμενε να γίνει υπουργός. Σχολιάζοντας τη φήμη ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές γύρω στα Χριστούγεννα, μου είπε «δεν με ενδιαφέρει πλέον καθόλου ούτε πότε θα κάνει αλλαγές ούτε ποιους θα βάλει», προσθέτοντας πως η άποψη αυτή εκφράζει ένα μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έχει πλέον… βολευτεί στον ρόλο του βουλευτή και δεν περιμένει να μπει στην κυβέρνηση. Αυτό βέβαια μπορεί να βολεύει και τον Μητσοτάκη, γιατί του βγάζει έναν έξτρα μπελά από το κεφάλι.

****
Ποιος εκλέγεται;
Αλλος βουλευτής της ίδιας συνομοταξίας μού είπε κάτι ακόμη πιο κυνικό: «Με πολλούς υπουργούς έχουμε πλέον διαφορετικά συμφέροντα». Για παράδειγμα, μου έλεγε πως «ο Κωστής Χατζηδάκης ό,τι και να λέει θα βγει σίγουρα βουλευτής, καθώς είναι πολύ ψηλά πάντα. Αντίθετα υπάρχουμε πολλοί βουλευτές, που με τη Ν.Δ. πέριξ του 30% δεν θα εκλεγούμε. Αρα πρέπει να υποστηρίξουμε σθεναρά αυτά που ακούμε από τον κόσμο».

Σταύρος Παπαντωνίου
Θεωρείο / Καθημερινή