ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Ο «Ψαλιδοχέρης» της Eκπαίδευσης


Καταστρατηγώντας κάθε σχεδιασμό που είχε γίνει με τη λήξη του σχολικού έτους (2023-2024) και αγνοώντας τις αποφάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, με αποφάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης (ακόμα και με... προφορικές εντολές) εδώ και μέρες έχει ξεκινήσει μια «υπερπαραγωγή» τάξεων συνωστισμού με 25-27 μαθητές, προκειμένου να επιτύχει το υπουργείο Παιδείας τον φετινό στόχο του για μεγάλο «ψαλίδι» στον αριθμό αναπληρωτών που θα προσληφθούν.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα με συνεχείς παρεμβάσεις του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, επιχειρούν να αναγκάσουν τα σχολεία να λειτουργήσουν με υπερφορτωμένα τμήματα, με μετακινήσεις μαθητών σε άλλη σχολική μονάδα προκειμένου να μη γίνουν διχοτομήσεις τμημάτων, ενώ ταυτόχρονα στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων υπάρχουν μαθητές με διαγνωσμένες ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Αυτό αποτελεί έκνομη πράξη καταστρατήγησης της νομοθεσίας και αφετέρου εγκατάλειψη κάθε παιδαγωγικής έννοιας.

«Αυτά τα πράγματα είναι πρωτοφανή! Μιλάμε για έναν εκπαιδευτικό Αρμαγεδδώνα που έχει ενσκήψει πάνω από τα κεφάλια όλων μας. Η δημόσια εκπαίδευση κατεδαφίζεται, θέσεις εκπαιδευτικών χάνονται από τη μια στιγμή στην άλλη», αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί Γιάννης Κανελλόπουλος και Δημήτρης Σιαφλιάνης, αιρετοί στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής. 
«Σε σχολεία, δηλαδή, που το σύνολο των μαθητών ανά τμήμα αγγίζει το 27, 28 και 29 διατηρούν ένα τμήμα (!), αντί να δημιουργηθούν 2 τμήματα, και ακολούθως προβαίνουν σε εντολές για μετακίνηση μαθητών που ήδη φοιτούν στη σχολική μονάδα, όταν ο αριθμός υπερβαίνει το 25» τονίζει ο Δήμος Καισαριανής σε καταγγελία του.

Η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη παιδαγωγικά από τη στιγμή που επιχειρούν να το εφαρμόσουν σε όλες τις τάξεις, ακόμα και στην Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού. Μαθητές που μέχρι χθες πήγαιναν σε ένα σχολείο με τους συμμαθητές τους θα τους αναγκάσουν να αλλάξουν εκπαιδευτικό περιβάλλον για λόγους αδιανόητους παιδαγωγικά. Γίνεται αντιληπτό τι θα επακολουθήσει τη νέα σχολική χρονιά, όταν εκπαιδευτικοί θα πρέπει να διδάξουν σε τμήματα των 25 μαθητών, με μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και χωρίς παράλληλη στήριξη ή με παράλληλη στήριξη που «μοιράζεται» σε 3-4 μαθητές.

- περισσότερα στο ρεπορτάζ του Χρήστου Κάτσικα στην ΕφΣυν ΕΔΩ