ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Η δημοσιογραφία της αφέλειας και των «θολών τίτλων»...


Η είδηση είχε βγει από το απόγευμα της Παρασκευής. Κάποιες ιστοσελίδες άργησαν να την ανεβάσουν –μία από αυτές μάλιστα κατά τις 10 το βράδυ. Μικρό το κακό, συμβαίνουν αυτά στο διαδίκτυο. Το θέμα είναι το πώς ανέβηκε και με ποιον τίτλο. «Ταχύπλοο με μετανάστες εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού - Νεκρός ένας μετανάστης» έγραφαν μερικές βασιλικότερες του βασιλέως. 
Από αυτόν τον τίτλο (ή παρεμφερείς) υποθέτεις ότι ο μετανάστης έχασε τη ζωή του εξαιτίας του εμβολισμού που προκάλεσε το δουλεμπορικό. Αλλά οι πληροφορία από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν σαφής και οι αναρτήσεις την ανέφεραν στο κείμενο. Όπως αυτή παρακάτω:
«Από την πλευρά του σκάφους του Λιμενικού υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά, αλλά ούτε αυτά στάθηκαν ικανά να σταματήσουν το ταχύπλοο με τους μετανάστες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εν συνεχεία οιάνδρες του Λιμενικού έριξαν στοχευμένες βολές κατά του κινητήρα του ταχύπλοου. Όταν κατάφεραν να το σταματήσουν και να ανέβουν στο ταχύπλοο, οι άνδρες του Λιμενικού διαπίστωσαν ότι ο 39χρονος είχε χάσει τη ζωή του, πιθανότατα από βολίδα».

Τα περί βολίδας δεν αναφέρονται στον τίτλο όπως θα έπρεπε. Είναι δημοσιογραφία με την αδικαιολόγητη αίσθηση της συνενοχής που προσπαθεί να υποβαθμίσει την αιτία ενός θανάτου θόλωνοντας τον τίτλο. Και, ακόμα, δημοσιογραφία της αφέλειας που πιστεύει όταν αργήσει να ανεβάσει μια αρνητική είδηση ή όταν δεν πει τα πράγματα με το όνομά τους θα κρύψει την αλήθεια. Την οποία προηγουμένως την έχουν γράψει πάμπολλα σάιτ, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, και συνεπώς είναι άκαρπη η προσπάθεια των «θολών τίτλων». Και για του λόγου το αληθές ιδού μερικά δείγματα:
  • Skai.gr: «Πώς έγινε η αιματηρή καταδίωξη του ταχύπλοου με μετανάστες - Από βολίδα ο θάνατος του 39χρονου».
  • Liveral.gr: «Πώς έγινε το επεισόδιο με το τουρκικό ταχύπλοο που εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού - Από βολίδα ο θάνατος του αλλοδαπού».
  • Ελεύθερος Τύπος: «Από βολίδα ο θάνατος του 39χρονου - Πως έγινε το επεισόδιο με το ταχύπλοο που εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού».
  • Πρώτο Θέμα: «Το ταχύπλοο με τους μετανάστες εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού, από βολίδα ο θάνατος του 39χρονου».
  • Παραπολιτικά: «Καρέ καρέ το επεισόδιο - Οι πυροβολισμοί, ο εμβολισμός σκάφους του Λιμενικού και ο θάνατος 39χρονου αλλοδαπού».
- από το harddog