ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Στον «πλανήτη» Μητσοτάκη όλα βαίνουν... καλώς


«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες», τόνισε χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ο πρωθυπουργός, κατά τη διυπουργική σύσκεψη, το απόγευμα της Τρίτης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με μία νεκρή, τα αποκαΐδια στη βορειοανατολική Αττική ακόμα να καπνίζουν κι εκατοντάδες συμπολιτών μας να ατενίζουν την επόμενη μέρα με απόγνωση, έχοντας χάσει σπίτια, επιχειρήσεις, οχήματα, ζώα, καλλιέργειες.

Μάλιστα, μετά την ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκε η πύρινη επέλαση στο λεκανοπέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την διαχείριση της κρίσης επί του πεδίου, ενώ διέγνωσε και βελτιωμένο συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί κατάκτηση για τη λειτουργία του κράτους και των δομών του. Πρόσθεσε εξάλλου, ότι «δε θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος στην Πολιτική Προστασία».

Στο δε πλαίσιο της επιχείρησης damage control, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων», για τα οποία ασκείται από την πρώτη στιγμή αυστηρή κριτική από πολίτες και αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως η κατανομή των εναέριων μέσων γίνεται πλέον από τους υπηρεσιακούς που έχουν γνώση του αντικειμένου και με βάση συγκεκριμένα επιχειρησιακά κριτήρια.

Κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, έγινε από τους αρμόδιους παράγοντες εκτίμηση της έκτασης που έχει υποστεί ζημιά, ενώ όπως καταγράφηκε, κάτω από το 10% των καμένων είναι δασικές εκτάσεις.

Σχετικά με τα κτίρια, η πρώτη εκτίμηση είναι πως έχουν υποστεί καταστροφές (με χαρακτηρισμό «πράσινο», «κίτρινο», ή «κόκκινο») λιγότερα από 100, με τα περισσότερα από αυτά να μην είναι οικίες.

Επιπλέον, συζητήθηκαν εκτενώς και συνολικά τα ζητήματα αποκατάστασης της περιοχής, με επίκεντρο τα μέτρα - ασπιρίνες που ανακοινώθηκαν το πρωί της Τρίτης, η κατάσταση των υποδομών στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και οι αποζημιώσεις σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που ξεκινούν άμεσα.

ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε χρόνο και χειρότερα

«Το θράσος και η ανευθυνότητα του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Λίγες ώρες αφότου η καταστροφική πυρκαγιά έκαψε ακόμη και περιοχές εντός του αστικού ιστού της Αττικής, ο κ. Μητσοτάκης για μια ακόμα φορά κρύφτηκε πίσω από τις "δύσκολες συνθήκες", ενώ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι "προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι"», σημειώνει η Κουμουνδούρου και συνεχίζει:

«Αλήθεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε γνώριζε εδώ και πέντε χρόνια πως οι συνθήκες είναι δύσκολες; Έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα του Αυγούστου και να καούν 100.000 στρέμματα αλλά και δεκάδες σπίτια κι επιχειρήσεις εντός της Αττικής για να το αντιληφθεί;

Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, η φράση που περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εξής: κάθε χρόνο και χειρότερα, σε όλους τους τομείς. Κάθε μέρα και πιο επικίνδυνοι. Για τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την οικονομία, την ασφάλεια, το περιβάλλον, τις ίδιες μας τις ζωές», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει ακέραια την ευθύνη για αυτή την καταστροφή

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στον τόπο της καταστροφής για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί. Αλλά και στους εκατοντάδες εθελοντές που συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Χαλάνδρι, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Σίμο Ρούσο.

«Αυτό που έχει συμβεί είναι πραγματικά αδιανόητο. Είναι πρωτοφανές και είναι εξοργιστικό. Μια πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε από το Βαρνάβα, έκαψε σπίτια εδώ, στο Χαλάνδρι, 40 χιλιόμετρα μακριά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει ακέραια την ευθύνη για αυτή την καταστροφή. Μια κυβέρνηση η οποία εδώ και πέντε χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, χωρίς μνημόνια, χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχει αφήσει τη χώρα αθωράκιστη και έχει μετατρέψει ακόμα και την πρωτεύουσα, την Αθήνα, σε ανοχύρωτη πόλη», υπογράμμισε.

«Χωρίς δημόσιες επενδύσεις σε βασικές υποδομές, με την πυροσβεστική υποστελεχωμένη και με απορρόφηση μόλις 1% στους σχετικούς πόρους για την πολιτική προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόλις 1%. Κάτι το οποίο έχουμε επισημάνει και έχουμε καταγγείλει εδώ και δύο σχεδόν μήνες στη Βουλή, χωρίς να πάρουμε απάντηση από την κυβέρνηση», συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, σχολιάζοντας πως «το επιτελικό κράτος του κυρίου Μητσοτάκη έχει καταρρεύσει πλήρως.

Όσο για τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Κικίλια, αντί να πανηγυρίζει και να αυτοθαυμάζεται προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα, θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί. Ή τουλάχιστον θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να τον έχει αποπέμψει», κατέληξε.