ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Καλοκαίρι χωρίς παγωτό και Σεπτέμβρης… χωρίς καφέ


Δύο από τις αγαπημένες τους συνήθειες καλούνται να περιορίσουν σημαντικά οι πολίτες εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου των τιμών, η οποία δεν προβλέπεται να σταματήσει .Την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να κοιτάει τις τιμές να... πετάνε οι καταναλωτές παραμένουν αντιμέτωποι με το τέρας της ακρίβειας, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για δύο βασικά προϊόντα του ελληνικού καλοκαιριού και όχι μόνο.
Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat πριν από μερικές ημέρες κατατάσσουν τη χώρα μας ανάμεσα στις πιο ακριβές στο παγωτό για το έτος 2023. Η άνοδος σε προϊόντα όπως η ζάχαρη, το γάλα και το κακάο είναι συνεχής και καταγράφεται αντίστοιχα και στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, όμως πόσο έχει φτάσει η τιμή του παγωτού;
Η έρευνα της Eurostat αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες με το υψηλότερο κόστος παραγωγής παγωτού με την τιμή να είναι στα 3,7 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο.
Πρώτη είναι η Αυστρία με μέση τιμή 7,7 ευρώ ανά λίτρο, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Ουγγαρία με 4,8 ευρώ ανά λίτρο.
Οι τιμές στα ζαχαροπλαστεία κυμαίνονται από 15 έως 24 ευρώ το κιλό, ενώ στα σουπερμάρκετ τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ξεκινούν από τα 4 ευρώ το κιλό, ενώ στις γνωστές εταιρείες οι τιμές είναι μεταξύ 10 – 17 ευρώ το κιλό.
Να σημειωθεί ότι το φθηνότερο παγωτό καταγράφεται σε:
  • Γερμανία: 1,8€ / λίτρο
  • Λιθουανία: 1,9€/ λίτρο
  • Τσεχία: 2€/ λίτρο
Πικραίνει κι άλλο ο καφές

Σα να μην έφτανε αυτό οι καταναλωτές, που είναι ούτως ή άλλως αντιμέτωποι και με το υψηλότατο κόστος ενέργειας, από τον Σεπτέμβρη ενδέχεται να χρειαστούν να περιορίσουν κι άλλο τον καφέ.
Η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων έχει ξεφύγει εδώ και καιρό, μετά την αύξηση στον ΦΠΑ του σερβιριζόμενου καφέ, όμως τώρα οι τιμές αναμένεται να τραβήξουν κι άλλο την ανηφόρα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ εκπρόσωποι του κλάδου προαναγγέλλουν ανατιμήσεις της τάξης του 15 – 20% από τις επόμενες εβδομάδες, λόγω της μείωσης της παραγωγής από το Βιετνάμ, τη χώρα που αποτελεί μαζί με τη Βραζιλία τον μεγαλύτερο προμηθευτή στον κόσμο.
Στα ράφια των σούπερμάρκετ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ο εσπρέσο αναμένεται να σκαρφαλώσει από τα 5,98 ευρώ (250 γραμμάρια) στα 7,18 ευρώ, ο ελληνικός καφές (194 γραμμάρια) από τα 3,94 ευρώ στα 4,73 ευρώ, ενώ ο στιγμιαίος καφές (200 γραμμάρια) μπορεί να ξεπεράσει τα 10 ευρώ, ενώ τώρα πωλείται στα 8,48 ευρώ. Τέλος οι κάψουλες εσπρέσο (σε συσκευασίες 10 τεμαχίων) ενδέχεται να σημειώσουν αύξηση κατά ένα ευρώ (από τα 5 στα 6).
Το χτύπημα, πάντως, αναμένεται να είναι διπλό, καθώς, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Ελεύθερος Τύπος και τα καταστήματα εστίασης εφόσον ανατιμηθεί η πρώτη ύλη θα ανεβάσουν κι άλλο τις τιμές τους. Ενδεικτικά, ο σερβιριζόμενος εσπρέσο από τα 3,3 ευρώ θα ανέλθει στα 3,6-4 ευρώ, ο φρέντο εσπρέσο από τα 3,6 ευρώ θα αγγίξει τα 4,2-4,5 ευρώ, ενώ ο φρέντο καπουτσίνο από τα 3,8 ευρώ θα διατίθεται στην τιμή των 4,2-4,6 ευρώ.