ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Ακόμα ένα μέτωπο με τον Αλέξη Τσίπρα;


Το ενδεχόμενο της εισόδου στη Βουλή του κ. Κασσελάκη έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη από τότε που εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και έχει διευκρινιστεί πως η νόμιμη διαδικασία απαιτεί, μετά την παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου, την παραίτηση-άρνηση όλων των επιλαχόντων να αποκτήσουν το βουλευτικό αξίωμα έως ότου έρθει η σειρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μια άλλη δυνατότητα είναι να προσφύγει ο κ. Κασσελάκης στο Εκλογοδικείο αιτούμενος να είναι ο αντικαταστάτης του κ. Ηλιόπουλου ως εκπρόσωπος των αποδήμων. Η εκλογική νομοθεσία, όμως, δεν προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό εκπροσώπων του Απόδημου Ελληνισμού στο Κοινοβούλιο. Ούτε την αντικατάσταση εκείνου του αποδήμου που παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα από τον αμέσως επόμενο απόδημο υποψήφιο.

Κατά συνέπεια είναι πολύ δύσκολο για τον κ. Κασσελάκη να εισέλθει στη Βουλή με δικαστική απόφαση - χωρίς βεβαίως αυτό να αποκλείεται. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν καλό και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για το πολιτικό σύστημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι βουλευτής. Αλλά αυτό είναι πρόβλημα άλλων να το λύσουν.

Εκείνο που για μας έχει πολιτικό ενδιαφέρον είναι η απάντηση στο ερώτημα «γιατί το θέμα της εισόδου στη Βουλή του κ. Κασσελάκη τέθηκε τώρα;». Είναι απολύτως βέβαιο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργάτες του γνώριζαν τις προθέσεις του κ. Ηλιόπουλου να παραιτηθεί όποτε του το ζητούσαν. Γιατί, όμως, τώρα; Στο ερώτημα αυτό ο κ. Κασσελάκης οφείλει μιαν απάντηση.

Οι κακές γλώσσες, πάντως, λένε πως ό,τι έγινε, έγινε για να ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο με τον Αλέξη Τσίπρα επειδή όλοι οι επιλαχόντες είναι άνθρωποι της δικής του επιλογής, τους οποίους επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει. Κατά συνέπεια η παραίτηση Ηλιόπουλου έχει συνακόλουθο την άκρως αυξημένη πίεση προς τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτήσει(!) όλους τους επιλαχόντες και με αυτόν τον τρόπο να κάνει τον κ. Κασσελάκη βουλευτή. Αν δεν το καταφέρει θα θεωρηθεί αυτός υπεύθυνος που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει εκτός Βουλής.

Δεν γνωρίζουμε αν όλα αυτά έχουν βάση, αλλά αν έχουν και την ελάχιστη, το βέβαιο είναι πως δεν διακρίνονται από καμία σοβαρότητα. Με τέτοιες πρακτικές ο ΣΥΡΙΖΑ θα βιώσει ακόμα μια τραυματική εμπειρία από την οποία ο κ. Κασσελάκης δεν πρόκειται να κερδίσει το παραμικρό.