ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Η αφόρητη ψαρίλα του ελληνικού κράτους


Αν θέλει κάποιος να έχει μία αντιπροσωπευτική εικόνα της κατάστασης του ελληνικού κράτους (ΣΣ: μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης) εν έτει 2024 δεν έχει παρά να διαβάσει τις δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου σχετικά με τις “συνενοήσεις” μεταξύ φορέων και υπηρεσιών, μετά την εισροή νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.

«Ο ΟΦΥΠΕΚΑ και το τμήμα της Μαγνησίας (Παλιός φορέας διαχείρισης της λίμνης Κάρλας), δεν ήλθε σε επαφή με την περιφέρεια, ούτε μας γνωστοποίησε ότι υπάρχουν αυτά τα εκατομμύρια των ψαριών», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: 
«Έχω απευθύνει αιτήματα στην τεχνική υπηρεσία της Λάρισας που είναι αρμόδια για τις εγκαταστάσεις εντός και εκτός της λίμνης και μου είπαν ρητά ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί δίκτυ ή κάτι άλλο γιατί η ορμή του νερού είναι πολύ μεγάλη στο θυρόφραγμα και όλα αυτά βρίσκονται κάτω από το νερό, και το δίχτυ κινδυνεύει να φύγει και να κινδυνεύσουν ζωές». Kαι συνεχίζει η αντιπεριφερειάρχης: 
«Είχαν δημιουργηθεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αυτών των ψαριών, καθώς είχαμε ήπιο χειμώνα, η στάθμη των νερών είχε πέσει και αυτά αναπτύχθηκαν σε τέτοιο βαθμό που δεν είχαν αρκετό οξυγόνο και πέθαναν και έρχονταν κάποια ζωντανά ή νεκρά στον Παγασητικό. Όμως ούτε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθηγητές ιχθυολόγοι πήγαν να δουν το φαινόμενο, ούτε από τον ΤΟΕΒ στη Λάρισα, δεν υπήρξε καμία επικοινωνία μεταξύ αρμοδίων. Η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα διερευνήσει ποιος ευθύνεται και σε ποιο κομμάτι».

Μέχρι στιγμής ουδείς γνωρίζει ποιός άνοιξε το θυρόφραγμα και ξεχύθηκαν τα ψάρια του γλυκού νερού στη θάλασσα, ποιος έπρεπε να κλείσει το θυρόφραγμα, ποιος έπρεπε να βάλει δίχτυ, ποιοι έπρεπε να μαζέψουν τα νεκρά ψάρια, ποιος έδωσε εντολή να θαφτούν τα νεκρά ψάρια με κίνδυνο να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, γιατί δεν τα έστειλαν για καύση στη Λάρισα, τι θα γίνει με άλλα τόσα νεκρά ψάρια που έχουν συσσωρευτεί στο κανάλι… Χάος!

Από το Μάτι και την Μάνδρα μέχρι την τραγωδία των Τεμπών, τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία ή την πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε να καίει το Χαλάνδρι από κι από τον πνιγμό μίας 8χρονης σε κατασκήνωση μέχρι το θάνατο ένος 19χρονου σε λούνα-παρκ, στο ίδιο έργο θεατές: Καμία πρόβλεψη, καμία πρόληψη, κανένας έλεγχος, κανένας σχεδιασμός, κανένας συντονισμός, με τις ευθύνες να γίνονται “μπαλάκι” μετά την καταστροφή και στο τέλος να τις διερευνά η δικαιοσύνη κατόπιν παραγγελίας του Αρείου Πάγου. 
Η συνέχεια γνωστή. Διατάσσονται ΕΔΕ, γίνεται προανάκριση, βγαίνουν πορίσματα, γίνεται και μία αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για να καταλήξουν όλα αυτά μαζί σε ένα συρτάρι και να ζήσουμε εμείς καλά και όσοι έχουν ευθύνες, καλύτερα. Άλλωστε όπως είναι γνωστό, τα δύο τελευταία χρόνια, την κύρια ευθύνη την έχει για όλα όσα μας συμβαίνουν εδώ στην Ελλάδα, το Ουκρανικό και ο Πούτιν προσωπικά. Ακόμη και για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό.

Κι έτσι πορευόμαστε στον 21ο αιώνα βαυκαλιζόμενοι ότι ζούμε στην “Ελλάδα 2.0.” επειδή έχουμε Gov.gr Wallet ! Τρομάρα μας!
Με την κλιματική κρίση να βαθαίνει απειλώντας κάθε πτυχή της οικονομίας αλλά και της καθημερινής μας ζωής πορευόμαστε μακάριοι και χαριεντιζόμενοι για την αποτελεσματικότητα του κράτους μας που ζέχνει ψαρίλα και ανικανότητα μέχρι την επόμενη καταστροφή!

ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ