Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Έχετε επίγνωση τι λέτε, κύριε Μητσοτάκη;


Χθες ο πρωθυπουργός βρήκε λίγους τους πολίτες που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική. Αυτό δήλωσε προκαλώντας την οργή της αντιπολίτευσης. Αλλά και την εύλογη απορία αν έχει επίγνωση των όσων λέει.
Ανεξαρτήτως του πόσοι επλήγησαν, άμεσα, στην πρόσφατη πυρκαγιά, η καταστροφή είναι τέτοιου μεγέθους -ποσοτικού και ποιοτικού- που οι επιπτώσεις της θα είναι ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες για το οικολογικό σύστημα της περιοχής και για τη ζωή των ανθρώπων που ζουν σ' αυτήν. Αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τον πρωθυπουργό.

Αλλά όσο κι αν θέλει να ωραιοποιεί την κατάσταση ή να μειώνει τις συνέπειες της διακυβέρνησής του, η πραγματικότητα των στοιχείων τον διαψεύδει. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Meteo.gr στα τελευταία επτά χρόνια η Αττική έχασε το 37% των δασών της. Το 85% αυτής της καταστροφής συντελέστηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μπορεί άραγε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του να εκτιμήσουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής; Μπορούν να μετρήσουν τις άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στη ζωή των κατοίκων του Λεκανοπεδίου; Μια σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση αυτό θα έκανε.

Ας δούμε όμως και τη ζημιά που έχει προκληθεί στη χώρα από τις επιλογές δασοπυρόσβεσης της κυβέρνησης. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, πέρσι κάθε πυρκαγιά στην Ελλάδα έκαιγε, κατά μέσο όρο, 1.009 εκτάρια, όταν στην Ιταλία έκαιγε 78 και στη Γαλλία 41. Από τις εκτάσεις που κάηκαν το 40% χαρακτηρίζεται Natura.

Αλλες επίσης ευρωπαϊκές έρευνες σημειώνουν ότι η Δασική Υπηρεσία στη χώρα μας είναι αποδυναμωμένη, υποχρηματοδοτούμενη και ανεπαρκώς στελεχωμένη-γηρασμένη. Επίσης, ότι γίνεται κατάχρηση του 112 και ότι δίνονται πολύ λίγα χρήματα για την πρόληψη (μόλις το 16% των συνολικών κονδυλίων) και πάρα πολλά για την καταστολή των πυρκαγιών.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχει σοβαρό πρόβλημα. Και ότι οι καταστροφές που προκαλούνται στον μεγαλύτερο βαθμό οφείλονται σε αυτή την πολιτική που καθιστά αναποτελεσματικό τον κρατικό μηχανισμό με τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον, την οικονομία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Περιμένει κανείς να αντιληφθεί η κυβέρνηση πού βρίσκεται το πρόβλημα και να αλλάξει πολιτική; Θα ήταν ευχής έργον. Αλλά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοιες ελπίδες.