Μισό αιώνα μετά τη Μεταπολίτευση το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή επιστρέφει φέτος στον χώρο της πρώτης του διοργάνωσης, στο γήπεδο του Ζωγράφου, με μια μεγάλη επετειακή εκδήλωση το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.
Μετά την Καισαριανή, την Γκράβα, την Πανεπιστημιούπολη, το Περιστέρι και το Αιγάλεω, είναι το Γήπεδο Ζωγράφου, εκεί που πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το 1975. Οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένες στην 7χρονη δράση της ΚΝΕ και τα 7 χρόνια από την έκδοση του πρώτου - παράνομου - φύλλου του «Οδηγητή». Ετσι προέκυψε και η ονομασία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
Το πρόγραμμά του περιελάμβανε κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, συζητήσεις, εκθέσεις κ.ά. Ορισμένα μόνο από τα ονόματα που άνοιξαν μουσικά την αυλαία του θεσμού των Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ήταν οι: Νίκος Ξυλούρης, Χρήστος Λεοντής, Σωτηρία Μπέλλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Τάνια Τσανακλίδου, Κώστας Θωμαΐδης, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Δόμνα Σαμίου, Δήμητρα Γαλάνη κ.ά.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στις 7 Σεπτέμβρη περιλαμβάνει:
Το πρόγραμμά του περιελάμβανε κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, συζητήσεις, εκθέσεις κ.ά. Ορισμένα μόνο από τα ονόματα που άνοιξαν μουσικά την αυλαία του θεσμού των Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ήταν οι: Νίκος Ξυλούρης, Χρήστος Λεοντής, Σωτηρία Μπέλλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Τάνια Τσανακλίδου, Κώστας Θωμαΐδης, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Δόμνα Σαμίου, Δήμητρα Γαλάνη κ.ά.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στις 7 Σεπτέμβρη περιλαμβάνει:
- Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση - Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972-1979.
- Προβολή ντοκιμαντέρ του ΚΣ της ΚΝΕ αφιερωμένο στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με τίτλο:«Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός». Για το ντοκιμαντέρ παραχώρησαν συνεντεύξεις οι διατελέσαντες Γραμματείς του ΚΣ της ΚΝΕ, Δημήτρης Γόντικας, Σπύρος Χαλβατζής, Νίκος Σοφιανός, Θέμης Γκιώνης, Γιάννης Πρωτούλης, Θοδωρής Χιώνης, Νίκος Αμπατιέλος και ο νυν Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.Ταυτόχρονα, συμμετέχουν, με μαρτυρίες - συνεντεύξεις, οι εξής: Ιωάννα Καρυστιάνη, Φώντας Λάδης, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Εύα Μελά, Γιώργος Μπαγιαρτάκης, Νατάσσα Μποφίλιου, Σταμάτης Νικολάου, Θύμιος Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Θανάσης Σκαμνάκης, Κώστας Χατζάρας.
- Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Ταμπούρι», που σημάδεψε με τα πολιτικά και αντάρτικα τραγούδια του τα πρώτα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».
Η αρχή έγινε από την Καισαριανή, στις 28 Απρίλη, πλησιάζοντας την Πρωτομαγιά και την ημερομηνία συμπλήρωσης 80 χρόνων από την εκτέλεση εκεί των 200 κομμουνιστών. Συνολικά οκτώ φορές έγιναν εκεί οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ξεκινώντας από το 2ο Φεστιβάλ, το 1976. Η πρώτη στάση αγκαλιάστηκε πλατιά από ανθρώπους όλων των ηλικιών, σηματοδοτώντας και αυτό που ακολούθησε στις επόμενες αντίστοιχες εκδηλώσεις, με διαφορετικές γενιές επισκεπτών του μοναδικού αυτού πολιτικού - πολιτιστικού θεσμού να συναντούνται εκεί. Περιηγήθηκαν στο Σκοπευτήριο, στο Μουσείο και στην έκθεση, συμμετείχαν στην πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θ. Χιώνη και στο μουσικό πρόγραμμα όπου παρουσιάστηκαν έργα του Χρήστου Λεοντή.
Επόμενος σταθμός ήταν η Γκράβα, όπου είχε γίνει το κεντρικό Φεστιβάλ το 1990. Παραμονές ευρωεκλογών, ο χώρος του σχολικού συγκροτήματος γέμισε με μαθητές, εξέπεμψε κάλεσμα στα νέα παιδιά που αγωνίζονται για τη μόρφωση και τη ζωή να σταθούν διεκδικητικά και μπροστά στην κάλπη. Επίκαιρα ζητήματα όπως το μπούλινγκ και η ρατσιστική βία, με την προβολή τού τι πραγματικά είναι μαγκιά, και πολλή μουσική συνέθεσαν ένα φεστιβάλ που αγκαλιάστηκε.
Η Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, ένας χώρος που ταυτίστηκε για 10 χρόνια με τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Αθήνα (από το 1997 έως το 2008 και το 2020), ήταν ο επόμενος σταθμός. Ηταν μία περίοδος που το Φεστιβάλ γίνεται ιδιαίτερα μαζικό, εμπλουτίζεται το πρόγραμμά του και αναζητά μεγαλύτερο χώρο. Οι επικείμενες ευρωεκλογές ήταν στο επίκεντρο του περιεχομένου του, το οποίο πλαισιώθηκε από εκθέσεις και πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.
Επόμενοι δύο σταθμοί ήταν το Περιστέρι και το Αιγάλεω. Δύο γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, στην οποία καταγράφηκε στις ευρωεκλογές σημαντική πολιτική επιρροή του ΚΚΕ στις εργατικές - λαϊκές συνοικίες, στη νεολαία, στους νέους εργαζόμενους, στους φοιτητές.
Στο Περιστέρι είχε πραγματοποιηθεί το κεντρικό Φεστιβάλ από το 1977 έως το 1983, ενώ επέστρεψε το 1991. Στο Γήπεδο του Αγ. Ιερόθεου βρέθηκε και στις 28 Ιούνη με μία μεγάλη πολιτική συγκέντρωση και πολύμορφο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Την επόμενη μέρα, στάση έκανε στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω, που είχε φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις τον Σεπτέμβρη του 1994 και εκεί γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια του θεσμού. Με μία έκθεση που παρουσιάστηκε και στις δύο παραπάνω εκδηλώσεις, αναβίωσαν στιγμές από εκείνα τα Φεστιβάλ, για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι, οι γενιές που συναντήθηκαν σε αυτή τη διαδρομή και έδωσαν ραντεβού στις κεντρικές τετραήμερες εκδηλώσεις, τον Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης».