ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Κονταίνει τους πάντες για να ψηλώσει!


Σε ένα κόμμα που λειτουργεί δημοκρατικά, η χθεσινή πρόταση του κ. Κασσελάκη για ολοκληρωτική αλλαγή του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα ήταν γνωστή –τουλάχιστον στα όργανα του κόμματος– πολλές μέρες πριν. Η πρόταση θα είχε κατατεθεί εγκαίρως, θα είχαν γίνει ζυμώσεις, θα είχαν ακουστεί, ενδεχομένως, και άλλες προτάσεις και το κυριότερο θα είχαν ενημερωθεί και θα είχαν συζητηθεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι: και αυτοί που καλούνται να φύγουν κι εκείνοι που καλούνται να τους διαδεχτούν.

Ο κ. Κασσελάκης προτίμησε μια άλλη διαδικασία. Συγκάλεσε εκτάκτως την Κ.Ο. και ανακοίνωσε στους βουλευτές τις αλλαγές που θέλει να κάνει. Αυτό δεν λέγεται δημοκρατική - συλλογική λειτουργία. Αυτό λέγεται ενός ανδρός αρχή.

Είναι η μόνη διαδικασία με την οποία λειτουργεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης από τότε που έγινε πρόεδρός του. Μια αρχή που δεν προκύπτει από το κύρος του στην ελληνική κοινωνία, ούτε από την αναγνωρισμένη δουλειά του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη λειτουργία ενός κόμματος – όποιο κι αν είναι αυτό.

Στην –εξ αποστάσεως– ομιλία του χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο κ. Κασσελάκης εξήγησε με λίγες λέξεις αλλά με απόλυτη σαφήνεια τι κόμμα θέλει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού ξεκαθάρισε «πως θ’ αλλάξουν όλα», σημείωσε πως «το κόμμα θα απολέσει τάσεις και φράξιες». Για τις φράξιες είναι κατανοητό, καθώς είναι άλλο κόμμα μέσα στο κόμμα και κανένα κόμμα δεν θέλει αν είναι δύο ή τρία ή περισσότερα κόμματα στη συσκευασία του ενός. Τάσεις όμως υπάρχουν σε όλα τα κόμματα και κόμμα χωρίς τάσεις δεν υπάρχει πουθενά στον πλανήτη.

Ο κ. Κασσελάκης ζήτησε επίσης από τους βουλευτές «να είστε ισότιμοι συνοδοιπόροι στο πλευρό μου». Αλλά αυτό δεν συνιστά ισοτιμία. Αυτό ταυτίζεται με το γνωστό λαϊκό ρητό «μπροστά πηγαίνει ο αρχηγός και πίσω του οι σκύλοι». Ισοτιμία σημαίνει να αναγνωρίζεις στον άλλο τα ίδια δικαιώματα με σένα και στη συμφωνία και στη διαφωνία. Να μπορείς να συσπειρώνεις στους στόχους του κόμματος τους πιο διαφορετικούς ανθρώπους, με τις πιο διαφορετικές απόψεις και ικανότητες, χωρίς να χάνουν τίποτα από τη διαφορετικότητά τους.

Ο κ. Κασσελάκης ζητεί να επιβάλει μια τάξη στον ΣΥΡΙΖΑ όπου όλοι θα υπακούουν σε αυτόν. Κονταίνει τους πάντες για να ψηλώσει ο ίδιος.
ΕΦ.ΣΥΝ./ Αποψη