ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Μπλακ άουτ σε Φολέγανδρο, Ιο, Σίκινο


Χωρίς ρεύμα έμειναν κάτοικοι και παραθεριστές ξαφνικά χθες το βράδυ τα νησιά Φολέγανδρος, Ιος και Σίκινο. Τα τρία νησιά που βρίσκονται στο “πικ” της τουριστικής περιόδου παρέμειναν σε πλήρη συσκότιση μέχρι και τις 3.30 τα ξημερώματα που τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ κατάφεραν αναδιατάσσοντας γραμμές της Πάρου να αναπληρώσουν κάποια φορτία. Μέχρι και αυτή την ώρα ο ΔΕΔΔΗΕ εφαρμόζει πρόγραμμα εκ περιτροπής διακοπών ανά μία ώρα σε πολλά σημεία των νησιών αφού η προσωρινή λύση που δόθηκε δεν καλύπτει πλήρως τα φορτία.

Φολέγανδρος, Ιος και Σίκινος, ηλεκτροδοτούνται με υποβρύχια καλώδια μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ μέσω της Πάρου, η οποία είναι διασυνδεδεμένη με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω υποβρύχιου καλωδίου υψηλής τάσης από τον ΑΔΜΗΕ. Το γενικό μπλακ άουτ προέκυψε γύρω στις 8.30 χθες το βράδυ, όταν έπεσαν και οι δύο γραμμές διασύνδεσης από Πάρο προς Ιο. Ο ΔΕΔΔΗΕ με το πρώτο φως της ημέρας έστειλε ειδικά μηχανήματα και επιπλέον προσωπικό που μετέφερε από τη Νάξο για την αποκατάσταση των γραμμών στο χερσαίο τμήμα του, όπου και εντοπίστηκε το πρόβλημα και με το πρώτο πλοίο της γραμμής ειδικά μηχανήματα για τον έλεγχο του υπόγειου τμήματος. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ καταβάλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση του προβλήματος και της πλήρους ηλεκτροδότησης των τριών νησιών μέχρι το μεσημέρι.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις προέκυψε από υπερφόρτωση των γραμμών καθώς ο συνδυασμός υψηλής τουριστικής κίνησης και καύσωνα έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση στα νησιά φέτος σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι γραμμές διασύνδεσης μέσης τάσης στα μικρά νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου έχουν κατασκευαστεί πολλές δεκαετίες πριν και δεν είναι σχεδιασμένες να αντέχουν φορτία που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν.

Το μπλακ άουτ στα τρία νησιά των Δυτικών Κυκλάδων χτύπησε «καμπανάκι» για τον επανασχεδιασμό όλων των υποβρύχιων διασυνδέσεων λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα κλιματική αλλαγή και τα συνεχώς αυξανόμενα υψηλά φορτία.