Σε έναν πρωτόγνωρο διχασμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να προτείνει την αλλαγή αρκετών μελών του προεδρείου της, μεταξύ των οποίων
και την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά για τη θέση του προέδρου της ΚΟ.
Μετά από μια δραματική συνεδρίαση 5 ωρών, τελικά η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη υπερίσχυσε με οριακή πλειοψηφία 17 υπέρ, 12 κατά και 4 παρών, αποτέλεσμα το οποίο μοιάζει να αντικατοπτρίζει την κλιμακούμενη αμφισβήτηση που δέχεται ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου, ακόμη και στο πεδίο το οποίο οι πάντες θεωρούσαν ότι έχει το μεγαλύτερο έλεγχο, δηλαδή την ΚΟ του κόμματος.
Πηγές Κουμουνδούρου: Ο πρόεδρος έχει μεγάλη πλειοψηφία στη βάση
Παρόλα αυτά, σχολιάζοντας αυτό το αποτέλεσμα και επιχειρώντας να ανατρέψουν τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησε η μεγάλη δυσκολία την οποία αντιμετώπισε ο Στέφανος Κασσελάκης να περάσει τις επιλογές του στην ΚΟ, πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι «ο Πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στην βάση» και πως «μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά», καταλήγοντας: «Αν επιθυμεί η ομάδα των 87 - ή όσων είναι τέλος πάντων - ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ».
Με βάση αυτή την διαρροή και όσα έλεγαν δια ζώσης στελέχη του Κασσελακικού μπλοκ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα οχυρωθεί πίσω από τις καταστατικές προβλέψεις που απαιτούν να καταγραφεί πλειοψηφία 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής σε μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής εις βάρος του, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία νέας εκλογής προέδρου.
Κύκλοι 87: Ο Κασσελάκης πρόεδρος μειοψηφίας στην ΚΟ
Από την άλλη μεριά, κύκλοι των 87 χαρακτήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη «πρόεδρο χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο.», εκτιμώντας ότι τον στηρίζουν μόνο 17 από τους 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπολογίζοντας δηλαδή στους «αντιφρονούντες» και τους Αλέξη Τσίπρα και Πόπη Τσαπανίδου, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία και θα άλλαζαν το αποτέλεσμα της (δηλαδή θα ανέτρεπαν την έγκριση της εισήγησης Κασσελάκη), αν ήταν παρόντες.
Ο Κασσελάκης μετέτρεψε τον Φάμελλο σε αντιφρονούντα
Ωστόσο, πέρα από τους 87, πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης έχει απέναντι του τον μέχρι χθες «νομοταγή» πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος ήταν και αυτός ξεκίνησε στη χθεσινή συνεδρίαση την αμφισβήτηση της εισήγησης του επικεφαλής της Κουμουνδούρου. Όπως ανέφερε κατά την ομιλία του: «Η πρόταση του προέδρου για αλλαγή του προέδρου της ΚΟ, πέρα από αιφνιδιαστική και αναίτια, κυρίως είναι επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Αβεβαιότητα για τη στάση Πολάκη, παρά την κλιμακούμενη αμφισβήτηση του στον Κασσελάκη
Επιπλέον, η εικόνα συμπληρώνεται από τον όλο και πιο επιθετικό προς τον Στέφανο Κασσελάκη, Παύλο Πολάκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς έχει διαγραφεί πρόσφατα από την ΚΟ. Μολονότι όλες οι τελευταίες του παρεμβάσεις φαίνεται να δείχνουν ότι επιμένει στην προαναγγελθείσα (εμμέσως πλην σαφώς) απόφαση του να αμφισβητήσει τον πρόεδρο στην ΚΕ, καταθέτοντας σχετική πρόταση μομφής, ακόμη υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το ενδεχόμενο να προχωρήσει τελικά σε έναν νέο συμβιβασμό μαζί του. Ο ίδιος προχώρησε σε μια νέα σιβυλλική μεταμεσονύχτια ανάρτηση, στην οποία ήταν συνημμένες φωτογραφίες από τον τόπο καταγωγής του, τα Σφακιά και στην οποία ανέφερε: «Όταν με στενοχωρεί η κατάσταση ή πριν από μεγάλες αποφάσεις πάντα γυρίζει ο νους μου εδώ για να πάρω ΔΥΝΑΜΗ…».
Το κρίσιμο δεκαήμερο μέχρι την ΚΕ
Με τα παραπάνω δεδομένα, οι περίπου 10 μέρες μέχρι την Κεντρική Επιτροπή στις 7-8 Σεπτεμβρίου αναμένονται πολύ πυκνές σε πολιτικά γεγονότα για την Κουμουνδούρου, όπως η εξέταση των υποθέσεων του Χρήστου Σπίρτζη και της Αθηνάς Λινού από την Επιτροπή Δεοντολογίας, η διαβούλευση για τις επικείμενες αλλαγές στο Καταστατικό Συνέδριο στην αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού, η δημοσιοποίηση των πρώτων δημοσκοπικών ευρημάτων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές κτλ. Κυρίως, αυτό που διακυβεύεται για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι το αν θα καταφέρει, με τη ανοιχτή πλέον στήριξη του Νίκου Παππά, να εξευμενίσει τον Παύλο Πολάκη και να ανακόψει την πορεία της ραγδαία κλιμακούμενης αμφισβήτησης του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ή έστω να οχυρωθεί αποτελεσματικά πίσω από τις καταστατικές προβλέψεις του κόμματος, για να αμυνθεί έναντι της επιταχυνόμενης πολιτικής φθοράς του.
Φοίβος Κλαυδιανός / dnews