ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

H Μεταπολίτευση των γελοιογράφων


Στα πολλά αφιερώματα των τελευταίων ημερών για τα πενήντα χρόνια απ' τη Μεταπολίτευση, περιλαμβάνεται (με τίτλο «Η Μεταπολίτευση των γελοιογράφων») και εκείνο της Εφημερίδας των Συντακτών η οποία καλύπτει το θέμα σε αρκετές σελίδες. Μεταξύ αυτών είναι το δισέλιδο 12-13 που επιμελείται ο σκιτσογράφος Γιάννης Δ. Αντωνόπουλος, μέλος του ΔΣ της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων. Ο συντάκτης του κειμένου σημειώνει ότι «η πολιτική γελοιογραφία είναι "φρούτο" που ευδοκιμεί στο εύκρατο κλίμα του πλουραλισμού» και έτσι «η εκρηκτική της εμφάνιση τον Ιούλη του '74 υπήρξε αναπόφευκτη».
Αναφέρει ακόμα: «Παρατηρώντας μία προς μία τις εκατοντάδες γελοιογραφίες της κρίσιμης εκείνης περιόδου (Ιούλιος 1974 – Αύγουστος 1975), διαπιστώνουμε μια πρωτοφανή πνοή ελευθερίας με τη μορφή του αυθόρμητου χιούμορ. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, από τον ριζοσπάστη αριστερό μέχρι τον συντηρητικό αντιχουντικό δεξιό, επικρατεί, για πρώτη φορά από τον πόλεμο του 1940, μία σύμπνοια: καταδίκη της χούντας, εμβάθυνση στη δημοκρατία και φυσικά "πυρ ομαδόν" κατά του πιο μισητού τότε προσώπου πανελληνίως, του Χέρι Κίσινγκερ».

Ο «ανερχόμενος Σπύρος Ορνεράκης», ο γαλλικός αέρας του Γιάννη Ιωάννου κ.ά.

Στο δισέλιδο δημοσιεύονται οκτώ σκίτσα από την Ελευθεροτυπία, τα Νέα, την Απογευματινή, την Αθηναϊκή και από το άλμπουμ του Γιάννη Ιωάννου με τον γενικό τίτλο «Η άλλη επταετία: γελοιογραφίες 1974-1981». Τα σκίτσα υπογράφουν ο ΚΥΡ, ο Κώστας Μητρόπουλος, ο («ανερχόμενος σκιτσογράφος» όπως αναφέρεται) Σπύρος Ορνεράκης, ο Κώστας Βλάχος, ο Ηλίας Σκουλάς και ο Γιάννης Ιωάννου, ο οποίος χαρακτηρίζεται «ανεπανάληπτος» που «κάνει το ντεμπούτο του φέρνοντας στις γελοιογραφικές του αποσκευές τον γαλλικό ''αέρα"». Στο κείμενο του αφιερώματος περιγράφονται και άλλες γελοιογραφίες και αναφέρονται περισσότεροι σκιτσογράφοι της εποχής όπως είναι ο Βαγγέλης Παυλίδης, ο Αντώνης Καλαμάρας, ο Ηλίας Δελόγλου (Ηλίας Μακρής σήμερα), ο Παναγιώτης Μήλας, ο BAS (Βασίλης Μητρόπουλος), ο Διογένης Οικονόμου κ.ά. Όλοι χαρακτηρίζονται «θρυλικά ονόματα δημιουργών που αποτύπωσαν με τα πενάκια τους τη μεγαλύτερη τομή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας».

Όπως σημειώνεται σε χωριστή θέση του δισέλιδου, «Η Μεταπολίτευση των γελοιογράφων» είναι τίτλος έκθεσης που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, στις 21 Ιουλίου, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, στο πλαίσιο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Πρόκειται για το εισαγωγικό μέρος μιας μεγαλύτερης αναδρομικής έκθεσης, η οποία θα παρουσιαστεί στο μετρό του Συντάγματος στο διάστημα 14-19 του προσεχούς Οκτωβρίου με την επιμέλεια της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.