ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Δύο Έλληνες δημοσιογράφοι μηνύουν τις εταιρίες πίσω από το ChatGP


Μπορεί το ChatGPT, το δημοφιλέστερο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης να κερδίζει συνεχώς έδαφος στην καθημερινότητα καθώς όλο και περισσότεροι το χρησιμοποιούν για την συγγραφή κειμένων, εργασιών ακόμη και…άρθρων ωστόσο δεν παύει να κρύβει κινδύνους και να εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του.
Οι πρώτες μηνύσεις στις εταιρίες πίσω από το ChatGPT για λογοκλοπή είναι γεγονός. Οι βετεράνοι δημοσιογράφοι Νίκος Γκατζογιάννης (Nicholas Gage), 84 ετών, και Νικόλας Μπασμπάνης  (Nicholas Basbanes) 81 ετών ανακάλυψαν ότι το ChatGPT θα μπορούσε να κλέψει και να επαναχρησιμοποιήσει το έργο για το οποίο κόπιασαν μια ζωή και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.
Έχοντας αυτά κατά νου οι δύο ογδοντάχρονοι φίλοι ανέθεσαν σε έναν γαμπρό τους να μηνύσει τις εταιρείες πίσω από το chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης. Ως επαγγελματίες έχουν αφιερώσει ο καθένας τους δεκαετίες στο ρεπορτάζ και τη συγγραφή βιβλίων, αναφέρει το «Associated Press» σε εκτενές δημοσίευμά του.
Ο Γκατζογιάννης περιέγραψε την τραγική οικογενειακή του ιστορία και την αναζήτηση της αλήθειας για τον θάνατο της μητέρας του σε ένα μπεστ σέλερ απομνημονευμάτων που οδήγησε τον Τζον Μάλκοβιτς να τον υποδυθεί στην ταινία «Ελένη» του 1985. Ο Μπασμπάνης μετέτρεψε τις ικανότητές του ως δημοσιογράφος καθημερινής εφημερίδας στη συγγραφή πολυδιαβασμένων λογοτεχνικών βιβλίων.
Ο Μπασμπάνης ήταν ο πρώτος από το δίδυμο που δοκίμασε να πειραματιστεί με τα chatbots Τεχνητής Νοημοσύνης, διαπιστώνοντας ότι ήταν εντυπωσιακά αλλά επιρρεπή σε ψεύδη και έλλειψη αποδόσεων. Οι φίλοι συνεννοήθηκαν και κατέθεσαν τη μήνυσή τους νωρίτερα φέτος, επιδιώκοντας να εκπροσωπήσουν μια κατηγορία συγγραφέων των οποίων το έργο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, όπως ισχυρίζονται, «έχει συστηματικά κλαπεί από» την OpenAI και τον επιχειρηματικό της εταίρο, τη Microsoft.
«Πρόκειται για ληστεία», δήλωσε ο Γκατζογιάννης σε συνέντευξή του στο γραφείο του δίπλα στο αγροτόσπιτο του 18ου αιώνα όπου ζει στην Κεντρική Μασαχουσέτη.
«Είναι», πρόσθεσε ο Μπασμπάνης, καθώς οι δύο άνδρες περιεργάζονταν τα γεμάτα βιβλία ράφια του Γκατζογιάννη. «Δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά γι’ αυτούς τους τόμους».
Τώρα η αγωγή τους εντάσσεται σε μια ευρύτερη υπόθεση που επιδιώκει το καθεστώς ομαδικής αγωγής, της οποίας ηγούνται γνωστά ονόματα όπως ο John Grisham, η Jodi Picoult και ο συγγραφέας του «Game of Thrones», George R. R. Martin- και η οποία εκδικάζεται από τον ίδιο ομοσπονδιακό δικαστή της Νέας Υόρκης που εκδικάζει παρόμοιες αγωγές για πνευματικά δικαιώματα από Μέσα Ενημέρωσης όπως οι «New York Times», η «Chicago Tribune» και η «Mother Jones».
Αυτό που συνδέει όλες τις υποθέσεις είναι ο ισχυρισμός ότι η OpenAI -με τη βοήθεια των χρημάτων και της υπολογιστικής ισχύος της Microsoft- απορρόφησε τεράστιους όγκους ανθρώπινων κειμένων για να «εκπαιδεύσει» τα chatbots AI να παράγουν αποσπάσματα κειμένου που μοιάζουν με ανθρώπινα, χωρίς να πάρει άδεια ή να αποζημιώσει τους ανθρώπους που έγραψαν τα πρωτότυπα έργα.