ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Κουκουλώνουν το σκάνδαλο των υποκλοπών


Το πόρισμα του Αρείου Πάγου αποσυνδέει πλήρως το Predator και την ΕΥΠ 

Με σημερινή ανακοίνωσή της, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη «βάζει ταφόπλακα» στην υπόθεση των υποκλοπών, υποστηρίζοντας πως η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε μετά από δύο έτη και εννέα μήνες από την αναβάθμιση της έρευνας.
Η ανακοίνωση της Γεωργίας Αδειλίνη αποσυνδέει πλήρως την εμπλοκή του κατασκοπευτικού Predator με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και κρίνει πως τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο κατά τις αποφάσεις άρσης απορρήτου των επικοινωνιών που εκδόθηκαν από την τότε εισαγγελέα της ΕΥΠ.
«Δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ)», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η σημερινή ανακοίνωση Αδειλίνη έρχεται λίγα 24ωρα μετά τις ηχηρές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις πως ΕΥΠ και Predator λειτουργούσαν ως «κοινό κέντρο» με διπλές παρακολουθήσεις.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γ. Αδειλίνη προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» για την ποινική δίωξη σε βάρος «ορισμένων νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας». Η εισαγγελέας δεν διευκρινίζει σε ποια πρόσωπα αναφέρεται, αλλά σημειώνει πως οι σχετικές κατηγορίες οδηγούνται απευθείας στο ακροατήριο για να ελεγχθεί η βασιμότητά τους.
Τέλος, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει πως οι πράξεις αυτές τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος, διότι παρά το σημερινό νομικό καθεστώς -στο οποίο έχουν χαρακτήρα κακουργήματος- εφαρμόζεται η αρχή της αναδρομικής ισχύος του επιεικέστερου νόμου (άρθρο 2 ΠΚ).