ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Στο Δέλτα του Έβρου τα άγρια άλογα πεθαίνουν λόγω έλλειψης γλυκού νερού


Μπήκε η θάλασσα μέσα στον ποταμό για 10 χιλιόμετρα [videos]

Οι συνεχιζόμενες επί ημέρες υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την εισχώρηση του θαλασσινού νερού στο Δέλτα του ποταμού Έβρου φέρεται ότι είναι οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στο θάνατο αλόγων τα οποία τις τελευταίες δεκαετίες διαβιούν ανεπιτήρητα σε νησίδες στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Ευάγγελος Πουλιλιός και ο πρόεδρος του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα, Νίκος Μουσουνάκης σκιαγραφούν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το χρονικό της δυσμενούς διαμορφωθείσας κατάστασης και του υπό υλοποίηση σχεδιασμού προς αποφυγή νέων θανάτων της διαβιούσης στο Δέλτα πανίδας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου σημειώνει πως πριν από περίπου δέκα ημέρες -με εντολή του περιφερειάρχη, Χριστόδουλου Τοψίδη- πραγματοποίησε αυτοψία στη νησίδα έκτασης -όπως ανέφερε- 100.000 στρεμμάτων όπου μεταξύ άλλων διαβιεί τριψήφιος αριθμός ανεπιτήρητων αλόγων και βοοειδή ελευθέρας βόσκησης.
«Το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι ότι μετά την εισχώρηση στον ποταμό-σε μήκος περίπου 10 χλμ- του θαλασσινού νερού με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη νησίδα να περιβάλλεται πλέον από μη πόσιμο νερό». Η διαχείριση και επίλυση του εν λόγω προβλήματος σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονική στιγμή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Πουλιλιός, λόγω της λειψυδρίας και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν έχει βάσει της κείμενης νομοθεσίας την αρμοδιότητα καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την επιχείρηση υδροδότησης της περιοχής. 
«Το θέμα είναι ότι εδώ και χρόνια αυτή η περιοχή έχει εγκαταλειφθεί. Έχουν γίνει πλημμύρες, καταστροφές και καμία παρέμβαση.Αναλάβαμε τώρα ως Περιφέρεια -χωρίς να έχουμε την άμεση υποχρέωση ή αρμοδιότητα- να το αντιμετωπίσουμε γνωρίζοντας ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο…», διευκρινίζει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, συμπληρώνοντας πως η δυσκολία έγκειται μεταξύ άλλων και στη δυνατότητα άμεσα μεταφοράς στο σημείο της απαιτούμενης ποσότητας νερού, της δημιουργίας και τοποθέτησης δεξαμενών και ποτιστριών αλλά και ζωοτροφής.