ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Πέθανε ο Γιώργος Σιούνας της «Βαβέλ


Ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά για την ιστορία των ελληνικών κόμικς, ο Γιώργος Σιούνας, έφυγε από τη ζωή. Την θλιβερή είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Facebook ο μουσικός Στάθης Δρογώσης, που έγραψε: 
«Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή ο μυθικός Γιώργος Σιούνας. Ο ιδρυτής και η ψυχή του πιο σημαντικού ελληνικού εντύπου.Της ΒΑΒΕΛ! Ένα περιοδικό που ήταν πάντα μπροστά από την έποχή του. Η Βαβέλ μας όρισε. Μας άνοιξε τους ορίζοντες! Αυτός ο άνθρωπος λόγω σεμνότητας έμεινε σχεδόν άγνωστος. Του χρωστάμε πολλά! Κουράγιο στην οικογένειά του και στην μικρή του κόρη. Θα μας κοροϊδεύει από το υπερπέραν μαζί με τους τεράστιους καλλλιτεχνες που μας σύστησε!».
Το περιοδικό Βαβέλ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1981 και εισήγαγε στην Ελλάδα την πιο μοντέρνα και «ενήλικη» πλευρά των κόμικς, συστήνοντας στους αναγνώστες του δημιουργούς όπως ο Στέφανο Ταμπουρίνι, ο Τανίνο Λιμπερατόρε, ο Μέμπιους, ο Μίλο Μανάρα, ο Ρεζέ, ο Εντικά, και πολλούς άλλους κομίστες, κυρίως της ευρωπαϊκής σχολής.

Οι εκδότες των πρώτων 43 τευχών ήταν οι Γιώργος Μπαζίνας, Σταύρος Τσελεμέγκος και Νίκη Τζούδα, ενώ ο Γιώργος Σιούνας συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού από το 1985. Τελικά, μετά από 246 τεύχη και 13 φεστιβάλ κόμικς, η Βαβέλ πέρασε στην ιστορία τον Ιούνιο του 2008, κάνοντας πιο φτωχό τον εκδοτικό κόσμο της χώρας.