Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Προς κλιμάκωση του πολέμου μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς


Ο θάνατος του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, πυροδοτεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θέτει εν αμφιβόλω τις διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Χανίγια δολοφονήθηκε από «κατευθυνόμενο πύραυλο από αέρος» που έπληξε την κατοικία όπου διέμενε, στα βόρεια της πρωτεύουσας Τεχεράνης, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας. Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, δολοφονήθηκε περί τις 02:00, ενώ βρισκόταν σε «ειδική κατοικία για βετεράνους πολέμου». Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε πως «ο ίδιος κι ένας από τους σωματοφύλακές του έπεσαν μάρτυρες», με ανακοίνωσή στον ενημερωτικό ιστότοπό τους Sepah. Πρόκειται για μία επίθεση ακριβείας και ένα καλά μελετημένο σχέδιο εξολόθρευσης του ηγέτη της Χαμάς.
Τον θάνατό του ανακοίνωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κατηγορώντας εξαρχής το Ισραήλ. Έως αυτή την ώρα, το Ισραήλ δεν έχει δώσει απάντηση στις κατηγορίες, αλλά ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου έχουν γράψει «πανηγυρικά» Tweets. «Ο θάνατος του Χανίγια κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο», σχολίασε ο υπουργός Κληρονομιάς του Ισραήλ Αμιχάι Ελιγιάχου, μέσω X. Ο υπουργός Διασποράς Αμιχάι Τσικλί επεξεργάστηκε φωτογραφία του Ισμαήλ Χανίγια, στην οποία εικονίζεται σε εκδήλωση με φόντο το σύνθημα «θάνατος στο Ισραήλ», προσθέτοντας τη λεζάντα: «πρόσεχε τι εύχεσαι».

«Δυναμιτίστηκαν» οι διαπραγματεύσεις;

«Η υπέρβαση των κόκκινων γραμμών είχε πάντα κόστος για τον εχθρό», μετέδωσε το Nournews, δίκτυο που συνδέεται με το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν, το Εθνικό Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς διαμηνύουν πως η δολοφονική επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη. Καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσαν η Τουρκία, η Ρωσία, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, Μαχμούντ Αμπάς, επικεφαλής της Ανώτατης Επαναστατικής Επιτροπής των Χούθι της Υεμένης Μοχάμεντ Αλί αλ-Χούθι.
Ο Χανίγια ήταν εξόριστος πολιτικός αρχηγός της Χαμάς και είχε περάσει μεγάλο μέρος, τα τελευταία χρόνια, στο Κατάρ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου είχε εργαστεί ως διαπραγματευτής στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός και συνδέθηκε με τον κύριο σύμμαχο της Χαμάς, το Ιράν. Πλέον, μετά τον θάνατό του, οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο μοιάζουν δυσοίωνες και τα σενάρια για εκεχειρία μάλλον απομακρύνονται.
Τη Δευτέρα, η Χαμάς κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι εμπόδισε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας προσθέτοντας νέους όρους και απαιτήσεις στην πρόταση εκεχειρίας που φέρει τη στήριξη των ΗΠΑ, στις τελευταίες συνομιλίες που διεξήχθησαν μέσω διαμεσολαβητών.

Αγνοείται η τύχη του Φουάντ Σουκρ της Χεζμπολά

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό, πλήττοντας βάση της λιβανέζικης πολιτοφυλακής και της Χεζμπολά που υποστηρίζεται από το Ιράν. Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολά παραδέχθηκε σήμερα ότι ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Φουάντ Σουκρ βρισκόταν εντός του κτιρίου που στοχοθετήθηκε από ισραηλινή επιδρομή, αλλά δεν διευκρίνισε αν διασώθηκε ή αν είναι νερκός. Χθες το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον Σουκρ.
Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η Χεζμπολά, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει 150.000 πυραύλους και ρουκέτες. Υπάρχουν φόβοι ότι οι μάχες θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε μια μεγάλη σύγκρουση και να εμπλακούν κι άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε ως «κατάφωρη επιθετικότητα» και «εγκληματική πράξη» το ισραηλινό πλήγμα, καλώντας «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση».
Η αχρεία και εγκληματική ενέργεια» δε θα εμποδίσει «σίγουρα την περήφανη λιβανική αντίσταση να συνεχίσει να υποστηρίζει τους καταπιεσμένους Παλαιστίνιους και να πολεμά κατά της επιθετικότητας του ισραηλινού καθεστώτος του απαρτχάιντ», σχολίασε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό.