Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Οι θαυματοποιοί της εκπαίδευσης!


Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, αμέσως μετά την ανακοίνωση των 10.000 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, άρχισαν και οι «κόφτες» με στόχο τη μείωση των αναπληρωτών που θα προσληφθούν εφέτος.
Με δύο απανωτές εγκυκλίους (προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων και συγκρότηση τμημάτων στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία) του υπουργείου Παιδείας, πλήττονται όλες οι ειδικότητες που εργάζονται στη δευτεροβάθμια αλλά και οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι, καθώς μειώνονται με τεχνητό τρόπο τα κενά, ενώ προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μετακινήσεις μαθητών σε όμορες σχολικές μονάδες σε περιπτώσεις δημιουργίας τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού Γενικού Λυκείου με μικρό αριθμό μαθητών/τριών και έλλειψη διαθέσιμων εκπαιδευτικών, συνδιδασκαλίες στα Μαθηματικά της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών & Σπουδών Υγείας και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής και δημιουργία Τμημάτων στα Λύκεια με 27 και 28 μαθητές...

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει πως το υπουργείο Παιδείας σαν σύγχρονος μάγος επιχειρεί να καταφέρει να συνοδεύσει αθέατα την εξαγγελία της αύξησης των μόνιμων διορισμών με τεχνητή μείωση των κενών στα σχολεία και άρα μείωση του αριθμού των αναπληρωτών μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση μονίμων, που θα οδηγήσει σε λιγότερο διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό για την επόμενη σχολική χρονιά. Και έτσι το υπουργείο Παιδείας θα πετύχει το απόλυτα παράδοξο: αύξηση του αριθμού των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών και ταυτόχρονα μείωση του συνολικού αριθμού των εκπαιδευτικών για την επόμενη σχολική χρονιά σε σχέση με αυτή που πέρασε!

Σε δήλωση του Στέφανου Παραστατίδη, βουλευτή Κιλκίς & υπεύθυνου ΚΤΕ Παιδείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τους 10.000 νέους διορισμούς εκπαιδευτικών, σημειώνονται, ανάμεσα σε άλλα, τα παρακάτω: «Θέσαμε στη Βουλή συγκεκριμένο ερώτημα στον υπουργό Παιδείας, αν το σχολικό έτος 2024-2025 στις αίθουσες διδασκαλίας θα βρίσκονται περισσότεροι ή λιγότεροι εκπαιδευτικοί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 
Ο κ. Πιερρακάκης απέφυγε να απαντήσει -χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «κλαδικό λαϊκισμό» το αίτημά μας- και να δεσμευτεί ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν του χρόνου τουλάχιστον όσους δασκάλους και καθηγητές είχαν και πέρυσι. Ομως αυτό που είναι ο ορισμός της πολιτικής δημαγωγίας είναι να εξαγγέλλεις και μάλιστα διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού “10.000 νέους διορισμούς” και ως νέος μάγος Μάικ Λαμάρ να εμφανίσεις σε λίγους μήνες στα σχολεία λιγότερους εκπαιδευτικούς από πέρυσι».

Ταχυδακτυλουργία

Τόσο τα νέα Προγράμματα Σπουδών όσο και το «πολλαπλό βιβλίο» συνδέονται με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια για το σχολείο: τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την Τράπεζα Θεμάτων, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, την αξιολόγηση του σχολείου και των εκπαιδευτικών, τις εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης του μαθητή και την «ελληνική PISA». Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Παιδαγωγικής Γιώργος Μαυρογιώργος, το μοναδικό σχολικό βιβλίο, βέβαια, αντικαθίσταται πάλι από ένα! Μιλάμε για την «πολλαπλή ηχώ» της ίδιας άποψης, διαμεσολαβημένης με άλλα λόγια και άλλα διδακτικά σχεδιαγράμματα.

Στην πράξη, αυτό που προωθείται είναι μια «λίστα» βιβλίων όπου θα συνυπάρχουν από τη μια βιβλία περισσότερο σύνθετα και «πλούσια» και από την άλλη βιβλία με στοιχειώδεις γνώσεις πάνω σε κάθε αντικείμενο. Με βάση αυτή τη «λίστα», οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν ουσιαστικά να κατατάξουν τους μαθητές. Και αντί τελικά για την ουσιαστική άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του συνόλου των μαθητών, να προσαρμόσουν το μάθημα στο επίπεδο κάθε τάξης, συντηρώντας, αναπαράγοντας και εντείνοντας τις μορφωτικές ανισότητες.

Ωστόσο, το θέμα μας εδώ δεν είναι αυτό. Είναι η επικοινωνιακή ταχυδακτυλουργία και η αλχημεία του υπουργείου Παιδείας, με τη βοήθεια, βεβαίως, του μεγαλύτερου μέρους των ΜΜΕ. Την εβδομάδα που πέρασε ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο MEGA (11 Ιουλίου), «αποκάλυψε» την αλλαγή όλων των βιβλίων και την εισαγωγή στη σχολική εκπαίδευση του «πολλαπλού βιβλίου, ως δυνατότητα επιλογής από περισσότερα του ενός βιβλία». «Θα αλλάξουν όλα τα βιβλία στη σχολική εκπαίδευση. Θα εισαχθεί το πολλαπλό βιβλίο, δηλαδή η δυνατότητα ενός καθηγητή να επιλέγει από έναν κατάλογο συγκεκριμένων βιβλίων για να διδάξει το μάθημα, επιλογή ενταγμένη βεβαίως στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών…Η έγχαρτη μορφή τους θα εισαχθεί στην εκπαίδευση από το 2026» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Στα χνάρια της τέως υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξαγγέλλει και αυτός σε συνεντεύξεις του σε ενεστώτα μάλιστα χρόνο ότι εισάγει το πολλαπλό βιβλίο στο ελληνικό σχολείο, παρότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από το 2026-2028. Δημιουργούνται έτσι εσφαλμένες εντυπώσεις σε μαθητές και γονείς της χώρας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε αρχικώς εξαγγείλει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και μετά από συνεχείς παρατάσεις, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της πρότασης αξιολόγησης και ένταξης διδακτικών βιβλίων στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων (ΜΔΒ) και στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διδακτικών Βιβλίων (ΨΒΔΒ) ήταν αρχικώς η 22 Μαρτίου 2024 για όλα τα διδακτικά βιβλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Γυμνασίου και της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου και η 21 Φεβρουαρίου 2025 για τα διδακτικά βιβλία της Β’ και Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου.

Την 11η Ιουλίου 2024 ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ακόμα μια παράταση, η οποία μεταθέτει για το σχολικό έτος 2026-27 την έκδοση σε έντυπη μορφή των νέων σχολικών βιβλίων (πολλαπλό βιβλίο) της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου, ενώ για τη Β’ Λυκείου τα νέα βιβλία θα εκδοθούν το σχολικό έτος 2027-28 και για τη Γ’ Λυκείου το 2028-2029.

Χρήστος Κάτσικας
Εφημερίδα των Συντακτών