ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Πέθανε ο «κροκόδειλος» Τζον Μάγιαλ


Πέθανε τη Δευτέρα, σε ηλικία 90 ετών ο Τζον Μάγιαλ, ο πρωτοπόρος Βρετανός του οποίου η μπλουζ μουσική στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έγιναν οι θερμοκοιτίδες για μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια της χρυσής εποχής της ροκ.
Ήταν περισσότερο γνωστός όχι τόσο για το δικό του παίξιμο ή τραγούδι, αλλά για την ικανότητά του να στρατολογεί ταλέντα: Ο ένας προικισμένος κιθαρίστας μετά τον άλλο, ξεκινώντας από τον Έρικ Κλάπτον, πέρασαν από τον Τζον Μάγιαλ.
Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε σε δήλωση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. Δεν αναφέρεται η αιτία του θανάτου του, ούτε το πού πέθανε, λέγοντας μόνο ότι πέθανε «στο σπίτι του στην Καλιφόρνια».


Αν και έπαιζε πιάνο, αρμόνιο, κιθάρα και φυσαρμόνικα και τραγούδησε τα κύρια φωνητικά στα δικά του συγκροτήματα, ο Μάγιαλ κέρδισε τη φήμη του ως «νονός της βρετανικής μπλουζ». Στην πιο γόνιμη περίοδο του, μεταξύ 1965 και 1969, μεταξύ των εκκολαπτόμενων αστεριών που πέρασαν από κοντά του ήταν ο Έρικ Κλάπτον, ο οποίος έφυγε για να σχηματίσει το συγκρότημα Cream και τελικά έγινε ένας εξαιρετικά επιτυχημένος σόλο καλλιτέχνης. Ο Πίτερ Γκριν που έφυγε για να ιδρύσει τη Fleetwood Mac. και ο Μικ Τέιλορ, τον οποίο άρπαξαν οι Rolling Stones από το συγκρότημα Mayall.



Μια πιο πλήρης λίστα με τους αποφοίτους της μπάντας του Τζον Μάγιαλ εκείνης της εποχής, γνωστούς ως Bluesbreakers, μοιάζει με «Who's Who» των κορυφαίων της βρετανικής ποπ. Ο ντράμερ Mick Fleetwood και ο μπασίστας John McVie ήταν επίσης ιδρυτικά μέλη των Fleetwood Mac. Ο μπασίστας Τζακ Μπρους προσχώρησε με τον Κλάπτον στους Cream. Ο μπασίστας Andy Fraser ήταν αρχικό μέλος των Free. Η Aynsley Dunbar συνέχισε να παίζει ντραμς για τους Frank Zappa, Journey και Jefferson Starship.