ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ


Στεκόμαστε με σεβασμό και αλληλεγγύη στο πλευρό των συναδέλφων μας στην ιστορική εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» ζητώντας και εμείς μαζί με αυτούς την ανάκληση της απόφασης της διοίκησης για την αναστολή του ημερήσιου φύλλου της, έπειτα από μια πολυκύμαντη πορεία στη μάχη της ενημέρωσης στο πλευρό της ιστορικής Αριστεράς.

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση της δημοσιογραφικής παράταξης (ΕΣΗΕΑ) ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ-ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ όπου επισημαίνεται:

«Η απόφαση για την αναστολή του ημερήσιου φύλου έγινε χωρίς συζήτηση με τους εργαζόμενους, πρακτική ανεπίτρεπτη για την ιστορία της εφημερίδας και των αγωνιστών που υπηρέτησαν τη μαχόμενη δημοσιογραφία σε πολύ πιο δύσκολες, ακόμη και σκοτεινές, περιόδους του δημοσίου βίου και κατάφεραν να σημαδέψουν την πορεία της Αυγής.

Απέναντι στην Ιστορία στεκόμαστε με δέος και σεβασμό. Αν και δεν χρειάζεται καν να είσαι Αριστερός για να εκτιμάς την ιστορική αξία μιας εφημερίδας σαν την Αυγή.

Η ΑΥΓΗ έγινε σχολή δημοσιογραφίας για τρεις γενιές δημοσιογράφων και δεν μπορεί να αναστέλλει την ημερήσια έκδοση της απροειδοποίητα, χωρίς διάλογο με τους εργαζομένους της αλλά και τους αναγνώστες.

Το λάθος πρέπει να διορθωθεί άμεσα χωρίς καθυστέρηση. Η διοίκηση, η διεύθυνση και ο ΣΥΡΙΖΑ ως βασικός μέτοχος της εφημερίδας, όφειλαν να καταθέσουν, πριν από τη μονομερή απόφαση της αναστολής, συγκεκριμένο σχέδιο λειτουργικής και αποτελεσματικής ανασυγκρότησης με αιχμή τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ας το κάνουν έστω και καθυστερημένα. Να πάρουν άμεσα μέτρα για τη στήριξη και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της εφημερίδας.

Η στήριξη του εντύπου Τύπου είναι θέμα κεφαλαιώδους σημασίας για τη δημοκρατική διαδικασία και τον πλουραλισμό. Στο πλαίσιο αυτό είναι και η στήριξη των ηλεκτρονικών πρωτοβουλιών των εφημερίδων. Αλλιώς η ενημέρωση θα καταλήξει στα χέρια, εφοπλιστών, εργολάβων, διασκεδαστών.

Η ΑΥΓΗ θα μπορέσει να ξεπεράσει τα δύσκολα εμπόδια μόνο με διάλογο, έμπνευση, διαρκή ανανέωση σε ιδέες και τεχνολογικά δεδομένα, εμβάθυνση στην πληροφορία, άνοιγμα στις αναζητήσεις της Αριστεράς. Η σιωπή δεν είναι χρυσός για την Αριστερά. Δεν αξίζει στην ιστορία της να μετατρέπεται σε όργανο της μιας ή της άλλης ηγετικής ομάδας ανάλογα με τη συγκυρία. Ανήκει σε όλη την παράταξη της Αριστεράς, μέσα στην ιστορική της περιπέτεια. Ανήκει στους προοδευτικούς ανθρώπους, στους πανεπιστημιακούς, στους ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού. Σε όλους τους ανήσυχους ανθρώπους. Αφουγκράζεται τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους.

Η δημοσιογραφία οφείλει να ελέγχει την εξουσία, πολιτική, οικονομική, κομματική. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους άλλους, ισχύει για όλους μας.

Στεκόμαστε με σεβασμό και περηφάνια απέναντι στην Ιστορία της Αυγής. Είναι και δική μας Ιστορία. Έχουμε επίγνωση της ιστορικής περιπετειώδους πορείας και εμπνεόμαστε απο το αγωνιστικό της φρόνημα.

Αγωνιζόμαστε για μέτρα στήριξης του εντύπου τύπου. Για την στήριξη της μάχιμης δημοσιογραφίας.

Αγωνιζόμαστε για ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα.»