ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Οι Γάλλοι έδειξαν τον δρόμο: Ιστορική πρωτιά για την Αριστερά


• Ανατροπή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών
• Πρώτος ο προοδευτικός συνασπισμός 
• Μάχη Μακρόν – Λεπέν για τη δεύτερη θέση 

Ο εκλεκτός της Μαρίν Λεπέν βιώνει μια από τις πιο δύσκολες νύχτες της καριέρας του και αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις προς υποστηρικτές του. Ο Ζορντάν Μπαρντελά κατήγγειλε μια «συμμαχία της ατιμίας» που «στερεί από τους Γάλλους μια πολιτική ανάκαψης».
Ο επικεφαλής του Ακροδεξιού συνασπισμού χαιρέτισε τη δυναμική πίσω από την παράταξή του και τόνισε «θα είμαι εκεί για εσάς. Απόψε όλα αρχίζουν. Θα είμαι εκεί, για εσάς, μαζί σας, μέχρι να κερδίσουμε. Απόψε, ένας παλιός κόσμος έπεσε και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που έχει αρχίσει να ελπίζει ξανά».
«Απόψε, η Γαλλία είπε όχι στην έλευση του Εθνικού Συναγερμού στην εξουσία!», δείχνοντας έναν «αναστεναγμό ανακούφισης», υπό το χειροκρότημα σοσιαλιστών.
Όπως και λίγο πριν ο Ζαν-Λικ Μελανσόν απέρριψε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ της αριστεράς και του μακρονιστικού μπλοκ.
«Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πρέπει να αναλάβει αυτή τη νέα σελίδα στην ιστορία μας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Μελανσόν , τα αριστερά κόμματα σκοπεύουν να κυβερνήσουν και να εφαρμόσουν το κοινό πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
«Είναι ο ρόλος του Νέου Λαϊκού Μετώπου και στην καρδιά του» του Σοσιαλιστικού Κόμματος, «να ξαναχτίσει ένα συλλογικό έργο», σύμφωνα με τον κ. Φορέ. «Απόψε έχουμε μια σχετική πλειοψηφία και ως εκ τούτου ζητώ από όσους αποκηρύχθηκαν τρεις φορές, να ανακοινώσουν ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζουν την ήττα τους» και «ότι λένε ξεκάθαρα ότι το επόμενο έτος, δεν θα ανακατέψουν ποτέ τις φωνές τους ώστε να συμμαχήσουν με την ακροδεξιά για να αποτρέψουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο». «Η ώρα της περιφρόνησης έχει τελειώσει», συμπλήρωσε.

«Η κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη» και «ο λαός» έχουν «νικήσει», καλωσορίζει η οικολόγος Μαρίν Τοντελιέ.
Η εθνική γραμματέας των Οικολόγων εκτίμησε στις πρώτες της δηλώσεις ότι «η κοινωνική δικαιοσύνη κέρδισε, η περιβαλλοντική δικαιοσύνη και ο λαός κέρδισε» στο τέλος του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών που τοποθετούν το Νέο Λαϊκό στην πρώτη θέση. «Θα κυβερνήσουμε», υποσχέθηκε η αρχηγός των Οικολόγων.

Νικήτρια η Ανυπότακτη Γαλλία

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρώτη κατανομή ανάμεσα στα κόμματα που συγκρότησαν τον αριστερό συνασπισμό, με την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν να συγκεντρώνει 68-74 έδρες, το Σοσιαλιστικό κόμμα 63 - 69 έδρες και οι Πράσινοι 32-36 έδρες.
Σε θριαμβευτικό τόνο έρχονται οι πρώτες δηλώσεις του Ζαν Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας που συμμετέχει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
Ο Γάλλος πολιτικός δήλωσε «ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει».
Χαιρέτισε την εκλογική κινητοποίηση για «την επίτευξη ενός αποτελέσματος που λέγεται ότι ήταν αδύνατο», δηλαδή μια νίκη της Αριστεράς.
«Ο λαός μας έχει ξεκάθαρα αποκλείσει τη χειρότερη λύση για αυτόν. Σήμερα το βράδυ ο Εθνικός Συναγερμός (RN) απέχει πολύ από το να έχει την απόλυτη πλειοψηφία», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «μια τεράστια ανακούφιση για εκατομμύρια ανθρώπους που αποτελούν τη νέα Γαλλία».
«Η πλειοψηφία έκανε άλλη επιλογή για τη χώρα» από την ακροδεξιά, πρόσθεσε ο κ. Μελανσόν, πιστεύοντας ότι από εδώ και πέρα ​​«η βούληση του λαού πρέπει να επιβεβαιωθεί».
«Ο πρόεδρος πρέπει να υποκύψει» στα αποτελέσματα της Αριστεράς, η οποία γίνεται πλειοψηφία στη Βουλή, υπό τη σημαία του συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου, είπε.
Καλώντας τον κ. Μακρόν να διορίσει νέο πρωθυπουργό από τη συμμαχία των αριστερών κομμάτων τόνισε: «Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει, είναι έτοιμο». Σύμφωνα με τον Ζακ Λυκ Μελανσόν, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο «δεν θα εφαρμόσει τίποτα άλλο εκτός από το πρόγραμμά του, αλλά ολόκληρο το πρόγραμμά του».