ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Στο παρά πέντε παράταση στις φορολογικές δηλώσεις - Οι νέες προθεσμίες


Ένα 24ωρο πριν από την εκπνοή της αρχικής προθεσμίας το υπουργείο Οικονομικών επιτέλους αφουγκράστηκε τις διαρκείς εκκλήσεις από φοροτεχνικούς και επιμελητήρια και ανακοίνωσε ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Έτσι, αντί της Παρασκευής 26 Ιουλίου, τα φυσικά πρόσωπα έχουν περιθώριο να υποβάλουν την δήλωσή τους μέχρι τις 2 Αυγούστου, ενώ τα νομικά πρόσωπα μέχρι τις 9 Αυγούστου.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώνει αναφέρει:
«Από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 25 Απριλίου 2024 έως μέχρι και αυτήν την ώρα, έχουν υποβληθεί 6.068.600 δηλώσεις φυσικών προσώπων. Αντίστοιχα, από την 1η Μαΐου όπου ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων μέχρι και αυτήν την ώρα έχουν υποβληθεί 252.542 φορολογικές δηλώσεις.
Το πλήθος αυτό των δηλώσεων αντιστοιχεί στο 93,3% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και στο 81,8% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα:
«Λαμβάνοντας υπόψιν, από την μια πλευρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων έχει ήδη υποβληθεί, αλλά και από την άλλη ότι παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες ορισμένα τεχνικά προβλήματα στο σύστημα υποβολής δηλώσεων λόγω της μαζικής υποβολής δηλώσεων από τις λογιστικές εφαρμογές, ανακοινώνεται η μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ως εξής:2 Αυγούστου για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων,
9 Αυγούστου για τις δηλώσεις νομικών προσώπων. Η μετάθεση της προθεσμίας είναι σχετικά μεγαλύτερη για τον πρόσθετο λόγο ότι το ποσοστό υποβολής δεν είναι τόσο υψηλό όσο στα φυσικά».

Κατά το υπουργείο «με βάση τον ρυθμό υποβολής των δηλώσεων έως σήμερα, ο επιπλέον χρόνος που δίνεται είναι επαρκής προκειμένου να υποβληθούν απρόσκοπτα τόσο οι υπόλοιπες δηλώσεις όσο και να εκπληρωθούν οι υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις».
Η παράταση ήταν επιβεβλημένη για τον κλάδο των φοροτεχνικών που εδώ και πολλές ημέρες έχουν επισημάνει ότι ο φόρτος εργασίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι άνοιξε αργότερα το σύστημα φέτος και την καθυστέρηση στη διευκρινιστική εγκύκλιο, δεν τους επιτρέπει να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις στο στενό πλαίσιο που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση.