ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Παραμύθι η επιτυχημένη μυθοπλασία της ΕΡΤ


Νομίζω ότι το παραμύθι με την επιτυχημένη μυθοπλασία της ΕΡΤ πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή. Οι περισσότερες από τις σειρές της ΕΡΤ πήγαν άπατες από θεαματικότητα ενώ κόστισαν κι ένα σωρό χρήματα. Η διοίκηση της ΕΡΤ υπερηφανεύεται για τη μυθοπλασία στη Δημόσια Τηλεόραση (και φιλικά ΜΜΕ την αποθεώνουν), αλλά υπερηφανεύεται έτσι γενικά, μόνο και μόνο επειδή έφτιαξε μυθοπλασία. Δεν την ενδιαφέρει αν οι σειρές είναι καλές, αν γνώρισαν επιτυχία κτλ, επαίρεται μόνο και μόνο επειδή πλήρωσε και τις έβαλε στο πρόγραμμα. Τι και αν αυτές ήταν τελευταίες στη λίστα με τις θεαματικότητες των σειρών όλων των καναλιών - η διοίκηση της ΕΡΤ πανηγύριζε.

Και, προσοχή, οι σειρές δεν είναι πολιτιστικές εκπομπές, ειδησεογραφικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ ή άλλα πράγματα που πρέπει να παρουσιάζει η ΕΡΤ ανεξαρτήτως θεαματικότητας διότι αυτός είναι ο ρόλος της. Οι σειρές πρέπει να κάνουν νούμερα. Τα νούμερα είναι το βασικό για να θεωρηθεί μια σειρά επιτυχημένη. Ειδάλλως δεν έχει νόημα.

Και η αλήθεια είναι πως η ΕΡΤ έχει δώσει πολλά εκατομμύρια σε σειρές τα τελευταία χρόνια, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Ζούλα. Πάρα πολλά. Και για σειρές που δεν πήγαν καλά.
Δείτε για παράδειγμα μια «νέα καθημερινή νεανική κωμική σειρά της ΕΡΤ» που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη. Θα λέγεται «Αρχελάου 5» και θα παρουσιάζει «την πιο πολυσύχναστη και νεανική γειτονιά της Αθήνας, το Παγκράτι. 

Δημιουργοί της σειράς είναι οι Μαργαρίτα Γερογιάννη, Παναγιώτης Μαρκεζίνης και Θάνος Νασόπουλος, τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Φωτεινή Κοτρώτση, Δημήτρης Τσακαλέας και Λήδα Βαρτζιώτη και παίζουν οι Γιάννης Στάνκογλου, Εβελίνα Παπούλια, Νατάσσα Εξηνταβελώνη, Χάρης Χιώτης, Αλκηστις Ζιρώ, Γιάννης Καράμπαμπας, Γεράσιμος Γεννατάς, Βάσω Καβαλιεράτου, Γιάννης Διακάκης και ο Δημήτρης Πιατάς. Παραγωγός της σειράς είναι ο Πάνος Παπαχατζής και την εκτέλεση παραγωγής κάνει η «Αργοναύτες Α.Ε.».

Οπως βλέπουμε στη «Διαύγεια», η ΕΡΤ θα πληρώσει για 80 επεισόδια μέσα στο 2024 3.626.463 ευρώ! Δεν θα προτρέξω να σας πω αν αυτά τα «Τρία Εκατομμύρια Εξακόσιες Είκοσι Εξι Χιλιάδες Τετρακόσια Εξήντα Τρία Ευρώ» για μια σειρά είναι πολλά ή λίγα, θα σας πω όμως σίγουρα ότι (θα) είναι πάρα πολλά αν η σειρά (θα) κάνει 4% ή 5% θεαματικότητα, όπως κάνουν έως τώρα οι περισσότερες σειρές της ΕΡΤ. Συγγνώμη αλλά αν μια σειρά με κόστος επεισοδίου γύρω στις 45.000 ευρώ έχει χαμηλά νούμερα, είναι αποτυχημένη. Ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει.

Δημήτρης Κανελλόπουλος