ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Έλενα Ακρίτα: Παραιτούμαι της ασυλίας μου


Η επιστολή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ μετά από τη μήνυση της πρωθυπουργικής συζύγου

Την άρση ασυλίας της Ελενας Ακρίτα που ζητήθηκε από τη Δικαιοσύνη μετά από μήνυση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη για συκοφαντική δυσφήμηση, εισηγείται ομόφωνα η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η οποία παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής, ζήτησε η ίδια, όπως είχε κάνει γνωστό άλλωστε, να αρθεί η ασυλία της. «Σέβομαι τη Δικαιοσύνη, θα δώσω το δικαστικό αγώνα», φέρεται να είπε η Έλενα Ακρίτα στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.
«Δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από καμία ασυλία και κανένα προνόμιο. Κατά την δική μου θεώρηση, το υπέρτατο αξίωμα στην Δημοκρατία είναι αυτό του πολίτη. Ως πολίτης, λοιπόν, είμαι έτοιμη να κριθώ κι εγώ επί ίσοις όροις από τα δικαστήρια, για τα οποία εκφράζω και την εμπιστοσύνη μου, όχι μόνο σε αυτή την συγκυρία, αλλά και διαχρονικά» έγραψε η Ακρίτα που κοινοποίησε στα σόσιαλ μίντια το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε στην Επιτροπή Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής όπου ζητά  την άρση της ασυλίας της. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής της:
«Προς την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή
Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας
Κύριε Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση για να παρασταθώ στην Επιτροπή Σας, σχετικά με τα εισαγγελικά αιτήματα περί άρσης της ασυλίας μου.
Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να ενημερώσω ότι παραιτούμαι από την βουλευτική ασυλία μου.
Εξ αρχής, από την έναρξη της συμμετοχή μου στην μεγάλη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στο δημόσιο βίο έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από καμία ασυλία και κανένα προνόμιο. Η παραίτηση από την ασυλία είναι για εμένα μια αυτονόητη πράξη ευθύτητας, αισθήματος ισότητας και σεβασμού προς την Δικαιοσύνη. Εφόσον η Δικαιοσύνη αποφασίζει να ελέγξει αντιπρόσωπο του ελληνικού λαού για όσα ανάρτησε στο Διαδίκτυο, θα πρέπει καθεμιά και καθένας από εμάς να διευκολύνουμε και αυτό το δικαστικό εργο.
Τα ανωτέρω ισχύουν πολύ περισσότερο στην δική μου περίπτωση, η οποία στην μακρά δημοσιογραφική και συγγραφική μου πορεία δεν έχω τελέσει κανένα απολύτως ποινικό αδίκημα. Παραιτούμενη από την ασυλία μου και προσερχόμενη να δώσω αυτούς τους δικαστικούς αγώνες, διεκδικώ και πάλι την ακώλυτη ενάσκηση της ελευθερία της έκφρασης, όπως κάθε πολίτης που έχει το καθήκον να ασκεί κριτική για τα κακώς κείμενα του δημόσιου βίου και να μην σιωπά.
Κατά την δική μου θεώρηση, το υπέρτατο αξίωμα στην Δημοκρατία είναι αυτό του πολίτη. Ως πολίτης, λοιπόν, είμαι έτοιμη να κριθώ κι εγώ επί ίσοις όροις από τα δικαστήρια, για τα οποία εκφράζω και την εμπιστοσύνη μου, όχι μόνο σε αυτή την συγκυρία, αλλά και διαχρονικά.
Με εκτίμηση,
Έλενα Ακρίτα
Βουλευτής Επικρατείας»
Η κ. Ακρίτα εγκαλείται από τη σύζυγο του πρωθυπουργού για ανάρτηση της στα social media στην οποία άφηνε αιχμές για την επιχειρηματική της δραστηριότητα και το «πόθεν έσχες» της. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι θα είναι παρών στο δικαστήριο ως μάρτυρας και ο ίδιος, όχι ως πρωθυπουργός, αλλά ως σύζυγος. 
«H Μαρέβα θα κινηθεί νομικά. Και εγώ θα πάω μάρτυρας στο δικαστήριο να την υπερασπιστώ. Οποιος θέλει να αντιπαρατεθεί μαζί μου πολιτικά, είναι ελεύθερος να το κάνει. Oμως ας αφήσουν επιτέλους εκτός πολιτικής σύγκρουσης την οικογένειά μου», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι από την ημέρα της εκλογής του στην προεδρία της Ν.Δ. η σύζυγός του στοχοποιήθηκε βάναυσα.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής υπήρξε εισήγηση για άρση της βουλευτικής ασυλίας της Έλενας Ακρίτα και για δεύτερη υπόθεση, παλαιότερη αυτή τη φορά, μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση από δημοσιογράφο.
Την τελική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες ημέρες.